5 λόγοι για να μην μπαίνετε με τα παπούτσια στο σπίτι

5 λόγοι για να μην μπαίνετε με τα παπούτσια στο σπίτι

Αποφύγετε «ανεπιθύμητους» επισκέπτες και κρατήστε το περιβάλλον σας καθαρό, αφήνοντας απλά τα παπούτσια σας στην είσοδο του σπιτιού.

Εάν το πρώτο πράγμα που κάνετε προτού περάσετε την είσοδο του σπιτιού είναι να βγάλετε τα παπούτσια σας, δεν χρειάζεται να διαβάσετε το υπόλοιπο άρθρο. Εάν ωστόσο ούτε η πανδημία δεν σας έπεισε προκειμένου να εντάξετε την εν λόγω μικρή συνήθεια στην καθημερινότητά σας, διαβάστε τους πέντε λόγους που ακολουθούν για να βγάζετε τα παπούτσια σας πριν μπείτε στο σπίτι.

final_shoes_1

Photo credit: Allan Mas from Pexels

Τα παπούτσια είναι «φορείς» τοξινών

Εάν η αγαπημένη σας ασχολία είναι να περιποιείστε τον κήπο, τότε είναι πολύ πιθανό –εφόσον φοράτε και μέσα τα ίδια παπούτσια– να μεταφέρετε επικίνδυνες ουσίες, όπως χημικά στο σπίτι σας. Σύμφωνα με μελέτη, υπολείμματα από ζιζανιοκτόνα και άλλες βλαβερές ουσίες στα παπούτσια σας, είναι αρκετά εύκολο να εισχωρήσουν στις γωνίες και τις σχισμές του χαλιού σας.

Λάβετε υπόψη ότι η επίδρασή τους μπορεί να διαρκέσει έως και μια εβδομάδα, ενώ η έκθεση σε αυτά τα χημικά μπορεί να προκαλέσει από μικρά δερματικά εξανθήματα έως πιο σοβαρές γαστρεντερικές διαταραχές. Απολαμβάνετε να ξαπλώνετε στο χαλί; Εφόσον δεν βγάζετε τα παπούτσια σας πριν μπείτε στο σπίτι, ξανασκεφτείτε το.

Οι σόλες αποτελούν «μαγνήτες» βακτηρίων

Όπως αποκάλυψε έρευνα αμερικανικού πανεπιστημίου, σε μεγάλο ποσοστό τα παπούτσια κατά το περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους μπορούν να αποτελέσουν «μαγνήτες» για βακτήρια όπως το Clostridium difficile ή το E.Coli. Σκεφτείτε δηλαδή τα παπούτσια σας ως φορείς 400.000 βακτηρίων, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν διάρροια, κοιλιακό πόνο και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ευρύτερες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι τα βακτήρια από τα παπούτσια προσκολλώνται στα πλακάκια του σπιτιού σε πολύ μεγάλο ποσοστό – για να μην μιλήσουμε για τα χαλιά.

final_shoes_2

Photo credit: SHVETS production from Pexels

Βγάλτε τα παπούτσια πριν μπείτε σπίτι και αποφύγετε όχι μόνο τη σκόνη αλλά και την παχυσαρκία! Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Πώς συνδέεται η σκόνη στο σπίτι με τη παχυσαρκία;».

Μεταφέρουν ρύπους και ακαθαρσίες

Πέρα από τα σωματίδια που είναι αόρατα στο γυμνό μάτι, τα παπούτσια μεταφέρουν σκόνη και ακαθαρσίες. Γιατί να λερώνετε συστηματικά το πάτωμα και τα χαλιά σας; Επενδύστε σε ένα καλό χαλάκι καλωσορίσματος και χρησιμοποιήστε το για να καθαρίζετε τα υποδήματά σας! Το ίδιο ισχύει και όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι. Σεβαστείτε τους οικοδεσπότες σας και το περιβάλλον τους και αφήστε τα παπούτσια σας εκτός σπιτιού. Όσο άκομψο κι αν σας φαίνεται να κυκλοφορείτε με παντοφλάκια σε ξένο σπίτι.

Photo credit: Lisa from Pexels

Προκαλούν φθορές στο πάτωμα

Τα τακούνια και οι σόλες των παπουτσιών μπορούν να προκαλέσουν φθορές στα ξύλινα πατώματα. Το ίδιο και η συνεχής χρήση μίας βαριάς ηλεκτρικής σκούπας. Περιορίστε τις γρατζουνιές –ειδικά εάν έχετε παρκέ– καθώς και τη συνεχή ανάγκη να σκουπίζετε με την ηλεκτρική και περιορίστε τον καθαρισμό στο απολύτως απαραίτητο. Απλά αλλάξτε τα παπούτσια με παντόφλες κάθε φορά που επιστρέφετε σπίτι. Έτσι θα συντηρείτε το δάπεδο πιο εύκολα καθαρό και με λιγότερη φθορά, ενώ θα εξοικονομείτε και χρόνο από τις δουλειές του σπιτιού.

final_shoes_4

Photo credit: Tatiana Syrikova from Pexels

Βαρεθήκατε να βλέπετε παντού σκόνη και πατημασιές; Διαβάστε στο άρθρο «10 ρομπότ κάνουν διασκεδαστικές τις δουλειές του σπιτιού» για το πως μπορείτε να διατηρήσετε το σπίτι σας καθαρό με την βοήθεια ρομποτικών συσκευών.

Δημιουργούν θόρυβο

Εάν κατοικείτε σε διαμέρισμα, καταλαβαίνεται πού το πάμε: τα παπούτσια προκαλούν θόρυβο. Ειδικά τακούνια ή μπότες με τραχιά ή σκληρή σόλα, μπορούν να αποτελέσουν πηγή δυσάρεστης φασαρίας, τόσο για όσους μένουν στο ίδιο διαμέρισμα όσο και για τους ενοίκους του κάτω ορόφου. Μέσα στο σπίτι μείνετε με τις κάλτσες ή βάλτε τις παντόφλες σας, και δώστε στον εαυτό σας –αλλά και στους γείτονες– μια ευκαιρία χαλάρωσης.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.