ΥΓΕΙΑ

Επιστημονικά tips για γευστικό & υγιεινό μαγείρεμα στο σπίτι

Οι επιστήμονες εστιάζουν στους σωστούς τρόπους μαγειρέματος για να διασφαλίζετε την υγεία σας χωρίς να θυσιάζετε τη γεύση.

Ορισμένοι ισχυρίζονται, μεταξύ σοβαρού κι αστείου, ότι τα μαθήματα υγιεινής μαγειρικής θα έπρεπε να συνταγογραφούνται. Όπως λένε χαρακτηριστικά, θα ήταν σκόπιμο οι γιατροί και οι ειδικοί διατροφολόγοι να μας εκπαιδεύουν στην επιλογή των κατάλληλων τροφίμων, στον προγραμματισμό των γευμάτων μας, και βέβαια στην εκμάθηση μαγειρικών τεχνικών. Γιατί όπως είναι λογικό, δεν αρκεί να μαγειρεύει κανείς στο σπίτι, αλλά πρέπει να το κάνει με τρόπο που θα προστατεύει και θα βελτιώνει την υγεία του, στο πρότυπο του παλιού ρητού «το φαγητό σου είναι το φάρμακό σου».

Μαγειρέψετε στο σπίτι, σώστε ζωές

Η βασική επιστημονική οδηγία δεν είναι άλλη από το να μαγειρεύουμε στο σπίτι, ώστε να αποφεύγουμε τα έτοιμα τρόφιμα. Όσο λιγότερα προμαγειρεμένα γεύματα καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο θωρακίζουμε την υγεία μας. Είναι άλλωστε διαπιστωμένο ότι όταν δεν τρώμε τακτικά έξω προσλαμβάνουμε σημαντικά λιγότερες θερμίδες. Ακόμη και όταν καταναλώνουμε τις ίδιες ποσότητες.

Όπως εξάλλου προκύπτει από σειρά μελετών, όσοι μαγειρεύουν στο σπίτι, σε συντριπτικό ποσοστό τρώνε πιο υγιεινά, και κατ’ επέκταση κινδυνεύουν λιγότερο να πάρουν περιττό βάρος και να γίνουν παχύσαρκοι. Παράλληλα ελαττώνονται αισθητά οι πιθανότητες να νοσήσουν από καρδιαγγειακά, σακχαρώδη διαβήτη και άλλες νόσους.

Photo credit: CC0 licence via pexels.com

Τι να προτιμήσετε όταν μαγειρεύετε στο σπίτι

  • Προτιμήστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Φροντίστε όμως να τα επιλέγετε και να τα αποθηκεύετε με τον σωστό τρόπο. Δεν είναι για παράδειγμα, άσχημη ιδέα να μυρίζετε τις ντομάτες ή να χτυπάτε ελαφριά τα πεπόνια πριν τα διαλέξετε. Αυτό που σίγουρα δεν είναι καλή ιδέα είναι να βάζετε τις μπανάνες στο ψυγείο. Ούτε βέβαια και τα κρεμμύδια.
  • Προτιμήστε φυτικά λιπαρά, με έμφαση στο ελαιόλαδο και ειδικά το έξτρα παρθένο. Τα οφέλη που συνδέονται με την τακτική κατανάλωσή του είναι αναντίρρητα. Στην χώρα μας, άλλωστε, αφθονεί το ποιοτικό λάδι σε προσιτή τιμή.
  • Προτιμήστε το μαγείρεμα στον ατμό και το βράσιμο και εναλλακτικά το ψήσιμο. Είναι εξίσου σημαντικό με τον μικρότερο δυνατό χρόνο μαγειρέματος, καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι χάνονται βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία.
  • Αν και οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγετε το μαγείρεμα στον φούρνο μικροκυμάτων, σε συγκεκριμένα τρόφιμα όπως τα μανιτάρια συστήνεται ανεπιφύλακτα, καθώς βοηθά στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών που χάνονται στο βράσιμο ή το τηγάνισμα.
  • Προτιμήστε τρόφιμα ολικής άλεσης, αντί για επεξεργασμένα (ειδικά ρύζι, ζυμαρικά και ψωμί).

