Πως γίνεται η διαλειμματική δίαιτα & τρόποι για να ξεκινήσετε

Πως γίνεται η διαλειμματική δίαιτα & τρόποι για να ξεκινήσετε

Καθώς εισερχόμαστε σε «τροχιά παραλίας», ο Μάρτιος σηματοδοτεί για πολλούς την αφετηρία της περιόδου δίαιτας. Μία από τις πλέον δημοφιλείς, η διαλειμματική δίαιτα, προσφέρει εναλλακτικές επιλογές προσέγγισης ανάλογα με τις ανάγκες και τις αντοχές σας!

Ο Μάρτιος σηματοδοτεί για πολλούς από εμάς μία ευκαιρία για νέα ξεκινήματα: Οι μέρες μεγαλώνουν, η επίσημη έναρξη της Άνοιξης κηρύσσεται πριν ο μήνας τελειώσει, και εκτός απροόπτου –Μάρτη, γδάρτη!– τα προμηνύματα του καλοκαιριού πλανώνται στην ατμόσφαιρα. Από την άλλη, για πολλούς ανθρώπους ο Μάρτιος κρούει το καμπανάκι της επικείμενης εμφάνισης στην παραλία και σηματοδοτεί την περίοδο έναρξης της δίαιτας!

final_intfast1

Photo credit: Free to use from Pexels

Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος ο συνδυασμός «γρήγορη δίαιτα» ακούγεται αρκούντως δελεαστικός! Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Γρήγορη δίαιτα: Οι top επιλογές σύμφωνα με τους ειδικούς».

Μία από τις πλέον δημοφιλείς διατροφικές τάσεις των τελευταίων χρόνων, υποστηρίζει ότι εφόσον επιθυμείτε να χάσετε βάρος δεν χρειάζεται να περιορίσετε τα αγαπημένα σας φαγητά, αλλά το χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα καταναλώνετε. Ο λόγος για τη διαλειμματική δίαιτα, η δημοτικότητά της οποίας έχει αυξηθεί, καθώς σειρά ερευνών καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητά της ως προς τη διαχείριση του βάρους και τη βελτίωση της υγείας (Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Διαλειμματική νηστεία: Σημασία έχει το πότε και όχι το τι τρώτε»).

Ωστόσο, πώς μπορείτε να ενσωματώσετε την διαλειμματική δίαιτα στη διατροφή σας; Συγκεντρώνουμε τις πέντε δημοφιλέστερες προσεγγίσεις για να ξεκινήσετε, ανάλογα με τις ανάγκες και τις αντοχές σας.

#1 12 Ώρες νηστεία

Οι κανόνες είναι απλοί: Θα πρέπει να καταναλώσετε τα γεύματά σας μέσα στο 12ωρο, ενώ για το υπόλοιπο μισό της ημέρας θα πρέπει να απέχετε. Ο ευκολότερος τρόπος για να υιοθετήσετε αυτή την προσέγγιση, είναι να συμπεριλάβετε την περίοδο του ύπνου στο 12ωρο της νηστείας. Παραδείγματος χάρη, εάν επιλέξετε να νηστέψετε μεταξύ 7 μ.μ. και 7 π.μ., θα πρέπει να καταναλώσετε το δείπνο σας πριν τις 7 μ.μ. και να περιμένετε μέχρι τις 7 π.μ. για το πρωινό σας.

Αυτός ο τύπος διαλειμματικής δίαιτας είναι μια καλή επιλογή για αρχάριους στη νηστεία. Σύμφωνα με έρευνα, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, διότι παρακινεί τον οργανισμό να μετατρέψει τα αποθέματα λίπους σε ενέργεια.

