Διαλογισμός & μουσική: Γιατί να επιλέξετε αυτόν τον συνδυασμό

Διαλογισμός & μουσική: Γιατί να επιλέξετε αυτόν τον συνδυασμό

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο συνδυασμός διαλογισμού και μουσικής, μπορεί να είναι ευεργετικός τόσο για το σώμα όσο και για το πνεύμα.

Ο διαλογισμός, αποτελεί σήμερα μία από τις πλέον δημοφιλείς στρατηγικές διαχείρισης του άγχους – και όχι αδίκως! Πληθώρα ερευνών καταδεικνύουν ότι η σταθερή εξάσκησή του επιφέρει πολλά βραχυπρόθεσμα οφέλη –όπως ψυχική ηρεμία και γαλήνη– ενώ μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να αυξήσει την ανθεκτικότητά σας στο στρες.

final_meditation1

Photo credit: Kampus Production from Pexels

Ο διαλογισμός είναι μία πρακτική χιλιάδων ετών που καταπολεμάει το άγχος και δημιουργεί αίσθηση γαλήνης. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Τα οφέλη του διαλογισμού για το σώμα & το πνεύμα».

Από την άλλη, οι ειδικοί διαφόρων επιστημονικών πεδίων συγκλίνουν ότι το να ακούτε μουσική μπορεί να έχει πολλά υπέροχα οφέλη, τόσο για τη διαχείριση του άγχους σας όσο και για τη συνολική σας υγεία. Ανάλογα με τη μουσική που θα επιλέξετε, μπορείτε να χαλαρώσετε και να ξεκουραστείτε ή να τονώσετε τη διάθεσή σας και να ασκηθείτε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο διαλογισμός με τη συνοδεία μουσικής μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τις ευεργετικές επιπτώσεις αμφότερων, και να σας βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της απαιτητικής καθημερινότητας.

Τα οφέλη του διαλογισμού μετά μουσικής

Ανακούφιση από το άγχος: Σύμφωνα με έρευνες, ο διαλογισμός μετά μουσικής επιτυγχάνει μειωμένα επίπεδα στρες. Το στρες είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Συνοδεύοντας τον διαλογισμό σας με μία ευχάριστη και απαλή μουσική, θα αισθανθείτε πιο ήρεμοι και η πίεση της καθημερινότητας θα υποχωρήσει.

Video credit: Soothing Relaxation

Βελτιωμένη συγκέντρωση: Η μουσική υπόκρουση ενώ διαλογίζεστε, θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τα επίπεδα συγκέντρωσής σας. Παράλληλα, λόγω των χαλαρωτικών ιδιοτήτων της, η μουσική που ακούτε κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, θα σας προσφέρει ένα εξαιρετικό soundtrack για οποιαδήποτε εργασία απαιτεί την προσοχή σας. Εάν σπουδάζετε, θα σας βοηθήσει στη μελέτη. Ενώ αν εξασκείτε κάποιο ιδιαίτερα απαιτητικό επάγγελμα, θα σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε καλύτερα σε δύσκολα projects.

Καλύτερη σωματική υγεία: Ο συνδυασμός διαλογισμού και μουσικής είναι ευεργετικός όχι μόνο για την ψυχική αλλά και για τη σωματική σας υγεία. Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί, θα βοηθήσει το σώμα σας να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί. Είτε υποφέρετε από κάποιου είδους πόνο, είτε από την ένταση της ημέρας, πρόκειται για μία καταπραϋντική διαδικασία που θα βοηθήσει τους μυς και τα άκρα σας να απελευθερώσουν την ένταση και να χαλαρώσουν.

Βαθύς διαλογισμός: Αν θέλετε να επιτύχετε βαθύτερα επίπεδα διαλογισμού, τότε θα πρέπει να συμπεριλάβετε χαλαρωτική μουσική στο παρασκήνιο. Θα βελτιώσει τις γνωστικές σας ικανότητες και θα σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε και να εμβαθύνετε.

final_meditation2

Καλύτερος ύπνος: Ο καλός ύπνος αποτελεί θεμέλιο υγείας και ευεξίας, καθώς σας γεμίζει με ενέργεια και σας βοηθάει να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Ο διαλογισμός μετά μουσικής θα σας βοηθήσει να καλμάρετε τα νεύρα σας και να απομακρύνετε την προσοχή σας από την επίλυση θεμάτων που προκαλούν έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα.

Θα συμβάλει επίσης στη χαλάρωση του σώματος διεγείροντας το Παρασυμπαθητικό Νευρικό Σύστημα, το οποίο προετοιμάζει τον οργανισμό σας για ύπνο. Εάν παρόλα αυτά δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, διαβάστε το άρθρο μας «Tips & συμβουλές για καλό ύπνο».

Photo credit: Karolina Grabowska from Pexels

Πώς να ξεκινήσετε

Ο διαλογισμός μετά μουσικής είναι μια τεχνική ανακούφισης από το άγχος, την οποία μπορείτε να εξασκήσετε από την άνεση του σπιτιού σας: Απλά επιλέξτε ένα είδος μουσικής που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Αυτό σημαίνει αφενός ότι θα πρέπει να σας ευχαριστεί —αν παραδείγματός χάρη δεν σας αρέσει η κλασική μουσική, μην την επιλέξετε. Αφετέρου, αναζητήστε συνθέσεις με πιο αργό ρυθμό και κατά προτίμηση χωρίς στίχους που ενδέχεται να σας αποσπάσουν την προσοχή. Διαβάστε περισσότερα για τη χαλαρωτική μουσική στο άρθρο «Τα πιο χαλαρωτικά τραγούδια που συμβάλλουν στη μείωση άγχους».

Χαλαρώστε, λοιπόν. Εστιάστε στη διαδικασία και απολαύστε την ηρεμία!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.