ΥΓΕΙΑ

Ασκήσεις μνήμης: 5 προτάσεις για τους άνω των 40

Εάν διανύετε ή έχετε ήδη αφήσει πίσω σας την πέμπτη δεκαετία της ζωής σας, και παρατηρείτε αλλαγές στην ικανότητά σας να θυμάστε κάποια πράγματα, δεν είστε οι μόνοι.

Τα περισσότερα από τα προβλήματα μνήμης που αντιμετωπίζουμε, καθώς περνούν τα χρόνια, αντανακλούν φυσιολογικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτές οι αλλαγές ενδέχεται να επιβραδύνουν ορισμένες γνωστικές διαδικασίες, καθιστώντας λίγο πιο δύσκολο να μάθετε ή απλώς να συγκρατήσετε νέες γνώσεις. Ωστόσο, χάρη σε δεκαετίες έρευνας, υπάρχουν διάφορες τακτικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να τονώσετε τη μνήμη σας.

Photo credit: Free to use from Pexels

Γιατί αρκετοί αναγνώστες, κυρίως νεότερης ηλικίας, έχουν στραφεί στην ηλεκτρονική ανάγνωση; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Ε-reading: Η τεχνολογία αλλάζει το διάβασμα».

Διαβάστε δυνατά

Μπορεί να είναι λίγο ενοχλητικό για τους δίπλα σας, ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα, η απλή πρακτική του να διαβάζετε δυνατά, θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη μνήμη σας.

Όπως προέκυψε από την πειραματική μελέτη, οι ενήλικες συμμετέχοντες που διάβαζαν δυνατά, ήταν σε θέση να αποτυπώσουν καλύτερα τις πληροφορίες και να τις ανακαλέσουν εφόσον τους ζητηθεί, σε σύγκριση με εκείνους που διάβαζαν σιωπηλά. Επίσης, σε σχέση με άτομα που άκουσαν κάποιον άλλον να διαβάζει ή άτομα που άκουσαν μια ηχογράφηση του εαυτού τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ηχητική παράμετρος του πειράματος, βοήθησε ώστε οι πληροφορίες να εγγραφούν αποτελεσματικότερα στη μακροπρόθεσμη μνήμη.

Λύστε σταυρόλεξα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πολλοί και διάφοροι λόγοι για να εντάξετε τα σταυρόλεξα στην καθημερινότητά σας. Όλοι συνηγορούν ως προς το ότι θα σας βοηθήσουν στη βελτίωση της σκέψης και της μνήμης σας. Παράλληλα, επιβραδύνουν τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, η οποία επέρχεται με τα χρόνια.

Photo credit: Free to use from Pexels

Φτιάξτε το δικό σας μνημονικό κανόνα

Ο μνημονικός κανόνας είναι μία τεχνική που βοηθάει στη διατήρηση ή στην εύκολη ανάκτηση μιας πληροφορίας. Είναι η τακτική να επινοείτε ένα ακρωνύμιο ή ένα άλλο γλωσσικό τέχνασμα, όπως η ομοιοκαταληξία, προκειμένου να θυμάστε κάτι.

Αν το σκεφτείτε, η καθημερινότητά σας είναι γεμάτη σχετικά παραδείγματα όπως Ο.Τ.Ε. (Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος) ή Δ.Ε.Η. (Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού). Οι φοιτητές χημείας αποδίδουν την εξίσωση «pV = nRT» ως «ΠαΒε Να ΡωΤάς» και οι διαφημιστές τη βασική στρατηγική μάρκετινγκ ως 4Π (product, price, place, promotion).

