Ηλιακό έγκαυμα: Αντιμετώπιση & η τεχνολογία για να το προλάβετε

Ηλιακό έγκαυμα: Αντιμετώπιση & η τεχνολογία για να το προλάβετε

Τι συνιστούν οι δερματολόγοι για την αντιμετώπιση ενός ήπιου ηλιακού εγκαύματος στο σπίτι και πώς η τεχνολογία μπορεί να σας βοηθήσει να το προλάβετε.

Η ηλιοθεραπεία, μία από τις πιο δημοφιλείς συνήθειες των διακοπών, έχει αποδειχτεί ότι είναι ιδιαίτερα επιβλαβής. Στο πλαίσιο αυτό, όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι η χρήση αντηλιακού είναι ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, ακόμη και οι πιο επιμελείς χρήστες του SPF, μπορεί κάποια στιγμή να ξεχαστούν.

final_sunburn1

Photo credit: Free to use from Pexels

Παραλία δε σημαίνει μόνο ηλιοθεραπεία! Εάν επιθυμείτε να δώσετε μία καλοκαιρινή «νότα» στην προπόνησή σας, δοκιμάστε την κολύμβηση. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Κολύμπι: Οφέλη και λόγοι για να ξεκινήσετε από σήμερα».

Ίσως μπήκατε στο νερό πολύ σύντομα μετά την εφαρμογή του αντηλιακού, ξεχάσατε να το ανανεώσετε ή απλά πήρατε έναν υπνάκο στην παραλία. Όποιος και αν είναι ο λόγος, τα ηλιακά εγκαύματα μπορεί να συμβούν, ακόμη και όταν λαμβάνετε τα μέτρα σας για την αποφυγή τους. Εντούτοις, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τρόποι για να απαλύνετε τον πόνο όσο περιμένετε να επουλωθούν.

Τι συμβουλεύουν οι δερματολόγοι

Το δέρμα μας μπορεί να «καεί» εάν μείνουμε για παρατεταμένο διάστημα στον ήλιο χωρίς την κατάλληλη προστασία, όπως παραδείγματος χάρη αντηλιακό ή τα κατάλληλα ρούχα. Για να καταπραΰνετε την επιδερμίδα σας, και να επιταχύνετε τη διαδικασία της επούλωσης, είναι σημαντικό να λάβετε τα μέτρα σας, αμέσως μόλις το παρατηρήσετε.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να απομακρυνθείτε από τον ήλιο. Αφού βρεθείτε σε έναν εσωτερικό, σκιερό και δροσερό χώρο, οι συμβουλές των δερματολόγων που ακολουθούν, θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε και να μετριάσετε την ενόχληση:

#1 Αφεθείτε στο νερό

Κάντε συχνά, δροσερά –αλλά όχι κρύα– ντους ή βυθιστείτε στην μπανιέρα. Μπορείτε να επαναλάβετε αρκετές φορές την ημέρα, ωστόσο, μην μένετε στο νερό για πολύ ώρα και αποφύγετε τη χρήση σκληρών σαπουνιών που μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα. Μετά το ντους, σκουπιστείτε απαλά, αφήνοντας λίγο νερό στο δέρμα σας.

Photo credit: Free to use from Pexels

#2 Ενυδατώστε την επιδερμίδα σας

Μετά το ντους, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας, εφόσον αισθάνεστε ότι το χρειάζεστε, απλώστε μια ενυδατική κρέμα για να «κλειδώσετε» την υγρασία στο δέρμα. Προτιμήστε κάποιο προϊόν με Aloe Vera (Αλόη η Γνήσια ή φαρμακευτική), καθώς σειρά ερευνών έχει δείξει ότι βοηθάει στην επούλωση πληγών και εγκαυμάτων.

#3 Πιείτε άφθονο νερό

Ενυδατωθείτε περαιτέρω πίνοντας άφθονο νερό. Το ηλιακό έγκαυμα «εξαφανίζει» την υγρασία από την επιδερμίδα, οπότε το να πίνετε επιπλέον νερό θα βοηθήσει στην πρόληψη της αφυδάτωσης.

#4 Αφήστε το δέρμα να επουλωθεί

Εφόσον εμφανιστούν φουσκάλες στο δέρμα σας, αντισταθείτε στον πειρασμό να τις πειράξετε. Κατά πάσα πιθανότητα έχετε ένα ηλιακό έγκαυμα δευτέρου βαθμού, οπότε η εμφάνισή τους θα βοηθήσει το δέρμα σας να επουλωθεί, προστατεύοντάς σας από μόλυνση.

#5 Προστατεύστε την επιδερμίδα σας

Κατά τη διάρκεια της επούλωσης, θα πρέπει να προστατεύετε την ηλιοκαμένη επιδερμίδα σας. Εάν βρεθείτε σε εξωτερικούς χώρους, φορέστε ρούχα που καλύπτουν το δέρμα σας. Προτιμήστε υφάσματα με πυκνή ύφανση, ώστε να μην τα διαπερνά η έντονη ηλιακή ακτινοβολία.

Αν και συνήθως πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση, ένα ηλιακό έγκαυμα, ως αποτέλεσμα της υπερβολικής έκθεσης του δέρματος στις υπεριώδεις (UV) ακτίνες του ήλιου, μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες. Τέτοιες βλάβες, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, καθιστώντας την προστασία του από τον ήλιο, κρίσιμη για την υγεία μας.

final_sunburn3

Photo credit: Free to use from Pexels

Η παραλία φαίνεται ως μοναδική λύση σε περιόδους καύσωνα. Ωστόσο, τι είναι ο καύσωνας και πώς μπορεί να μας επηρεάσει; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Καύσωνας: Γιατί είναι επικίνδυνος και πώς επηρεάζει τον οργανισμό».

Η τεχνολογία ως σύμμαχος στην αποφυγή των ηλιακών εγκαυμάτων  

Στον αγώνα για την αντιμετώπιση των βλαβερών συνεπειών της έκθεσης στον ήλιο, σήμερα έχουμε έναν ακόμη σύμμαχο. Η τεχνολογία μπορεί να συμβάλλει ώστε να απολαμβάνετε τον ήλιο και τα πλεονεκτήματά του για την υγεία σας, μειώνοντας τις πιθανότητες ηλιακού εγκαύματος και άλλων αρνητικών επιπτώσεων.

Παραδείγματος χάρη, η δωρεάν εφαρμογή SunSmart, η οποία αναπτύχθηκε από το αντίστοιχο πρόγραμμα του Ινστιτούτου κατά του Καρκίνου της Βικτώρια στην Αυστραλία. Με το κατέβασμά της, η εφαρμογή σας προσφέρει ένα εξατομικευμένο προφίλ έκθεσης στον ήλιο, ώστε να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνετε ασφαλείς.

Από την άλλη, η δωρεάν εφαρμογή REAPPLY, διαβάζει την τοποθεσία σας και σας στέλνει ειδοποιήσεις για το κάθε πότε πρέπει να φοράτε ή να ανανεώνετε το αντηλιακό σας. Μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε πληθώρα σχετικών εφαρμογών, καθώς και την πλέον κατάλληλη για εσάς.

Είτε χρησιμοποιείτε εφαρμογές, είτε όχι, μην ξεχνάτε να προστατεύετε τον εαυτό σας, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα με μέτρο τις ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.