Γρήγορη δίαιτα: Οι top επιλογές σύμφωνα με τους ειδικούς

Γρήγορη δίαιτα: Οι top επιλογές σύμφωνα με τους ειδικούς

Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος ο συνδυασμός «γρήγορη δίαιτα» ακούγεται αρκούντως δελεαστικός! Αμερικανοί ειδικοί δημιούργησαν μία λίστα με τις πλέον αποδοτικές για το 2022.

Για τους διατροφολόγους η έκφραση «γρήγορη δίαιτα» αποτελεί «κόκκινο πανί». Κάθε ευυπόληπτος επιστήμονας θα σας εξηγήσει ότι οι δίαιτες «εξπρές» είναι περιοριστικές και μη ισορροπημένες, με άλλα λόγια εξουθενωτικές για τον οργανισμό σας και θα πρέπει να αποφεύγονται.

final_fastdiet1

Photo credit: Andrea Piacquadio from Pexels

Προσπαθείτε να χάσετε βάρος; Σας έχουμε πέντε ασυνήθιστες συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν: Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Χάσιμο Βάρους: 5 παράξενα tips που όμως λειτουργούν!».

Πριν μπείτε λοιπόν στη διαδικασία αναζήτησης μιας γρήγορης δίαιτας, μιλήστε με κάποια ή κάποιον ειδικό και ενημερωθείτε για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στον οργανισμό σας.

Όπως το κάνουν στην Αμερική

Σήμερα, υπάρχουν δεκάδες δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη και επιτυχημένη απώλεια κιλών σε σύντομο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, μία ομάδα Αμερικανών ειδικών σε θέματα διατροφής και υγείας, δημιούργησαν μία κατάταξη με τις πλέον αποτελεσματικές δίαιτες σε ό,τι αφορά την βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους.

Στην κατάταξη θα βρείτε δίαιτες ήδη γνωστές και στη χώρα μας, όπως η Άτκινς ή η δίαιτα Κέτο. Υπάρχουν όμως και κάποιες επιλογές πιο «εξωτικές» που αναδεικνύουν την επιμονή και την εξειδίκευση των Αμερικανών σε θέματα που σχετίζονται με την απώλεια βάρους και την υγιεινή διατροφή.

Photo credit: Ella Olsson from Pexels

Τα φρούτα δεν λείπουν συνήθως από καμία δίαιτα, ενώ τα μεσογειακά είδη όπως το σταφύλι και το σύκο, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Υγιεινή μεσογειακή διατροφή: Tips για να τρώτε σωστά».

Η δίαιτα HMR

Η εν λόγω δίαιτα αναπτύχθηκε πριν από τρεις δεκαετίες από τον συμπεριφερικό ψυχολόγο Λόρενς Στίφλερ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα (Health Management Resources Program) που συνδυάζει την απώλεια βάρους με την αλλαγή τρόπου διατροφής, συνηθειών και ζωής εν γένει. Προβλέπει την μείωση της πρόσληψης θερμίδων μέσω αντικατάστασης παραδοσιακών διατροφικών επιλογών με πρόσθετα φρούτα και λαχανικά για τη δημιουργία χορταστικών, θρεπτικών γευμάτων και σνακ με λίγες θερμίδες.

Τα υποκατάστατα της HMR, συνίστανται σε χυμούς, μπάρες και δημητριακά ολικής άλεσης καθώς και ειδικά γεύματα χαμηλών θερμίδων, ενώ προβλέπεται επίσης η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Παράλληλα, η περίοδος της δίαιτας συνδυάζεται με συμβουλευτική καθοδήγηση και διαδικτυακή υποστήριξη από ειδικούς, με στόχο την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού και βιώσιμου τρόπου ζωής.

