ΥΓΕΙΑ

Διαλειμματική νηστεία: Σημασία έχει το πότε και όχι το τι τρώτε

Εάν αποφασίσετε να εφαρμόσετε μία διαλειμματική νηστεία, τότε δεν χρειάζεται να περιορίσετε τα αγαπημένα σας φαγητά αλλά το χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα καταναλώνετε.

Η νηστεία ενόψει του Πάσχα ή άλλων θρησκευτικών εορτών παραμένει μία δημοφιλής διατροφική παράδοση στην Ελλάδα και όχι μόνο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει κάνει δυναμική εμφάνιση –και στη χώρα μας– η διαλειμματική νηστεία: Μία διατροφική πρακτική που εμπνέεται από την παραδοσιακή έννοια του περιορισμού του φαγητού.

Photo credit: Stas Knop from Pexels

Η νηστεία είναι μια πρακτική που χρονολογείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Νηστεία: 5 επιστημονικά επιβεβαιωμένα οφέλη για την υγεία».

Διαλειμματική νηστεία για υγεία, μακροζωία & χάσιμο βάρους

Η διαλειμματική νηστεία περιορίζει το πότε και μερικές φορές το πόσο τρώτε –υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις, και έχει θετικά αποτελέσματα για την υγεία και τη μακροζωία του ατόμου που την εξασκεί. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από έρευνα, η διαλειμματική νηστεία συνδέεται με βελτιωμένη υγεία, καλύτερη αντοχή στο στρες, αυξημένη μακροζωία και μειωμένη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και της παχυσαρκίας.

Παράλληλα, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βοηθήσει και στην απώλεια βάρους: σύμφωνα με έρευνα αποτελεί μία ασφαλή και αποτελεσματική επιλογή εάν επιθυμείτε να χάσετε περιττά κιλά.

Κομβικό σημείο και στις δύο έρευνες αποτελεί ο χρόνος: Η νηστεία είναι ήδη εξελικτικά ενσωματωμένη στη φυσιολογία μας, από την αυγή της ανθρωπότητας, και μπορεί να ενεργοποιήσει αρκετές βασικές κυτταρικές λειτουργίες. Οι εναλλαγές από κατάσταση σίτισης σε κατάσταση νηστείας, δεν βοηθούν απλώς στο κάψιμο θερμίδων και την απώλεια βάρους, αλλά και στη βελτίωση του μεταβολισμού καθώς και τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Photo credit: Stas Knop from Pexels

Διαλειμματική νηστεία 16/8 για αρχάριους

Σύμφωνα με τους ειδικούς η διαλειμματική νηστεία 16/8 είναι ιδανική για αρχάριους, αφού θα πρέπει να νηστεύετε για 16 ώρες την ημέρα, και να τρώτε κανονικά τις υπόλοιπες 8. Αυτό σημαίνει παραδείγματος χάρη, ότι εάν καταναλώσετε το βραδινό σας στις 6.00 μ.μ. θα μπορείτε να πάρετε το πρωινό σας την επόμενη μέρα στις 10.00 π.μ. Εναλλακτικά, εάν συνηθίζετε να τρώτε αργότερα το βράδυ, μπορείτε να παραλείψετε τελείως το πρωινό.

Γιατί 16 ώρες; Διότι μετά από 16 ώρες νηστείας λαμβάνει χώρα στον οργανισμό η διαδικασία της αυτοφαγίας, μία μορφή καθαρισμού των άχρηστων ουσιών εντός των κυττάρων. Πιο συγκεκριμένα, τα κύτταρα «τρώγοντας» ένα τμήμα του εαυτού τους, ανακυκλώνουν κατεστραμμένα κύτταρα, ανανεώνονται και διατηρούνται λειτουργικά. Παράλληλα, δίνεται χρόνος ανακούφισης στο έντερο. Αυτό κάνει τη νηστεία πιο εύκολη και εφικτή.

Photo credit: Julien Bachelet from Pexels

Η διατήρηση ενός καλού επιπέδου υγείας είναι μια μαραθώνια προσπάθεια, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που μπορούν να ενισχύσουν την υγεία σας σε μόλις 60 δευτερόλεπτα. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «10 tips για καλή υγεία σε λιγότερο από 1 λεπτό».

Καλύτερα τη νύχτα;

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να προγραμματίσετε το διατροφικό σας πλάνο ώστε η περίοδος της νηστείας να συμπίπτει με τις νυχτερινές ώρες, καθώς 7-8 ώρες από αυτές αφιερώνονται (ιδανικά) στον ύπνο. Τον υπόλοιπο χρόνο, μπορείτε να πιείτε νερό, τσάι χωρίς ζάχαρη ή μαύρο καφέ. Οι ειδικοί συνιστούν δύο με τρία λίτρα νερό την ημέρα όταν είστε νηστικοί, ενώ ο καφές καταστέλλει την πείνα και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ όσων κάνουν δίαιτα ή νηστεύουν.

Το ευτύχημα είναι ότι στις οκτώ ώρες που σας επιτρέπεται να φάτε, δεν χρειάζεται να αποφύγετε συγκεκριμένα τρόφιμα ή να μετρήσετε τις θερμίδες. Παρ’ όλα αυτά, είναι προτιμότερο να παραμείνετε συνεπείς στις καθιερωμένες διατροφικές σας συνήθειες και να μην φάτε υπερβολικά ή να καταναλώσετε πολλά τρόφιμα με ζάχαρη.

Ωστόσο, η διαλειμματική νηστεία δεν είναι κατάλληλη για όλους τους οργανισμούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, ενέχει και κινδύνους. Εάν, λοιπόν, επιθυμείτε να την ακολουθήσετε, θα πρέπει πριν ξεκινήσετε να συμβουλευτείτε τον/την γιατρό σας.

Admin

Recent Posts

Ενδορφίνες: Τι είναι οι ορμόνες της ευτυχίας & πως θα αυξηθούν

Ως χημικές ουσίες που απελευθερώνει το σώμα μας όταν αισθάνεται πόνο, άγχος ή ευχαρίστηση μετά…

4 ημέρες ago

Το καλοκαίρι πλησιάζει: Πώς θα κρατήσουμε την Αθήνα και κάθε πόλη δροσερή;

Θεμελιωμένες με υλικά που παγιδεύουν τη θερμότητα, και ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες, οι περισσότερες πόλεις είναι ευάλωτες…

1 εβδομάδα ago

Η γονιδιακή θεραπεία που αντιμετωπίζει την κώφωση

Ένα εκ γενετής κωφό αγόρι, άκουσε, για πρώτη φορά στα 11 του χρόνια, τις φωνές…

2 εβδομάδες ago

Τζετ Λαγκ: Τι είναι & Αντιμετώπιση με 5 τρόπους

Ένας τύπος διαταραχής του ύπνου που σχετίζεται με το ταξίδι σε διαφορετικές ζώνες ώρας, το…

3 εβδομάδες ago

Η άσκηση που βοηθά στην καταπολέμηση της άνοιας

Έως και ένα στα τρία περιστατικά της νόσου Αλτσχάιμερ θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω αλλαγών…

4 εβδομάδες ago

Μάθημα με τον Αϊνστάιν μέσω Ολογράμματος

Μία σχολική αίθουσα όπου ο Αϊνστάιν εξηγεί τη Θεωρία της Σχετικότητας, και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα…

1 μήνα ago