Photo credit: CC0 licence via pexels.com

Τι να αποφύγετε όταν μαγειρεύετε στο σπίτι

  • Αποφύγετε τα τηγανητά. Οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγετε να τηγανίζετε τα ζωικά προϊόντα και τα προσυσκευασμένα τρόφιμα καθώς αυξάνονται τα κορεσμένα λιπαρά.
  • Αφού τα αναφέραμε, βγάλτε εντελώς τα κορεσμένα λιπαρά από τη διατροφή σας. Ειδικά τα τρανς λιπαρά (που βρίσκουμε σε έτοιμα τρόφιμα όπως τα μπισκότα, τα κέικ, τα σνακς, αλλά και σε πολλά φαγητά από fast-food) θεωρούνται τόσο επικίνδυνα για την υγεία που κορυφαίοι επιστήμονες εισηγούνται την απαγόρευσή τους.
  • Ένας ακόμη λόγος για να λέτε όχι στα έτοιμα γεύματα και ειδικά στα προμαγειρεμένα, είναι ότι περιέχουν πολλά επικίνδυνα χημικά και συντηρητικά τα οποία συσσωρεύονται στον οργανισμό.
  • Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν αποφανθεί μετά βεβαιότητας, οι περισσότεροι συστήνουν να αποφύγετε το βούτυρο στο μαγείρεμα. Ή τέλος πάντων, να μετριάσετε τη χρήση του. Είπαμε, έχουμε εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο.
  • Αποφύγετε το πρόσθετο αλάτι καθώς τα περισσότερα έτοιμα τρόφιμα περιέχουν ήδη αρκετό. Αντί γι’ αυτά, επιλέξετε καρυκεύματα και μπαχαρικά που και γευστικά είναι και προσφέρουν μοναδικά οφέλη για την υγεία.
  • Αποφύγετε και την πρόσθετη ζάχαρη. Να θυμάστε ότι η ζάχαρη κρύβεται ακόμη και σε αλμυρά τρόφιμα όπως οι έτοιμες ζύμες για πίτσα, τα ψωμιά, οι πίτες και πολλά ακόμη, οπότε πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την υπερκατανάλωση.
Generali

Recent Posts

Ενδορφίνες: Τι είναι οι ορμόνες της ευτυχίας & πως θα αυξηθούν

Ως χημικές ουσίες που απελευθερώνει το σώμα μας όταν αισθάνεται πόνο, άγχος ή ευχαρίστηση μετά…

4 ημέρες ago

Το καλοκαίρι πλησιάζει: Πώς θα κρατήσουμε την Αθήνα και κάθε πόλη δροσερή;

Θεμελιωμένες με υλικά που παγιδεύουν τη θερμότητα, και ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες, οι περισσότερες πόλεις είναι ευάλωτες…

1 εβδομάδα ago

Η γονιδιακή θεραπεία που αντιμετωπίζει την κώφωση

Ένα εκ γενετής κωφό αγόρι, άκουσε, για πρώτη φορά στα 11 του χρόνια, τις φωνές…

2 εβδομάδες ago

Τζετ Λαγκ: Τι είναι & Αντιμετώπιση με 5 τρόπους

Ένας τύπος διαταραχής του ύπνου που σχετίζεται με το ταξίδι σε διαφορετικές ζώνες ώρας, το…

3 εβδομάδες ago

Η άσκηση που βοηθά στην καταπολέμηση της άνοιας

Έως και ένα στα τρία περιστατικά της νόσου Αλτσχάιμερ θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω αλλαγών…

4 εβδομάδες ago

Μάθημα με τον Αϊνστάιν μέσω Ολογράμματος

Μία σχολική αίθουσα όπου ο Αϊνστάιν εξηγεί τη Θεωρία της Σχετικότητας, και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα…

1 μήνα ago