Επισκεφτείτε το «παλάτι» του μυαλού σας

Μία τεχνική ανάκλησης δεδομένων, γνωστή ως «Παλάτι της Μνήμης» ή Μέθοδος Loci, περιλαμβάνει την οπτικοποίηση ενός οικείου φυσικού χώρου, όπως του σπιτιού σας. Στη συνέχεια, δοκιμάστε να τοποθετήσετε νοερά σε αυτό τις πληροφορίες που θέλετε να συγκρατήσετε.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, η οποία διεξήχθη μεταξύ φοιτητών της Ιατρικής, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να οραματιστούν την πανεπιστημιούπολη και ειδικότερα χώρους όπως την καφετέρια, την αίθουσα ανατομίας και την κύρια είσοδο. Στα εν λόγω μέρη, οι φοιτητές «τοποθέτησαν» νοερά πληροφορίες που έπρεπε να απομνημονεύσουν για τον διαβήτη και την ινσουλίνη. Στην αξιολόγηση που ακολούθησε, οι συγκεκριμένοι φοιτητές σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο πείραμα.

Διαβάστε περισσότερα για τη Μέθοδο Loci στο άρθρο «Loci Method: Ενίσχυση μνήμης βασισμένη στην Αρχαία Ελλάδα».

Photo credit: Free to use from Pexels

Για να διατηρήσετε ασφαλή τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σας, δημιουργήστε ισχυρά passwords για κάθε λογαριασμό σας στο διαδίκτυο. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Ισχυροί κωδικοί πρόσβασης: Πως να τους δημιουργήσετε».

Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως

Το αρχαίο ελληνικό ρητό, σύμφωνα με το οποίο η επανάληψη είναι «μητέρα» της μάθησης, φαίνεται ότι ισχύει και σε σχέση με την τόνωση της μνήμης, όπως έχει προκύψει από πληθώρα ερευνών.

Στο πλαίσιο αυτό, όταν θέλετε να θυμηθείτε κάτι που μόλις ακούσατε, διαβάσατε ή σκεφτήκατε, επαναλάβετε το δυνατά ή καταγράψτε το. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύετε τη μνήμη σας και τη σύνδεση με την εν λόγω στιγμή.

Αν, για παράδειγμα, μόλις σας σύστησαν κάποιον, απευθυνθείτε του ονομαστικά κάθε φορά που θα μιλήσετε μαζί του ή μαζί της: «Χαίρομαι πολύ που σε γνωρίζω Μαρία», «Πώς βρέθηκες στα μέρη μας, Μαρία;» Ή, εάν παρκάρετε σε διαφορετική θέση από τη συνηθισμένη, επαναλάβετε δυνατά στον εαυτό σας τη διεύθυνση και την περιοχή ή σημειώστε τη.

Admin

Recent Posts

Ενδορφίνες: Τι είναι οι ορμόνες της ευτυχίας & πως θα αυξηθούν

Ως χημικές ουσίες που απελευθερώνει το σώμα μας όταν αισθάνεται πόνο, άγχος ή ευχαρίστηση μετά…

3 ημέρες ago

Το καλοκαίρι πλησιάζει: Πώς θα κρατήσουμε την Αθήνα και κάθε πόλη δροσερή;

Θεμελιωμένες με υλικά που παγιδεύουν τη θερμότητα, και ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες, οι περισσότερες πόλεις είναι ευάλωτες…

1 εβδομάδα ago

Η γονιδιακή θεραπεία που αντιμετωπίζει την κώφωση

Ένα εκ γενετής κωφό αγόρι, άκουσε, για πρώτη φορά στα 11 του χρόνια, τις φωνές…

1 εβδομάδα ago

Τζετ Λαγκ: Τι είναι & Αντιμετώπιση με 5 τρόπους

Ένας τύπος διαταραχής του ύπνου που σχετίζεται με το ταξίδι σε διαφορετικές ζώνες ώρας, το…

2 εβδομάδες ago

Η άσκηση που βοηθά στην καταπολέμηση της άνοιας

Έως και ένα στα τρία περιστατικά της νόσου Αλτσχάιμερ θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω αλλαγών…

3 εβδομάδες ago

Μάθημα με τον Αϊνστάιν μέσω Ολογράμματος

Μία σχολική αίθουσα όπου ο Αϊνστάιν εξηγεί τη Θεωρία της Σχετικότητας, και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα…

1 μήνα ago