5 DIY τεστ υγείας που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι

5 DIY τεστ υγείας που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι

Πάρτε τον έλεγχο της υγείας σας στα χέρια σας, με 5 απλές εξετάσεις που μπορείτε να πραγματοποιήσετε μόνοι ή μόνες σας στο σπίτι. Θα σας παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τη φυσική και γνωστική σας κατάσταση, καθώς και «τροφή» για περαιτέρω συζήτηση με τον ή τη γιατρό σας.

Καθώς μεγαλώνουν, οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους. Και αυτό είναι εύλογο: Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα, όπως παραδείγματος χάρη η εμφάνιση δυσκολίας στο ανέβασμα μιας σκάλας ή η αδυναμία ανάκτησης μιας δεδομένης πληροφορίας, μπορούν να εγείρουν ενοχλητικά ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση της υγείας σας.

final_5tests1

Photo credit: Free to use from Pexels

Εφόσον δεν συντρέχει άλλος λόγος, μία ετήσια επίσκεψη στον ή στη γιατρό σας καθώς και η διενέργεια των απαραίτητων προληπτικών εξετάσεων, αποτελούν την πλέον αποτελεσματική στρατηγική παρακολούθησης της υγείας σας. Ωστόσο, αφιερώστε λίγα λεπτά κάθε ημέρα για τις 5 απλές εξετάσεις που ακολουθούν: Θα αντλήσετε χρήσιμες πληροφορίες για τη φυσική και γνωστική σας κατάσταση, καθώς και πιθανές ενδείξεις ότι πρέπει να συμβουλευτείτε τον ή τη γιατρό σας.

Ανεβοκατεβείτε τις σκάλες τραγουδώντας

Πιθανότατα, θα γνωρίζετε ήδη ότι το ανεβοκατέβασμα της σκάλας αποτελεί μία υγιέστερη εναλλακτική στο ασανσέρ. Άλλωστε, ακόμη και η ελάχιστη άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι σημαντική για την υγεία σας.

Εντούτοις, το ανεβοκατέβασμα της σκάλας, αποτελεί επίσης ένα εξαιρετικό τεστ για την ανίχνευση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Δοκιμάστε να ανεβείτε τη σκάλα ενώ μιλάτε στο τηλέφωνο ή τραγουδάτε τον αγαπημένο σας σκοπό. Εάν αισθάνεστε κόπωση ή λαχάνιασμα, θα πρέπει να ενημερώσετε τον ή τη γιατρό σας.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η απόκρισή σας στο εν λόγω τεστ, είναι ενδεικτική όχι μόνο για την καλή υγεία της καρδιάς σας, αλλά και των πνευμόνων σας.

Photo credit: Free to use from Pexels

Γνωρίζατε ότι αν ανεβοκατεβαίνετε τη σκάλα για ένα λεπτό κάθε ημέρα, θα βελτιώσετε τη φυσική κατάσταση της καρδιάς σας κατά περίπου 5% σε μόλις έξι εβδομάδες; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «10 tips για καλή υγεία σε λιγότερο από 1 λεπτό».

Κρατήστε ισορροπία στο ένα πόδι

Μπορείτε να σταθείτε στο ένα πόδι για περισσότερα από δέκα δευτερόλεπτα χωρίς να χάσετε την ισορροπία σας; Τότε, βρίσκεστε σε καλό δρόμο. Όπως προέκυψε από έρευνα σε περισσότερους από 1.700 ενήλικες, η αδυναμία ενός ανθρώπου μέσης ή τρίτης ηλικίας να σταθεί στο ένα πόδι για δέκα δευτερόλεπτα, συνδέεται με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου –από οποιαδήποτε αιτία– μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Χρονομετρήστε τον εαυτό σας καθώς στέκεστε στο ένα πόδι με τα μάτια σας ανοιχτά. Εάν δε μπορείτε να διατηρήσετε μια στατική στάση για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ή τη γιατρό σας.

Καθίστε και ανασηκωθείτε από μία καρέκλα

Η καθιστική ζωή εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, ωστόσο, εάν μπορείτε να καθίσετε και να ανασηκωθείτε κατ’ επανάληψη, ίσως έχετε προσπεράσει κάποιους από αυτούς.

Το τεστ είναι απλό: Καθίστε σε μια καρέκλα με τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος. Σηκωθείτε με τα χέρια στην ίδια θέση και ξανακαθίστε. Επαναλάβετε πέντε φορές. Σύμφωνα με έρευνα, η καλή εκτέλεση του εν λόγω τεστ προϋποθέτει μυϊκή δύναμη στο κάτω μέρος του σώματος, ισορροπία, συντονισμό και καλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα. Εάν δυσκολεύεστε να το ολοκληρώσετε, καλό είναι να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Εάν δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από τον καναπέ, οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης θα σας βοηθήσουν.

final_5tests3

Photo credit: Free to use from Pexels

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Power Training: Μυϊκή ενδυνάμωση και για ηλικιωμένους».

Τοποθετήστε ένα χαρτί στο πάνω μέρος των χεριών σας

Ένα από τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον, που δεν είναι πάντα άμεσα ορατό, είναι το ελαφρύ τρέμουλο στα χέρια. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, το εν λόγω σύμπτωμα είναι ενδεικτικό πληθώρας παθήσεων και καταστάσεων, μεταξύ των οποίων ο υπερδραστήριος θυρεοειδής, καθώς και άλλες νευρολογικές και ορμονικές διαταραχές.

Για να ανακαλύψετε εάν έχετε ελαφρύ τρέμουλο, κρατήστε τα χέρια σας τεντωμένα μπροστά σας με τις παλάμες να κοιτούν προς τα κάτω, και τοποθετήστε ένα κομμάτι χαρτί στην πάνω μεριά τους.

Ζωγραφίστε ένα ρολόι

Σε ό,τι αφορά την άνοια, οι ερευνητές επιμένουν ότι η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά ασθενείς και φροντιστές. Ένα βασικό επιστημονικό τεστ προκειμένου να δοκιμάσετε την ορθή λειτουργία του εγκεφάλου, είναι αυτό της σχεδίασης ενός ρολογιού.

Προσπαθήστε να σχεδιάσετε ένα ρολόι, οι δείκτες του οποίου να δείχνουν την ώρα 10:10. Ζητήστε από έναν συγγενή ή φίλο να ελέγξει το ρολόι σας. Εάν εντοπίσει σφάλματα όπως μπερδεμένους αριθμούς ή λάθος ώρα, είναι λόγος να επικοινωνήσετε με τον ή τη γιατρό σας.

Photo credit: Free to use from Pexels

Και η μνήμη θέλει την προπόνησή της; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Loci Method: Ενίσχυση μνήμης βασισμένη στην Αρχαία Ελλάδα».

Έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας; Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ιατρείου Μνήμης & Νοητικών Λειτουργιών του Γ.Ν. Παπαγεωργίου και κάντε το τεστ που ανιχνεύει πρώιμα συμπτώματα και διαταραχές μνήμης και κατάθλιψης.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.