Η άσκηση που βοηθά στην καταπολέμηση της άνοιας

Η άσκηση που βοηθά στην καταπολέμηση της άνοιας

Έως και ένα στα τρία περιστατικά της νόσου Αλτσχάιμερ θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής μας. Εάν λοιπόν θέλετε να διατηρήσετε τη διαύγειά σας καθώς μεγαλώνετε, η άσκηση μπορεί να κρατήσει αποδεδειγμένα σε φόρμα τόσο το σώμα σας όσο και το πνεύμα σας!

Το να ξεχνάμε κάποια πράγματα καθώς μεγαλώνουμε, είναι αναμενόμενο. Εντούτοις, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η απώλεια μνήμης δεν είναι μία φυσιολογική απόρροια της γήρανσης. Μπορεί, ωστόσο, να αποτελεί αρχικό σύμπτωμα άνοιας.

final_brain1

Photo credit: Free to use from Pexels

Σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα οι αλλαγές στην ομιλία ενός ατόμου ενδέχεται να υποδηλώνουν πρώιμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Αλτσχάιμερ: H AI «διαβάζει» στα χείλη μας τα πρώιμα συμπτώματα».

Από την άλλη, όπως προέκυψε από την ανασκόπηση εκατοντάδων σχετικών ερευνών, έως και ένα στα τρία περιστατικά της νόσου Αλτσχάιμερ θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής μας. Στο πλαίσιο αυτό, εάν θέλετε να διατηρήσετε τη δύναμη και τη ζωτικότητα του εγκεφάλου σας καθώς μεγαλώνετε, θα πρέπει να πάρετε τα μέτρα σας. Και ή άσκηση, τόσο φυσική όσο και πνευματική, μπορεί αποδεδειγμένα να κρατήσει σε φόρμα, όχι μόνο το σώμα σας αλλά και το μυαλό σας!

Αεροβική εναντίον Αλτσχάιμερ

Είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ έως και κατά 50%. Γι' αυτό και  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω να ενσωματώσουν την αερόβια άσκηση στη ζωή τους.

Ειδικότερα, προτείνει 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια άσκηση, ή εναλλακτικά 75 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης, σε εβδομαδιαία βάση, προκειμένου να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης της εν λόγω μορφής άνοιας. Το τζόκινγκ, ο χορός, το κολύμπι και το τένις, αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα του πώς μπορείτε να εντάξετε την αερόβια άσκηση στη ζωή σας.

Δύο με τρεις ώρες χορού την εβδομάδα, απομακρύνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

final_brain2

Εάν τα εν λόγω αθλήματα δεν είναι το φόρτε σας, το γρήγορο περπάτημα –είτε σε εξωτερικούς χώρους είτε σε διάδρομο–, η άσκηση με ελλειπτικό μηχάνημα ή σταθερό ποδήλατο, είναι εξίσου αποτελεσματικοί τρόποι αερόβιας άσκησης. Όσο πιο πολύ γυμνάζετε την καρδιά –όπως και κάθε άλλο μυ– τόσο περισσότερο θα δυναμώνει και θα «περιφρουρεί» συνολικά την υγεία σας.

Brain Aerobic για το πνεύμα

Πολλοί νευρολόγοι αναφέρουν ότι η πνευματική άσκηση μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Και προτείνουν το brain aerobic για το πνεύμα! Την υιοθέτηση, δηλαδή, μίας ρουτίνας άσκησης του εγκεφάλου σας, για τουλάχιστον 20 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα.

Τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει η «αεροβική εγκεφάλου»; Οτιδήποτε νέο ή διαφορετικό προκαλεί το μυαλό σας να ασκηθεί και πληροί τις τρεις ακόλουθες προϋποθέσεις: Αφορά σε μία δραστηριότητα που απαιτεί την προσοχή σας, απασχολεί περισσότερες από μία αισθήσεις και σας βγάζει από την καθιερωμένη ρουτίνα σας με έναν απροσδόκητο, μη τετριμμένο τρόπο.

final_brain3

Photo credit: Free to use from Pexels

Χάρη σε δεκαετίες έρευνας, υπάρχουν διάφορες τακτικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να τονώσετε τη μνήμη σας. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Ασκήσεις μνήμης: 5 προτάσεις για τους άνω των 40».

Παραδείγματος χάρη, η εκμάθηση μίας νέας γλώσσας ή ενός μουσικού οργάνου. Τα επιτραπέζια ή τα online παιχνίδια, τα σταυρόλεξα και τα παζλ. Η συμμετοχή σε μία θεατρική ομάδα ή μία ομάδα ζωγραφικής. Οτιδήποτε, με λίγα λόγια, θα βάλει το μυαλό σας να δουλέψει, πέρα από τις καθημερινές σας συνήθειες.

Ό,τι και να αποφασίσετε, το γεγονός παραμένει πως η ενσωμάτωση της αεροβικής άσκησης –είτε σωματικής είτε «πνευματικής» – στη ζωή σας, ενδέχεται να σας προστατεύσει από τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, μην αμελήσετε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, προτού επιχειρήσετε οποιοδήποτε νέο είδος άσκησης.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.