Η HMR δεν είναι ακόμη διαθέσιμη στην Ελλάδα. Πάρτε ιδέες για τις συνταγές που περιλαμβάνει και για τον τρόπο παρασκευής τους στον επίσημο λογαριασμό Instagram hmrprogram.

final_fastdiet3

Η δίαιτα του «πιο» χαμένου

Οι δημιουργοί της υπόσχονται ότι αν την ακολουθήσετε, το μόνο που θα χάσετε είναι το επιπλέον βάρος που επιθυμείτε. Πρόκειται για την δίαιτα «The Biggest Loser» η οποία βασίζεται στο ομώνυμο τηλεοπτικό ριάλιτι. Συνίσταται σε μία  ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει την κατανάλωση τακτικών γευμάτων, τον έλεγχο των μερίδων, την καταγραφή του τι καταναλώνετε και την άσκηση.

Πίσω από την εν λόγω δίαιτα βρίσκεται η Σέριλ Φόρμπεργκ, μία βραβευμένη σεφ και διατροφολόγος, η οποία ήταν και υπεύθυνη για τη διατροφή των διαγωνιζομένων στο ριάλιτι. Η Φόρμπεργκ προτείνει ένα ημερήσιο πλάνο που περιλαμβάνει ανά ημέρα: τέσσερα φλιτζάνια φρούτα και λαχανικά (κυρίως λαχανικά), τρία άπαχα πρωτεϊνούχα τρόφιμα, δύο δημητριακά ολικής αλέσεως και όχι περισσότερες από 200 θερμίδες από «έξτρα» επιλογές. Έτσι σχηματίζεται ένα μενού όπου το 45% των θερμίδων της ημέρας προέρχεται από υδατάνθρακες, το 30% από πρωτεΐνες και το 25% από καλά λιπαρά.

Video credit: Life Weight

Στο βίντεο θα βρείτε ένα εβδομαδιαίο διατροφικό πλάνο που εφαρμόζει η δίαιτα «The Biggest Loser». Ωστόσο, εάν αναζητάτε την καλύτερη επιστημονική δίαιτα, διαβάστε το άρθρο μας «Η καλύτερη δίαιτα: Πως να χάσετε κιλά με βάση την επιστήμη».

Μπορείτε να βρείτε οδηγίες για την εφαρμογή της δίαιτας και σχετικές συνταγές σε μία πληθώρα βιβλίων της Σέριλ Φόρμπεργκ (Cheryl Forberg) σχετικά με την εκπομπή.

Η Ογκομετρική Δίαιτα

Η Ογκομετρική Δίαιτα δημιουργήθηκε από την διατροφολόγο και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Penn State Μπάρμπαρα Ρολς. Αποτελεί περισσότερο μία διατροφική προσέγγιση που κατατάσσει το φαγητό βάσει της «ενεργειακής πυκνότητάς» του.

Τα τρόφιμα χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες:

  • Η πρώτη κατηγορία (πολύ χαμηλής πυκνότητας) περιλαμβάνει μη αμυλούχα φρούτα και λαχανικά, γάλα χωρίς λιπαρά και σούπες από ζωμό.
  • Η δεύτερη κατηγορία (χαμηλής πυκνότητας) περιλαμβάνει αμυλούχα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, κρέας με χαμηλά λιπαρά και όσπρια.
  • Η τρίτη κατηγορία (μέτριας πυκνότητας) περιλαμβάνει κρέας, τυρί, πίτσα, τηγανητές πατάτες, ψωμί κλπ.
  • Και η τέταρτη κατηγορία (υψηλής πυκνότητας) περιλαμβάνει συσκευασμένα προϊόντα όπως κράκερ, πατατάκια, μπισκότα καθώς και ξηρούς καρπούς, βούτυρο και λάδι.

Η δίαιτα προτείνει καθημερινά την κατανάλωση πρωινού, μεσημεριανού, βραδινού και κάποιων σνακ. Ωστόσο, θα πρέπει να επιλέγετε κατά κύριο λόγο από τις δύο πρώτες κατηγορίες, να μετριάσετε την κατανάλωση προϊόντων από την τρίτη και να τρώτε ελάχιστα από τα τρόφιμα που εντάσσονται στην τέταρτη.

Για την εφαρμογή της δίαιτας και σχετικές συνταγές, μπορείτε να αναζητήσετε στο διαδίκτυο τον οδηγό της Ογκομετρικής Δίαιτας (Volumetrics Diet) που έγραψε η Μπάρμπαρα Ρολς (Barbara Rolls).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.