ΥΓΕΙΑ

Αλτσχάιμερ και μεσογειακή διατροφή: Πώς μειώνει τον κίνδυνο

Όπως προέκυψε από πολυετή έρευνα, η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά και ελαιόλαδο, και ταυτόχρονα πολύ περιορισμένης σε κόκκινο κρέας και ζάχαρη, θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Η νόσος Αλτσχάιμερ, είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική νόσος, τα αίτια και η προέλευση της οποίας παραμένουν ασαφή για τους ειδικούς: Αν και την ερευνούν εδώ και δεκαετίες, δεν έχουν ακόμη καταλήξει γιατί μερικοί άνθρωποι την εμφανίζουν ενώ άλλοι όχι.

Photo credit: Free to use from Pexels

Τα περισσότερα από τα προβλήματα μνήμης που αντιμετωπίζουμε, καθώς περνούν τα χρόνια, αντανακλούν φυσιολογικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Ασκήσεις μνήμης: 5 προτάσεις για τους άνω των 40».

Ωστόσο, μία νέα μελέτη καταδεικνύει ότι η διατροφή μπορεί να συμβάλλει στον κίνδυνο εκδήλωσης Αλτσχάιμερ, ενώ δύο συγκεκριμένα διατροφικά μοντέλα–η Μεσογειακή Διατροφή και η δίαιτα MIND– φαίνεται να βοηθούν σημαντικά στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης της εν λόγω μη θεραπεύσιμης και θανατηφόρας νόσου.

Η διαχρονική αξία της διατροφής των λαών της Μεσογείου

Ειδικότερα, οι ερευνητές οι οποίοι μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες καθώς και τις επιπτώσεις τους στην υγεία 580 ατόμων για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια, ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μεσογειακά διατροφικά πρότυπα είχαν σχεδόν 40% χαμηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ από τους υπόλοιπους.

Η Μεσογειακή Διατροφή βασίζεται στον τρόπο ζωής όσων ζουν στη λεκάνη της Μεσογείου, κυρίως στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Επικεντρώνεται στην υψηλή πρόσληψη τροφών όπως λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ξηροί καρποί, δημητριακά, ψάρια και ελαιόλαδο. Μακροχρόνιες έρευνες έχουν δείξει ότι ο μεσογειακός τρόπος διατροφής έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Διαβάστε περισσότερα για τη Μεσογειακή Διατροφή και τα οφέλη της για την υγεία στο άρθρο «Υγιεινή μεσογειακή διατροφή: Tips για να τρώτε σωστά».

Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα πρότυπο διατροφής που ακολουθείται παραδοσιακά στις χώρες της Μεσογείου. Είναι κυρίως χορτοφαγική και ενσωματώνει τις παραδοσιακές γεύσεις και τις μεθόδους μαγειρέματος της περιοχής.

Πλέον της Μεσογειακής, η έρευνα έβαλε στο κάδρο της υγιεινής διατροφής και την δίαιτα MIND. Πρόκειται για μία παραλλαγή της Μεσογειακής Διατροφής: Το ακρωνύμιο MIND αντιστοιχεί στα αρχικά των λέξεων Mediterranean (Μεσογειακή)–DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (DASH Παρέμβαση για Επιβράδυνση της Γνωστικής Έκπτωσης).

Μία ανακάλυψη για τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Η διατροφή DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) όπως υποδεικνύει και το όνομά της απευθύνεται σε όσους θέλουν να ελέγξουν την αρτηριακή τους πίεση. Το συγκεκριμένο διαιτολόγιο βασίζεται στην κατανάλωση αρκετών μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Επιτρέπει την κατανάλωση γαλακτοκομικών χωρίς λιπαρά –ή έστω χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά– και άπαχου κρέατος. Συστήνει, επίσης, σε όσους την ακολουθούν να αποφεύγουν τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη, τα κορεσμένα λιπαρά και τα επεξεργασμένα κρέατα.

Στο πλαίσιο αυτό, η δίαιτα MIND εστιάζει σε φυτικές τροφές και ενσωματώνει τη διατροφή DASH, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία εκτός των άλλων είναι και παράγοντας κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Photo credit: Free to use from Pexels

Υπάρχουν αντικαταθλιπτικές τροφές; Σύμφωνα με μελέτη, η διατροφή DASH θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Η διατροφή DASH που γίνεται ασπίδα ενάντια στην κατάθλιψη».

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, οι συμμετέχοντες που είχαν ενσωματώσει στη διατροφή τους στοιχεία από τη Μεσογειακή ή την MIND παραλλαγή της, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποφύγουν το Αλτσχάιμερ και να διατηρήσουν τις γνωστικές λειτουργίες τους σε καλά επίπεδα. Ειδικότερα, είχαν λιγότερα από τα χαρακτηριστικά σημάδια του Αλτσχάιμερ –όπως οι κολλώδεις πρωτεϊνικές πλάκες β-αμυλοειδούς και η συσσώρευση της πρωτεΐνης Ταυ στον εγκέφαλο- όταν υποβλήθηκαν σε εξετάσεις.

Παράλληλα, αναλύοντας δεδομένα ετών, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μία σημαντική ανακάλυψη για τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Πιο συγκεκριμένα, ο εγκεφαλικός ιστός των συμμετεχόντων που έτρωγαν περισσότερα φυλλώδη λαχανικά φαινόταν σχεδόν 19 χρόνια νεότερος, σε ό,τι αφορά τη συσσώρευση πλάκας, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μία ή λιγότερες μερίδες την εβδομάδα.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι τα ανωτέρω ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα, ωστόσο, χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα ως προς τη σχέση διατροφής και Αλτσχάιμερ. Παρόλα αυτά, εάν ανησυχείτε για τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, τα δεδομένα συνηγορούν ως προς το ότι σίγουρα αξίζει να αναθεωρήσετε ή να προσαρμόσετε τη διατροφή σας.

Admin

Recent Posts

Ενδορφίνες: Τι είναι οι ορμόνες της ευτυχίας & πως θα αυξηθούν

Ως χημικές ουσίες που απελευθερώνει το σώμα μας όταν αισθάνεται πόνο, άγχος ή ευχαρίστηση μετά…

6 ημέρες ago

Το καλοκαίρι πλησιάζει: Πώς θα κρατήσουμε την Αθήνα και κάθε πόλη δροσερή;

Θεμελιωμένες με υλικά που παγιδεύουν τη θερμότητα, και ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες, οι περισσότερες πόλεις είναι ευάλωτες…

2 εβδομάδες ago

Η γονιδιακή θεραπεία που αντιμετωπίζει την κώφωση

Ένα εκ γενετής κωφό αγόρι, άκουσε, για πρώτη φορά στα 11 του χρόνια, τις φωνές…

2 εβδομάδες ago

Τζετ Λαγκ: Τι είναι & Αντιμετώπιση με 5 τρόπους

Ένας τύπος διαταραχής του ύπνου που σχετίζεται με το ταξίδι σε διαφορετικές ζώνες ώρας, το…

3 εβδομάδες ago

Η άσκηση που βοηθά στην καταπολέμηση της άνοιας

Έως και ένα στα τρία περιστατικά της νόσου Αλτσχάιμερ θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω αλλαγών…

4 εβδομάδες ago

Μάθημα με τον Αϊνστάιν μέσω Ολογράμματος

Μία σχολική αίθουσα όπου ο Αϊνστάιν εξηγεί τη Θεωρία της Σχετικότητας, και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα…

1 μήνα ago