Αϋπνία: Αντιμετώπιση με 5 σύγχρονες λύσεις

Αϋπνία: Αντιμετώπιση με 5 σύγχρονες λύσεις

Η αυπνία είναι μια διαταραχή του ύπνου που επηρεάζει την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Αν και η πρόληψή της μπορεί να επιτευχθεί με πιο παραδοσιακές μεθόδους, η τεχνολογία έχει πλέον να προσφέρει νέες λύσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Κατά πάσα πιθανότητα το έχετε βιώσει: Είτε λόγω ενός ανήσυχου βρέφους, είτε λόγω των γειτόνων σας που παρεκκλίνουν των ωρών κοινής ησυχίας, πιο συχνά ως αποτέλεσμα γενικευμένου άγχους, όλοι μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα ύπνου κάποια στιγμή στη ζωή τους. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι περίπου 1 στους 3 ενήλικες παγκοσμίως ενδέχεται να βιώσει συμπτώματα αϋπνίας, το 10% των οποίων πληροί τα κριτήρια διαταραχής.

final_inso1

Photo credit: Free to use from Pexels

Εάν η ώρα πήγε 2 π.μ. και αντί να ξεκουράζεστε, «μετράτε προβατάκια», εντάξτε στη διατροφή σας 7 θρεπτικά συστατικά, προκειμένου να απολαύσετε καλύτερο και ποιοτικότερο ύπνο. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «7 βιταμίνες για καλό ύπνο».

Ωστόσο, ο καλός νυχτερινός ύπνος αποτελεί θεμέλιο υγείας και ευεξίας. Στο πλαίσιο αυτό, μία σειρά ατομικών μέτρων θα σας βοηθήσουν να τον «κατακτήσετε». (Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Tips & συμβουλές για καλό ύπνο»). Επιπρόσθετα, οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν φέρει στο προσκήνιο μια νέα κατηγορία εφαρμογών με ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών που μπορούν να σας βοηθήσουν να απολαύσετε πραγματικά τον ύπνο σας και να ξεκουραστείτε.

Εφαρμογές & wearable

Εάν μετράτε τα βήματά σας με το ρολόι σας, ή τους παλμούς σας με το κινητό τηλέφωνό σας, τότε έχετε ήδη εξοικειωθεί με την έννοια των «φορέσιμων» gadget που σας βοηθούν ώστε να παρακολουθείτε την υγεία σας. Γιατί λοιπόν να μην τα χρησιμοποιήσετε και για να βελτιώσετε τον ύπνο σας;

Τα πλέον δημοφιλή wearable όπως το Apple Watch και το Fitbit ενσωματώνουν εφαρμογές παρακολούθησης του ύπνου οι οποίες αξιολογώντας τα μοτίβα αναπνοής, τον κορεσμό οξυγόνου στο αίμα και τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού στη διάρκεια της νύχτας, καθώς και τη δραστηριότητά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε το πλέον κατάλληλο πρόγραμμα ύπνου για τον οργανισμό σας.

Το δαχτυλίδι Oura συλλέγει δεδομένα σχετικά με το σώμα σας παρακολουθώντας την αναπνοή, τη θερμοκρασία, τους παλμούς και τον καρδιακό ρυθμό σας. Τα δεδομένα συντονίζονται με την αντίστοιχη εφαρμογή στο κινητό σας, μέσω της οποίας μπορείτε να ενημερώνεστε για την κατάσταση της υγείας σας – τόσο στον ύπνο όσο και στον ξύπνιο σας.

final_inso2

Η σύγχρονη τεχνολογία των wearable σας δίνει πλέον τη δυνατότητα να κατανοείτε και να ορίζετε την υγεία σας με τους δικούς σας εξατομικευμένους όρους και βάσει των δικών σας βιομετρικών και άλλων δεδομένων. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «10 High tech gadgets που νοιάζονται για την υγεία σας».

