Biohacking: Πώς να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας

Biohacking: Πώς να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας

Μέχρι πρόσφατα ακούγαμε για χακάρισμα υπολογιστών, ιστοσελίδων, λογαριασμών email, ακόμα και τραπεζικών λογαριασμών. Ένα νέο κίνημα μας προ(σ)καλεί να χακάρουμε τον οργανισμό μας, ώστε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Ως έννοια ακούγεται μάλλον εξωφρενική: Συνήθως αποδίδουμε το χακάρισμα σε ό,τι έχει να κάνει με ηλεκτρονικές διαδικασίες και συστήματα.

final_biohacking1

Photo credit: Free to use from Pexels

Όχι μόνο η υγεία, αλλά και η ευτυχία μπορεί να επιτευχθεί μέσω «χακαρίσματος». Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Πώς να σκέφτομαι θετικά "χακάροντας" το μυαλό μου».

Εντούτοις, το χακάρισμα του οργανισμού ή biohacking, είναι ένας ακραίος όρος για κάτι μάλλον κοινό, το οποίο ενδεχομένως ήδη εξασκείτε σε κάποιο βαθμό: Την επιθυμία να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.

Μία ακόμη τάση της βιομηχανίας της ευεξίας;

Το biohacking ως διαδικασία αυτοβελτίωσης, φαντάζει σαν μία ακόμη τάση της βιομηχανίας της ευεξίας. Από την άλλη, σύμφωνα με τον γκουρού του κινήματος Dave Asprey, αυτό που διαχωρίζει έναν biohacker από τον υπόλοιπο κόσμο της αυτοβελτίωσης είναι μια συστημική προσέγγιση της ίδιας της βιολογίας του. Στο πλαίσιο αυτό, το biohacking έχει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών, από τις τεχνικές ενίσχυσης της μνήμης μέχρι την επιτάχυνση της απώλειας βάρους.

Ορισμένοι τύποι biohacking είναι σχετικά ασφαλείς ώστε να τους δοκιμάσετε στο σπίτι, και ίσως τους εφαρμόζετε ήδη: Παραδείγματος χάρη, η διαλειμματική νηστεία, ο διαλογισμός ή η χρήση wearable gadgets για καλύτερη υγεία. Από την άλλη, κάποιοι biohackers ακολουθούν πιο τεχνολογικές προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά τη μηχανική του οργανισμού, οι οποίες μπορεί να ενέχουν κινδύνους για την υγεία.

Πώς χακάρουμε τον οργανισμό μας; Το παράδειγμα του καφέ

Τελικά τι είναι το biohacking; Για τον Dave Asprey συνίσταται στο να αξιοποιήσετε την επιστήμη και την τεχνολογία και να αυτοπειραματιστείτε προκειμένου να βελτιώσετε τον οργανισμό σας και να αυξήσετε την ενέργεια και τη ζωτικότητά σας. Για να γίνει κατανοητός σε όσους έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τον όρο, χρησιμοποιεί ως παράδειγμα τον καφέ: Μία δόση του αποτελεί για πολλούς από εμάς, το αναγκαίο συστατικό προκειμένου να ξυπνήσουμε ή να τονώσουμε τον εγκέφαλο μας.

final_biohacking2

Photo credit: Free to use from Pexels

Η κατανάλωση καφέ είναι ένα απλό παράδειγμα του πως «χακάρουμε» τον εαυτό μας για περισσότερη ενέργεια. Ωστόσο, γνωρίζατε ότι ο καφές που καταναλώνετε σχετίζεται γενετικά με την υγεία της καρδιάς σας; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Καφές και πίεση: μήπως ο καφές λέει τελικά το μέλλον;».

Προτού πιούμε καφέ αισθανόμαστε νυσταγμένοι. Μετά από ένα φλιτζάνι λειτουργούμε πιο αποτελεσματικά. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο καφές βρίσκεται πλέον στο στομάχι μας. Συμπέρασμα; Κάθε τι που βάζουμε στο σώμα μας μπορεί να έχει αντίκτυπο στο πώς αισθανόμαστε και να αλλάξει την κατάσταση του οργανισμού μας.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει μόνο μία απάντηση στο ερώτημα «Τι είναι το biohacking», αλλά πολλές και διαφορετικές τακτικές που μπορούμε να υιοθετήσουμε προκειμένου να χακάρουμε τον οργανισμό μας ώστε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Διατροφικές & lifestyle αλλαγές

Υγιεινή διατροφή, γιόγκα και διαλογισμός, επαφή με τη φύση, άσκηση και καλός ύπνος, αποτελούν τα πρώτα στάδια εξάσκησης για κάθε αρχάριο biohacker.

Wearable gadgets

Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε ένα έξυπνο ρολόι για να μετρήσετε τους παλμούς σας ή μια εφαρμογή για να παρακολουθήσετε τον ύπνο σας, χακάρετε τον οργανισμό σας. Όλη αυτή η φορητή τεχνολογία που καταγράφει τις λειτουργίες σας και σας στέλνει υπενθυμίσεις προκειμένου, παραδείγματος χάρη, να κάνετε περισσότερα βήματα ή να πιείτε ένα ακόμη ποτήρι νερό, είναι ένα είδος biohacking, εξαιρετικά χρήσιμο για όσους μόλις ξεκινούν να το διερευνούν.

Video credit: Tony Robbins

Ο δημοφιλής Αμερικανός life coach Tony Robbins προτείνει τα δικά του «Biohacking Tips» για αρχάριους.

Εμφυτεύματα

Οι πλέον προχωρημένοι biohackers θεωρούν την τεχνολογία των εμφυτευμάτων ως την επόμενη πρόκληση: Από τα τσιπ που αναπτύσσει η εταιρεία νευροτεχνολογίας του Ίλον Μασκ, τα οποία θα επιτρέπουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο να επικοινωνεί απευθείας με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μέχρι τα βιονικά μάτια, οι βάσεις για την τεχνολογία των εμφυτευμάτων έχουν ήδη τεθεί, ωστόσο, δεν έχουν γίνει ακόμα mainstream.

Γενετική μηχανική

Άλλη μία τεχνολογία που βρίσκεται ακόμη στις παρυφές του biohacking, η γενετική μηχανική αποτελεί ένα υπό ανάπτυξη πεδίο, το οποίο εκτιμάται ότι στο μέλλον θα επιτρέπει στους ανθρώπους να επεξεργάζονται τα γονίδιά τους, καθώς και το γενετικό προφίλ των απογόνων τους.

Αν και υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε σχετικά με την ασφάλεια, τη χρησιμότητα και τις εφαρμογές του, η ιδέα ότι μπορούμε να αλλάξουμε το σώμα και τον εγκέφαλό μας προκειμένου να γίνουμε πιο έξυπνοι, πιο υγιείς και καλύτεροι ως άνθρωποι, διαγράφει το biohacking ως μία εξαιρετική προοπτική.

Στο πλαίσιο αυτό φαντάζει λογικό το γεγονός ότι αξίζει να πειραματιστούμε με τρόπους που μπορούμε να χακάρουμε τη βιολογία μας και να αναβαθμίσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας. Ωστόσο, προσοχή: Κάποιοι πειραματισμοί, χωρίς τις κατάλληλες προφυλάξεις, μπορούν να έχουν απροσδόκητες παρενέργειες. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή διατροφολόγο πριν κάνετε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας και φροντίστε να κάνετε την έρευνά σας προτού υιοθετήσετε οποιαδήποτε νέα συνήθεια.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.