Xenobots: Τα βιο-ρομπότ που μπορούν να αναπαραχθούν

Xenobots: Τα βιο-ρομπότ που μπορούν να αναπαραχθούν

Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν ένα νέο είδος ρομπότ από ζωντανά κύτταρα, το οποίο προσομοιάζει στο δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι Pac-Man και μπορεί να αναπαραχθεί.

Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική κοινότητα έχει επιτύχει μία εκθετική ανάπτυξη σε επίπεδο βιοτεχνολογικής καινοτομίας και βαθιάς τεχνολογίας. Εντούτοις, μία πρόσφατη επιστημονική ανακάλυψη, εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει στην επανεφεύρεση των τεχνολογιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης καθώς και της προσέγγισής μας στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

final_xenobot

Photo credit: Douglas Blackiston and Sam Kriegman

Τα Xenobots ίσως φέρουν μία νέα επανάσταση στην ιατρική. Ωστόσο, η ρομποτική τεχνολογία ήδη προσφέρει σημαντικές λύσεις στον ιατρικό τομέα. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Η ρομποτική τεχνολογία «ήρθε» για να σώζει ζωές».

Ο λόγος για τα Xenobots, τα πρώτα ζωντανά ρομπότ, τα οποία μπορούν να αναπαραχθούν. Μελλοντικά, είναι πολύ πιθανό να δώσουν λύσεις σε σημαντικές επιστημονικές προκλήσεις.

Το Pac-Man και η Τεχνητή Νοημοσύνη

Τα Xenobots είναι αποτέλεσμα συνδυασμένης έρευνας που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια από τα Πανεπιστήμια του Βερμόντ και το Tufts, με τη συνδρομή του Wyss Institute. Αναπτύχθηκαν από ζωντανά κύτταρα και μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να εκτελούν μια σειρά από βασικές λειτουργίες όπως να κινούνται, να κολυμπούν, να συνεργάζονται σε ομάδες και να αυτοθεραπεύονται. Ωστόσο, δεν μοιάζουν με τα ρομπότ που μπορεί να έχετε στο μυαλό σας – π.χ. τον Ρόμποκοπ ή κάποια ανθρωπόμορφη μεταλλική φιγούρα.

Video credit: Tufts University

Τα μικροσκοπικά αυτά ρομπότ –έχουν πλάτος λιγότερο από ένα χιλιοστό– κατασκευάζονται στο εργαστήριο από κύτταρα βατράχου, και μοιάζουν με τη «φαγάνα» C του Pac-Man ακόμα και στον τρόπο συμπεριφοράς: Κινούνται πάνω, κάτω και πλαγίως με το «στόμα» ανοιχτό προκειμένου να μαζεύουν ελεύθερα αιωρούμενα κύτταρα. Αυτά προσκολλώνται το ένα στο άλλο μόλις έρθουν σε επαφή, κι έτσι σταδιακά συγχωνεύονται και αναπαράγονται.

Για την ανάπτυξη των Xenobots, οι επιστήμονες επιστράτευσαν την τεχνητή νοημοσύνη: Έναν εξελικτικό αλγόριθμο, ο οποίος αφού ανέλυσε και εξέτασε χιλιάδες εναλλακτικές, κατέληξε στα κύτταρα του αφρικανικού βάτραχου ως το καλύτερο βιολογικό υλικό για τη δημιουργία τους. Από αυτόν άλλωστε –Xenopus laevis– πήραν και το όνομά τους.

Photo credit: Klub Boks from Pexels

Λύσεις από τα «βαθιά» της τεχνολογίας

Η έρευνα γύρω από τα Xenobots βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Ωστόσο, το γεγονός ότι μπορούν να προγραμματιστούν, συνεπάγεται για τους επιστήμονες πολλές ευκαιρίες στον ορίζοντα: Από τη χρήση τους για ιατρικούς λόγους μέχρι την καταπολέμηση της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Τα βιο-ρομπότ είναι πολλά υποσχόμενα, διότι αφενός μπορούν να αυτοθεραπευτούν, ενώ αφετέρου είναι βιοδιασπώμενα. Ειδικότερα, αν αφεθούν στην «τύχη» τους, θα «ξεμείνουν» από ενέργεια και θα διασπαστούν χωρίς να αφήσουν μικροπλαστικά ή τοξικά μέταλλα πίσω τους, παρά μόνο μικροσκοπικές κηλίδες οργανικής αποσύνθεσης.

Προς το παρόν, οι ερευνητές εξετάζουν εφαρμογές με τη βοήθεια των οποίων θα επιτρέπουν στα Xenobots να μεταφέρουν μικρές ποσότητες υλικού. Χαρακτηριστικό που θα τους επέτρεπε να χορηγήσουν φάρμακα απευθείας στον οργανισμό, να αξιοποιούνται στην παροχή στοχευμένης περίθαλψης, καθώς και σε διάφορες μεθόδους αναγεννητικής ιατρικής.

final_xenobot3

Photo credit: Mohit Parashar from Pexels

Τα Xenobots θα αξιοποιηθούν και στον καθαρισμό τοξικών χημικών ουσιών από το περιβάλλον Ωστόσο, γνωρίζετε ότι Ιάπωνες επιστήμονες έχουν ήδη ανακαλύψει ένα βακτήριο που μπορεί να διασπάσει το πλαστικό PET; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Πλαστικά απορρίμματα: Το μαγικό κοκτέιλ που θα σώσει τον κόσμο».

Πλέον της ικανότητας να μετακινούν αντικείμενα, είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι τα Xenobots αναγνωρίζουν και συλλέγουν απορρίμματα και διάφορα υπολείμματα από το περιβάλλον τους. Ως αποτέλεσμα, ερευνάται ήδη πώς θα μπορούσαν μελλοντικά να αξιοποιηθούν για τη συλλογή μικροπλαστικών από τους ωκεανούς ή τον καθαρισμό ραδιενεργών αποβλήτων.

Με μόλις δύο χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, τα Xenobots έχουν ήδη αφήσει άφωνη την επιστημονική και τεχνολογική κοινότητα. Και είναι βέβαιο, ότι αν και αποτελούν σχεδόν «πρωτοεμφανιζόμενο» είδος, έχουν όλα τα εχέγγυα προκειμένου να φέρουν πραγματική επανάσταση στην ιατρική περίθαλψη, τον καθαρισμό των θαλασσών και των ωκεανών, αλλά και να διαμορφώσουν το μέλλον της ρομποτικής.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.