Ενδυνάμωση κορμού: Το πώς και το γιατί

Ενδυνάμωση κορμού: Το πώς και το γιατί

Γιατί είναι σημαντική η ενδυνάμωση του κορμού; Εντάξτε την εκγύμναση της εν λόγω περιοχής στην αθλητική σας ρουτίνα, με ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σας.

Εάν ασκείστε συστηματικά και υπό την επίβλεψη κάποιου ειδικού, πιθανότατα θα έχετε ακούσει για τη σημασία της ενδυνάμωσης κορμού (ή «πυρήνα») ενώ κάνετε τους κοιλιακούς σας. Ωστόσο, η «ενίσχυση» της εν λόγω σωματικής περιοχής δεν εξαντλείται με αυτού τους είδους τις ασκήσεις.

final_core1

Photo credit: Free to use from Pexels

Η «γέφυρα» είναι μία από τις βασικές ασκήσεις ενδυνάμωσης κορμού που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι, δεν είναι πάντα απαραίτητο το γυμναστήριο για να διατηρείστε σε φόρμα. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Γυμναστική στο σπίτι: Apps & tips χωρίς όργανα & εξοπλισμό».

Ο κορμός αποτελεί –κυριολεκτικά και μεταφορικά– τον πυρήνα του σώματος. Φανταστείτε παραδείγματός χάρη, το σώμα σας χωρίς το κεφάλι, τον λαιμό, τα χέρια και τα πόδια. Το τμήμα που υπολείπεται είναι ο κορμός, ο οποίος φιλοξενεί όλα τα ζωτικά όργανα και τους μυς που μας επιτρέπουν να αναπνέουμε και να κινούμαστε.

Οι εν λόγω μύες αποτελούν πυρήνα του παραστήματός μας –απλώς δεν θα μπορούσαμε να σταθούμε ή να κινηθούμε χωρίς αυτούς. Γι’ αυτό και η εκγύμναση αυτής της περιοχής περιλαμβάνει ασκήσεις που προωθούν την ενδυνάμωση των γλουτών, της πλάτης και της κοιλιακής χώρας, καθώς και την ευλυγισία των ισχύων.

Photo credit: Free to use from Pexels

Γιατί είναι σημαντική η ενδυνάμωση κορμού

Ο κορμός λοιπόν αποτελεί ζωτικό μέρος κάθε κίνησης που εκτελεί το σώμα, γι’ αυτό και σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ασκήσεις ενδυνάμωσής του δεν πρέπει να απουσιάζουν από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φυσικής κατάστασης. Οι βασικότεροι λόγοι είναι:

Ισορροπία & σταθερότητα: Γυμνάζοντας τους μυς που βρίσκονται στη λεκάνη, το κάτω μέρος της πλάτης, τους γοφούς και την κοιλιά σας ώστε να λειτουργούν αρμονικά, θα επιτύχετε καλύτερη ισορροπία και σταθερότητα, σε ότι αφορά τις καθημερινές δραστηριότητές σας – συμπεριλαμβανόμενης της άσκησης. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες σωματικές δραστηριότητες, καθώς και τα αθλήματα, εξαρτώνται σημαντικά από έναν ισχυρό και σταθερό κορμό.

Δύναμη & ενεργητικότητα: Ενδυναμώνοντας τον κορμό σας και τους μυς του κορμού μπορείτε να εκτελείτε ευκολότερα τις περισσότερες δραστηριότητες: Από το να τεντωθείτε για να πιάσετε ένα βιβλίο από το πάνω ράφι της βιβλιοθήκης μέχρι να σκύψετε για να δέσετε τα παπούτσια σας. Ή από το να κάνετε ένα βολέ με τη ρακέτα του τένις μέχρι να σταθείτε στη σανίδα του σερφ. Από την άλλη, εάν οι μυς του πυρήνα δεν είναι επαρκώς δυνατοί, ενδέχεται να βιώνετε συμπτώματα κόπωσης, μειωμένη αντοχή και τραυματισμούς όταν αθλείστε.

Ο δυνατός κορμός είναι απαραίτητος για κάθε είδος άθλησης.

final_core3

Καλή στάση σώματος: Ένας ενδυναμωμένος κορμός συνεπάγεται και ένα δυνατό παράστημα. Οι αδύναμοι μύες του πυρήνα μπορούν να σας κάνουν πιο επιρρεπείς σε κακή στάση σώματος, πόνο στη μέση και την πλάτη και μυϊκούς τραυματισμούς.

5 ασκήσεις ενδυνάμωσης κορμού που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πέντε βασικές ασκήσεις ενδυνάμωσης κορμού που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα από την άνεση του σπιτιού σας. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα στρώμα γυμναστικής.

  • Κοιλιακοί: Τα διάφορα είδη ασκήσεων που γυμνάζουν τους κοιλιακούς μύες αποτελούν βασική προπόνηση για την ενδυνάμωση του πυρήνα.
  • Ραχιαίοι: Η εκγύμναση των ραχιαίων είναι σημαντική για τη στήριξη και τη διατήρηση της φυσικής κλίσης της σπονδυλικής στήλης.
  • Γέφυρα: Ενεργοποιεί τον πυρήνα και ενδυναμώνει τους γλουτούς μέσω της σταθεροποίησης της λεκάνης και των γοφών.
  • Σανίδα: Στοχεύει όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες του κορμού, συμπεριλαμβανομένων των μυών που βρίσκονται στους ώμους και τους γοφούς.
  • Πλάγια σανίδα: Παραλλαγή που βοηθάει στη βελτίωση της σταθεροποίησης και της αντοχής, ενώ ενδυναμώνει περαιτέρω τους πλάγιους κοιλιακούς.

Photo credits: Free to use from Pexels

Ένας δυνατός κορμός θα σας βοηθήσει να ασχοληθείτε με την καλλισθενική γυμναστική. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Καλλισθενική γυμναστική: Προπονηθείτε όπως οι Αρχαίοι Έλληνες».

Εάν μόλις ξεκινάτε, επαναλάβετε πέντε φορές κάθε μία από τις ασκήσεις. Προοδευτικά αυξήστε τις επαναλήψεις σε 5-10 ανά άσκηση, ενώ κατά τη διάρκειά τους, φροντίστε να αναπνέετε βαθιά, από το κάτω μέρος του θώρακα. Εάν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, μην παραλείψετε να συμβουλευτείτε τον προπονητή σας καθώς και το γιατρό σας, πριν εντάξετε τις ασκήσεις ενδυνάμωσης κορμού στη γυμναστική σας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.