5 απλά tips για υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια των γιορτών

5 απλά tips για υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια των γιορτών

Την περίοδο των γιορτών οι διατροφικοί «πειρασμοί» είναι ισχυροί ακόμα και για τους πλέον εγκρατείς. Κι όμως υπάρχει σωτηρία!

Είναι εύκολο να παρασυρθείτε την περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Ονομαστικές εορτές, καλέσματα, έξοδοι με παρέα, δίνουν μια πιο επιρρεπή στις καταχρήσεις διάθεση και διαταράσσουν τη διατροφική ρουτίνα. Βέβαια εν καιρώ πανδημίας όλα αυτά φαντάζουν άπιαστο όνειρο, όμως και πάλι, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, ένα τσούγκρισμα εδώ, μία πρόποση εκεί, μπορούν να ανεβάσουν ιλιγγιωδώς την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

christmas_dinner3_final

CC0 licence via pexels.com

Θα το «κάψετε» ή θα σας «κάψουν» (οι θερμίδες);

Σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Διαιτολογίας – BDA την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν κατά μέσο όρο ένα με δύο κιλά. Ξεκινώντας από τις αρχές Δεκεμβρίου και μέχρι τα Φώτα, την μακρύτερη εορταστική περίοδο του χρόνου, με δυο - τρεις ατασθαλίες καθημερινά, μπορείτε εύκολα να αυξήσετε το βάρος σας μισό κιλό την εβδομάδα χωρίς να το καταλάβετε.

Για παράδειγμα ένα μελομακάρονο έχει τουλάχιστον 140 θερμίδες ενώ ένας κουραμπιές  το λιγότερο 110. Ένα ποτήρι σαμπάνιας αντιστοιχεί σε 155 θερμίδες, γεγονός που σημαίνει ότι αν αποφασίσετε να το «κάψετε» θα πρέπει να κάνετε γρήγορα βάδισμα για μισή ώρα προκειμένου να «κάψετε» τις θερμίδες. Ωστόσο, η αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια των εορτών δεν είναι αναπόφευκτη.

CC0 licence via rawpixel.com

5 tips που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το βάρος σας

Μην παραλείπετε γεύματα

Η παράλειψη του πρωινού και του μεσημεριανού, εν αναμονή ενός πλουσιοπάροχου δείπνου, ακούγεται σαν μια καλή κίνηση για τον περιορισμό των θερμίδων, ωστόσο οι ειδικοί δεν συμφωνούν. Ένα πρωινό χαμηλό σε λιπαρά και πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, θα σας χορτάσει και θα σας βοηθήσει να αντισταθείτε πιο εύκολα στα «εορταστικούς» πειρασμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με ένα ελαφρύ μεσημεριανό και μικρά ενδιάμεσα σνακ πριν το γιορτινό τραπέζι, δε θα αισθάνεστε πεινασμένοι και θα είναι πιο εύκολο να καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα φαγητού.

Μείνετε ενυδατωμένοι: πιείτε άφοβα νερό αλλά όχι αλκοόλ

Όχι μόνο τις γιορτές αλλά και οποιαδήποτε χρονική περίοδο, είναι σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό μέσα στην μέρα, διότι εκτός από τα πολλαπλά οφέλη του για τον οργανισμό σας, όσο περισσότερο ενυδατωμένοι είστε, τόσο μεγαλύτερο είναι το αίσθημα της πληρότητας. Από την άλλη πλευρά δώστε προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ. Δεδομένου ότι κάθε γραμμάριο αλκοόλ ισοδυναμεί με περίπου επτά θερμίδες, η υπερκατανάλωσή του μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για τη διατήρηση του βάρους σας.

Όποιος βιάζεται παχαίνει

Σύμφωνα με μελέτη, όσο πιο γρήγορα καταναλώνετε το φαγητό σας, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να αυξήσετε και τα κιλά σας. Γι’ αυτό, απολαύστε το γεύμα σας ακολουθώντας τον κανόνα των 10 λεπτών μεταξύ των πιάτων. Τρώγοντας αργά και συζητώντας κατά τη διάρκεια του φαγητού, δίνετε χρόνο στον εγκέφαλό σας να αντιληφθεί το αίσθημα κορεσμού. Πιείτε λίγο νερό και ελέγξτε ξανά την όρεξή σας. Μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε χορτάσει.

physical_activity_final

CC0 licence via pexels.com

Τα λαχανικά είναι φίλοι σας

Εντάξτε στην εορταστική διατροφή σας φρέσκα λαχανικά. Μπορούν να αποτελέσουν υγιεινά και γευστικά σνακ, εκτός και αν συνηθίζετε να τα περιχύνετε με μαγιονέζες και πλούσιες σάλτσες. Επίσης, μη διστάζετε να συνοδεύσετε τα γεύματά σας με σαλάτα λαχανικών, καθώς αυξάνει το αίσθημα κορεσμού και βοηθάει στον περιορισμό της κατανάλωσης φαγητού.

Η άσκηση είναι σύμμαχός σας

Συχνά η λήψη αυξημένης ποσότητας φαγητού δεν αποτελεί από μόνη της απειλή για το βάρος σας, όσο η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Η άσκηση βοηθάει στην καύση περισσότερων θερμίδων και έτσι θα μπορέσετε να αντισταθμίσετε την αυξημένη πρόσληψη τροφής τις ημέρες των διακοπών.

Επικεντρωθείτε στο να περάσετε καλά και να διασκεδάσετε! Έχετε μια καινούρια χρονιά μπροστά σας προκειμένου να θέσετε νέους στόχους σχετικά με το βάρος σας και να τους πετύχετε.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.