Για τα αυτιά σας μόνο

Εάν αυτό που σας «χωρίζει» από έναν καλό ύπνο είναι η φασαρία, τότε η λύση μπορεί να βρίσκεται στα αυτιά σας! Εφόσον αισθάνεστε ότι οι παραδοσιακές ωτοασπίδες δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα στην περίπτωσή σας, η τεχνολογία έχει και για σας πρωτότυπες λύσεις. Παραδείγματος χάρη, τα εξειδικευμένα ακουστικά ύπνου.

Είναι ειδικά σχεδιασμένα για όσους επιθυμούν να αποκλείουν εντελώς κάθε ήχο, ή υποφέρουν από ακουστικά προβλήματα όπως οι εμβοές. Παράλληλα, συστήνονται και για όσους συνηθίζουν να αποκοιμούνται ακούγοντας την αγαπημένη τους μουσική. Για τον σκοπό αυτό είναι ασύρματα και σχεδιασμένα ώστε να εφαρμόζουν άνετα στο αυτί, αλλά και για να μην σας ενοχλούν σε οποιαδήποτε στάση ύπνου, ενώ συχνά συνδυάζονται με μάσκα που καλύπτει και τα μάτια σας.

Photo credits: SleepPhones® Wireless 4, MUSICOZY Breathable Eye Mask Headphones 5, Breez Smart Bedroom Fan & Sound Machine

Η παρεμπόδιση εξωτερικών θορύβων είναι μια καλή αρχή για όνειρα γλυκά. Ωστόσο, τι είναι τα όνειρα και από που προέρχονται; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Τι σημαίνουν τα όνειρα & η σχέση τους με τη πραγματικότητα».

Από την άλλη, τι γνωρίζετε για τις «μηχανές λευκού θορύβου»; Αντί να φορέσετε ακουστικά ώστε να «μπλοκάρετε» τους εισερχόμενους ήχους, βάζοντας μία τέτοια συσκευή στο κομοδίνο σας, θα δημιουργήσετε ένα χαλαρωτικό ηχητικό αποτέλεσμα, προσαρμοσμένο στις προτιμήσεις σας. Ορισμένες μηχανές λευκού θορύβου παράγουν επίσης καταπραϋντικά «χρώματα» που συνοδεύουν το ακουστικό αποτέλεσμα, ενώ μπορεί να περιλαμβάνουν και ήχους εμπνευσμένους από τη φύση ή χαλαρωτική μουσική για όνειρα γλυκά.

Μαξιλάρι εναντίον ροχαλητού

Εάν εσείς ή η/ο σύντροφός σας το τελευταίο πράγμα που κάνετε πριν πέσετε στο κρεβάτι είναι να βάλετε ωτοασπίδες ή ακουστικά ύπνου, τότε θα στοιχηματίζαμε ότι ένας από τους δύο ροχαλίζει. Ακόμα και αν δεν κοιμάστε ελαφριά, το ροχαλητό είναι σίγουρα ένας θόρυβος που θα μπορούσε να σας κρατήσει ξύπνιο ή ξύπνια όλη τη νύχτα.

Photo credit: Motion Pillow - 10 Minds

Το ροχαλητό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, μία από τους οποίες είναι η χρήση του λάθος μαξιλαριού. Ωστόσο, χάρη σε νέες τεχνολογίες, τα καινοτόμα μαξιλάρια που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο, επιτρέπουν στα άτομα που πάσχουν από χρόνιο ροχαλητό να αναπνέουν καλύτερα.

Παραδείγματος χάρη το βραβευμένο Motion Pillow: Όταν ανιχνεύσει ροχαλητό, φουσκώνει και προσαρμόζει απαλά το κεφάλι του χρήστη. Αφενός προκειμένου να βοηθήσει την αναπνοή του και αφετέρου ώστε να περιορίσει τον ενοχλητικό ήχο, επιτρέποντας έναν πιο ξεκούραστο ύπνο για όλους όσους προσπαθούν να κοιμηθούν.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.