Υδροπονική καλλιέργεια: Το high tech σύστημα της City Crop

Υδροπονική καλλιέργεια: Το high tech σύστημα της City Crop

Το σύστημα της City Crop φέρνει ένα καθετοποιημένο θερμοκήπιο σε όποιον χώρο επιλέξετε.

Οι καλλιέργειες εσωτερικού χώρου κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια. Η ιδέα, βέβαια, είναι αρκετά παλιά, αφού ανέκαθεν η ανθρωπότητα αναζητούσε τρόπους να καλλιεργήσει φυτά χωρίς αυτά να επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες. Η πρώτη συστηματική υλοποίηση καθετοποιημένου κήπου μετράει πάνω από έναν αιώνα ζωής. Και να που επανέρχεται ως σύγχρονη τάση.

Ενδιάμεσα, βέβαια, παρουσιάστηκαν αρκετές παραλλαγές υδροπονικών καλλιεργειών, αλλά και υβριδικών συστημάτων πολλών τύπων - ομολογουμένως χωρίς μαζική επιτυχία. Πλέον, όμως τα μετεξελιγμένα concept εισέρχονται στη νέα εποχή αφού αξιοποιούν σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία.

Λαμπρό παράδειγμα είναι η λύση της City Crop, ενός ελληνικού startup που κατασκευάζει ένα πλήρως αυτοματοποιημένο high-tech σύστημα υδροπονικής καλλιέργειας για εσωτερικούς χώρους. To αναντίρρητο ατού των υδροπονικών συστημάτων είναι ότι δεν απαιτούν χώμα, καθώς τα φυτά αντλούν από το νερό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή τους.

indoor garden-28-min

Πώς λειτουργεί

Το σύστημα της City Crop δεν είναι το πρώτο που προσφέρει αντίστοιχες δυνατότητες στους επίδοξους «οικιακούς κηπουρούς» αλλά σίγουρα είναι ένα από τα πλέον καινοτόμα. Ο λόγος είναι ότι το σύστημα καλλιέργειας βασίζεται σε μία πλατφόρμα που επιτρέπει την καλλιέργεια φυτών, λαχανικών, φρούτων και μυρωδικών, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σχεδόν υπό οποιεσδήποτε κλιματολογικές συνθήκες.

Αυτό είναι εφικτό χάρη στο ειδικά σχεδιασμένο σύστημα που ελέγχει τη θερμοκρασία, την υγρασία και τον φωτισμό, ενώ καταγράφει και την πρόοδο των καλλιεργειών. Όλοι αυτοί οι δείκτες οπτικοποιούνται μέσω του app για κινητά (συμβατό με λειτουργικό iOS και Android), προκειμένου ο καλλιεργητής να ελέγχει ανά πάσα στιγμή τη σοδειά του. Η εύχρηστη εφαρμογή για smartphones και tablets στέλνει μάλιστα και ειδοποιήσεις με χρηστικές συμβουλές.

Εξάλλου, οι ιδρυτές της City Crop ισχυρίζονται ότι η καλλιέργεια είναι τόσο εύκολη που μπορεί να την αναλάβει ακόμη και κάποιος που δεν έχει την παραμικρή σχετική πείρα. Όσοι όμως διαθέτουν το απαιτούμενο μεράκι, θα αξιοποιήσουν την εμπειρία στο έπακρο, αφού μπορούν να παρακολουθούν από κοντά (ή και μακριά χάρη στο app) τα φυτά τους να μεγαλώνουν 24 ώρες το 24ωρο.

0_CityCrop-min

Photo credit: City Crop

Τοποθετείται όπου φανταστείτε

Ο πρακτικός σχεδιασμός του βασικού συστήματος καλλιέργειας επιτρέπει την εύκολη τοποθέτησή του σε όλους τους χώρους του σπιτιού ή της επιχείρησης, καθώς εκτός των άλλων είναι μια πρωτότυπη λύση για καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, αλλά και «προχωρημένες» εταιρείες.

Στο kit ενσωματώνονται δύο δίσκοι χωρητικότητας 12 δοχείων ο καθένας, με αρκετό χώρο ώστε να καλλιεργούνται ταυτόχρονα έως 24 φυτά: μαρούλι, ρόκα, σπανάκι, ντοματίνια, φράουλες, ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι, φασκόμηλο, μέντα, χαμομήλι, λεβάντα αρωματικά βότανα και πολλά ακόμη.

Εκτός των άλλων, η εφαρμογή επιτρέπει τη δικτύωση με άλλους καλλιεργητές για την ανταλλαγή απόψεων και συμβουλών, αλλά και φωτογραφιών και βίντεο από τις καλλιέργειές τους. Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site της ελληνικής startup εταιρείας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.