Επιστημονικά tips για γευστικό & υγιεινό μαγείρεμα στο σπίτι

Επιστημονικά tips για γευστικό & υγιεινό μαγείρεμα στο σπίτι

Οι επιστήμονες εστιάζουν στους σωστούς τρόπους μαγειρέματος για να διασφαλίζετε την υγεία σας χωρίς να θυσιάζετε τη γεύση.

Ορισμένοι ισχυρίζονται, μεταξύ σοβαρού κι αστείου, ότι τα μαθήματα υγιεινής μαγειρικής θα έπρεπε να συνταγογραφούνται. Όπως λένε χαρακτηριστικά, θα ήταν σκόπιμο οι γιατροί και οι ειδικοί διατροφολόγοι να μας εκπαιδεύουν στην επιλογή των κατάλληλων τροφίμων, στον προγραμματισμό των γευμάτων μας, και βέβαια στην εκμάθηση μαγειρικών τεχνικών. Γιατί όπως είναι λογικό, δεν αρκεί να μαγειρεύει κανείς στο σπίτι, αλλά πρέπει να το κάνει με τρόπο που θα προστατεύει και θα βελτιώνει την υγεία του, στο πρότυπο του παλιού ρητού «το φαγητό σου είναι το φάρμακό σου».

Μαγειρέψετε στο σπίτι, σώστε ζωές

Η βασική επιστημονική οδηγία δεν είναι άλλη από το να μαγειρεύουμε στο σπίτι, ώστε να αποφεύγουμε τα έτοιμα τρόφιμα. Όσο λιγότερα προμαγειρεμένα γεύματα καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο θωρακίζουμε την υγεία μας. Είναι άλλωστε διαπιστωμένο ότι όταν δεν τρώμε τακτικά έξω προσλαμβάνουμε σημαντικά λιγότερες θερμίδες. Ακόμη και όταν καταναλώνουμε τις ίδιες ποσότητες.

Όπως εξάλλου προκύπτει από σειρά μελετών, όσοι μαγειρεύουν στο σπίτι, σε συντριπτικό ποσοστό τρώνε πιο υγιεινά, και κατ’ επέκταση κινδυνεύουν λιγότερο να πάρουν περιττό βάρος και να γίνουν παχύσαρκοι. Παράλληλα ελαττώνονται αισθητά οι πιθανότητες να νοσήσουν από καρδιαγγειακά, σακχαρώδη διαβήτη και άλλες νόσους.

Cook01

Photo credit: CC0 licence via pexels.com

Τι να προτιμήσετε όταν μαγειρεύετε στο σπίτι

 • Προτιμήστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Φροντίστε όμως να τα επιλέγετε και να τα αποθηκεύετε με τον σωστό τρόπο. Δεν είναι για παράδειγμα, άσχημη ιδέα να μυρίζετε τις ντομάτες ή να χτυπάτε ελαφριά τα πεπόνια πριν τα διαλέξετε. Αυτό που σίγουρα δεν είναι καλή ιδέα είναι να βάζετε τις μπανάνες στο ψυγείο. Ούτε βέβαια και τα κρεμμύδια.
 • Προτιμήστε φυτικά λιπαρά, με έμφαση στο ελαιόλαδο και ειδικά το έξτρα παρθένο. Τα οφέλη που συνδέονται με την τακτική κατανάλωσή του είναι αναντίρρητα. Στην χώρα μας, άλλωστε, αφθονεί το ποιοτικό λάδι σε προσιτή τιμή.
 • Προτιμήστε το μαγείρεμα στον ατμό και το βράσιμο και εναλλακτικά το ψήσιμο. Είναι εξίσου σημαντικό με τον μικρότερο δυνατό χρόνο μαγειρέματος, καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι χάνονται βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία.
 • Αν και οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγετε το μαγείρεμα στον φούρνο μικροκυμάτων, σε συγκεκριμένα τρόφιμα όπως τα μανιτάρια συστήνεται ανεπιφύλακτα, καθώς βοηθά στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών που χάνονται στο βράσιμο ή το τηγάνισμα.
 • Προτιμήστε τρόφιμα ολικής άλεσης, αντί για επεξεργασμένα (ειδικά ρύζι, ζυμαρικά και ψωμί).
Healthy-Cooking-36-min

Photo credit: CC0 licence via pexels.com

Τι να αποφύγετε όταν μαγειρεύετε στο σπίτι

 • Αποφύγετε τα τηγανητά. Οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγετε να τηγανίζετε τα ζωικά προϊόντα και τα προσυσκευασμένα τρόφιμα καθώς αυξάνονται τα κορεσμένα λιπαρά.
 • Αφού τα αναφέραμε, βγάλτε εντελώς τα κορεσμένα λιπαρά από τη διατροφή σας. Ειδικά τα τρανς λιπαρά (που βρίσκουμε σε έτοιμα τρόφιμα όπως τα μπισκότα, τα κέικ, τα σνακς, αλλά και σε πολλά φαγητά από fast-food) θεωρούνται τόσο επικίνδυνα για την υγεία που κορυφαίοι επιστήμονες εισηγούνται την απαγόρευσή τους.
 • Ένας ακόμη λόγος για να λέτε όχι στα έτοιμα γεύματα και ειδικά στα προμαγειρεμένα, είναι ότι περιέχουν πολλά επικίνδυνα χημικά και συντηρητικά τα οποία συσσωρεύονται στον οργανισμό.
 • Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν αποφανθεί μετά βεβαιότητας, οι περισσότεροι συστήνουν να αποφύγετε το βούτυρο στο μαγείρεμα. Ή τέλος πάντων, να μετριάσετε τη χρήση του. Είπαμε, έχουμε εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο.
 • Αποφύγετε το πρόσθετο αλάτι καθώς τα περισσότερα έτοιμα τρόφιμα περιέχουν ήδη αρκετό. Αντί γι’ αυτά, επιλέξετε καρυκεύματα και μπαχαρικά που και γευστικά είναι και προσφέρουν μοναδικά οφέλη για την υγεία.
 • Αποφύγετε και την πρόσθετη ζάχαρη. Να θυμάστε ότι η ζάχαρη κρύβεται ακόμη και σε αλμυρά τρόφιμα όπως οι έτοιμες ζύμες για πίτσα, τα ψωμιά, οι πίτες και πολλά ακόμη, οπότε πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την υπερκατανάλωση.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.