5 συμβουλές για καλύτερη ψυχολογία σύμφωνα με την επιστήμη

5 συμβουλές για καλύτερη ψυχολογία σύμφωνα με την επιστήμη

Μετά από μία δύσκολη χρονιά, μία επανεκκίνηση θα μπορούσε να είναι ευεργετική για την υγεία σας.

Το 2020 ήταν αναμφισβήτητα μία δύσκολη χρονιά για τη συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού. Με την έλευση της νέας χρονιάς, τα ελπιδοφόρα μηνύματα από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, αφήνουν υπόσχεση για επιστροφή στην ομαλότητα και ένα καλύτερο 2021.

Ωστόσο, οι συνεχιζόμενοι μήνες άγχους, θλίψης και απομόνωσης, μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογία και να οδηγήσουν σε συμπεριφορές άρνησης και καταστάσεις αδράνειας που δεν είναι πάντα εύκολο να ξεπεραστούν. Άλλωστε σύμφωνα με πολλές έρευνες, το συνεχιζόμενο στρες έχει επιπτώσεις στη μνήμη, τη διάθεση και πολλές άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου. Κατά συνέπεια, μετά από μία δύσκολη χρονιά, μία επανεκκίνηση θα μπορούσε να είναι ευεργετική για την υγεία σας.

reboot0

CC0 licence via pexels.com

Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας

Η άσκηση συνδέεται άμεσα με την καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, και οι ευεργετικές επιδράσεις της καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος από τη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, μέχρι την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που ασκούνται ζουν περισσότερο. Μία από τις καλύτερες τακτικές επανεκκίνησης λοιπόν, είναι να βάλετε τα αθλητικά παπούτσια σας και να βγείτε έξω για γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο ή ό,τι άλλο σας ευχαριστεί.

Προσέξτε τη διατροφή σας

Τα οφέλη της καλής διατροφής υπερβαίνουν τη διατήρηση υγιούς βάρους και έχουν ένα μεγάλο εύρος, από μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης πολλών ασθενειών μέχρι την ορθή ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Όποια και αν είναι η ηλικία σας, ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία θα πρέπει απαραιτήτως να συμπεριλαμβάνει φρούτα και λαχανικά.

reboot2

CC0 licence via pexels.com

Κοιμηθείτε καλά

Ο ύπνος είναι βασικό συστατικό της ανθρώπινης ζωής, και υπάρχει αποδεδειγμένα σχέση μεταξύ ύπνου και καλής υγείας. Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες ανέδειξαν την επίδραση της στέρησης ύπνου στη μνήμη, την προσοχή και το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος θα σας δώσει περισσότερη ενέργεια και ευεξία και θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε τη δημιουργικότητα και την αντίληψή σας.

CC0 licence via rawpixel.com

Επιλέξτε κοινωνικότητα και εξωστρέφεια

Η μοναχικότητα και η κοινωνική απομόνωση αναγνωρίζονται από την επιστημονική κοινότητα ως κρίσιμα ζητήματα δημόσιας υγείας, τα οποία απαιτούν αποτελεσματικές παρεμβάσεις, ειδικά στην εποχή της COVID-19. Από την άλλη, η κοινωνική αλληλεπίδραση σχετίζεται και επιστημονικά με θετικά συναισθήματα όπως ψυχική αρμονία, αυτοπεποίθηση και αίσθηση ότι η ζωή του ατόμου έχει νόημα.

Το 2021 συνδεθείτε με άλλους και φροντίστε να μείνετε κοινωνικά συνδεδεμένοι! Βάλτε στο πρόγραμμα την τακτική επικοινωνία με την οικογένεια και τους φίλους σας, και –γιατί όχι;– προσθέστε «νέες συνδέσεις» στο περιβάλλον σας.

reboot3

CC0 licence via pexels.com

Αντιμετωπίστε τους γύρω σας με ευγένεια

Σύμφωνα με έρευνα, η ευγένεια, ο αλτρουισμός και η ενσυναίσθηση μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο, διότι όταν συνδέεστε με τόσο ουσιαστικό τρόπο με τους γύρω σας, απολαμβάνετε καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία. Ο εθελοντισμός μπορεί επίσης να δώσει μια αίσθηση νοήματος στη ζωή, προωθώντας την ευτυχία, την υγεία και την ευημερία. Εν ολίγοις, το να κάνετε τους άλλους ευτυχισμένους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ευτυχείτε και εσείς.

Προκειμένου να απολαύσετε, στο βαθμό του δυνατού, τη ζωή σας καθ’ όλη τη διάρκεια του νέου έτους, αφήστε πίσω τα αρνητικά συναισθήματα και τις αγχωτικές συνήθειες της προηγούμενης χρονιάς. Δοκιμάστε, με λίγα λόγια, να κάνετε μία νέα αρχή. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε ότι αυτό δεν είναι εφικτό και νιώθετε ότι το άγχος, ο φόβος και τα άλλα αρνητικά συναισθήματα δεν είναι διαχειρίσιμα, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.