Ο ευκολότερος τρόπος για να ενσωματώσετε τη διαλειμματική δίαιτα στη διατροφική ρουτίνα σας, είναι να συμπεριλάβετε την περίοδο του ύπνου στο διάστημα της νηστείας.

final_intfast2

#2 16 Ώρες νηστεία

Πρόκειται για τον πλέον δημοφιλή τύπο διαλειμματικής δίαιτας: Η μέθοδος 16:8 όπως ονομάζεται, περιλαμβάνει μία περίοδο αποχής από το φαγητό για 16 ώρες την ημέρα, αφήνοντας ένα «παράθυρο» 8 ωρών για τη λήψη των απαραίτητων γευμάτων. Παραδείγματος χάρη, εάν επιλέξετε αυτή την προσέγγιση, μπορείτε να καταναλώσετε το βραδινό σας μέχρι τις 8 μ.μ. Την επόμενη μέρα θα πρέπει να παραλείψετε το πρωινό και να μην ξαναφάτε μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

Όπως προέκυψε από έρευνα σε ποντίκια, ο περιορισμός του διαστήματος σίτισης σε 8 ώρες την ημέρα, φαίνεται ότι προστατεύει από την παχυσαρκία, τη φλεγμονή, τον σακχαρώδη διαβήτη και την ηπατική νόσο.

#3 Νηστεία για 2 ημέρες την εβδομάδα

Ο συγκεκριμένος τύπος διαλειμματικής δίαιτας προβλέπει 5 ημέρες κανονικής πρόσληψης θερμίδων, και 2 ημέρες περιορισμένης σε 600 θερμίδες για τους άντρες και 500 θερμίδες για τις γυναίκες. Ωστόσο, τα άτομα που ακολουθούν το μοντέλο 5:2, όπως ονομάζεται, θα πρέπει να τρέφονται υγιεινά όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Συνήθως, οι άνθρωποι που υιοθετούν το εν λόγω μοντέλο, διαχωρίζουν τις ημέρες νηστείας τους μέσα στην εβδομάδα. Παραδείγματος χάρη, μπορεί να νηστεύουν την Τρίτη και την Πέμπτη, και να τρέφονται κανονικά τις υπόλοιπες μέρες. Πάντως, αφήνουν πάντα τουλάχιστον ένα 24ωρο κενό, μεταξύ των ημερών νηστείας που θα επιλέξουν.

# 4 Νηστεία μέρα παρά μέρα

Ο συγκεκριμένος τύπος διαλειμματικής δίαιτας, που περιλαμβάνει νηστεία κάθε δεύτερη μέρα, έχει αρκετές παραλλαγές ως προς το είδος διατροφής.

Μερικοί άνθρωποι, αποφεύγουν εντελώς τις στέρεες τροφές τις ημέρες νηστείας, ενώ άλλοι περιορίζουν την πρόσληψη θερμίδων στις 500, ενώ σιτίζονται κανονικά τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.

Η νηστεία μέρα παρά μέρα, αποτελεί μια ακραία μορφή διαλειμματικής δίαιτας και μπορεί να μην είναι κατάλληλη για αρχάριους ή για άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα παλαιότερης μελέτης, σε υγιείς και υπέρβαρους ενήλικες, φαίνεται ότι είναι αποτελεσματική τόσο για την απώλεια βάρους, όσο και για την καλύτερη υγεία της καρδιάς.

Photo credit: Free to use from Pexels

# 5 Πλήρης νηστεία 1 ημέρα την εβδομάδα

Η πλήρης νηστεία για 1 ή 2 ημέρες την εβδομάδα, γνωστή ως δίαιτα Eat-Stop-Eat, περιλαμβάνει την απουσία τροφής για 24 ώρες τη φορά. Τις ημέρες αυτές, μπορείτε να πιείτε μόνο νερό, τσάι ή άλλα ροφήματα χωρίς θερμίδες.

Ο συγκεκριμένος τύπος διαλειμματικής δίαιτας είναι μία πρόκληση: Η 24ωρη αποχή από το φαγητό μπορεί να προκαλέσει κόπωση, πονοκεφάλους ή ευερεθιστότητα. Ωστόσο, αρκετοί εξ όσων την υιοθετούν, δηλώνουν ότι τα συμπτώματα αυτά γίνονται λιγότερο έντονα με την πάροδο του χρόνου καθώς το σώμα προσαρμόζεται σε αυτό το διατροφικό μοτίβο.

Παρά τα πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τη νηστεία, πρόκειται για μία εναλλακτική διατροφική πρακτική που ίσως να μην είναι κατάλληλη για όλους. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν μπείτε σε διαδικασία διαλειμματικής δίαιτας, ειδικά εάν πάσχετε από οποιεσδήποτε υποκείμενα νοσήματα ή σκοπεύετε να νηστεύσετε για περισσότερο από 24 ώρες.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.