Wearable gadgets για την αντιμετώπιση του πόνου

Wearable gadgets για την αντιμετώπιση του πόνου

Νέες ανακαλύψεις και εφαρμογές στην επιστημονική και τεχνολογική μάχη με τον χρόνιο πόνο.

Η κατανάλωση παυσίπονων φαρμάκων έχει ξεφύγει από κάθε όριο τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο. Οι κίνδυνοι όμως που πηγάζουν από την τακτική (για ορισμένους, ακόμη και καθημερινή) χρήση ισχυρών αναλγητικών είναι πολυάριθμοι.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στις ΗΠΑ δεκάδες χιλιάδες θάνατοι κάθε χρόνο συνδέονται με την αλόγιστη κατανάλωση αναλγητικών – ειδικά των ισχυρότερων που σε αρκετές περιπτώσεις είναι και εθιστικά. Σε αντίθεση όμως με τις ουσίες που ορισμένοι λαμβάνουν από επιλογή ή για ψυχαγωγική χρήση, οι περισσότεροι που λαμβάνουν συχνά παυσίπονα το κάνουν λόγω χρόνιων ασθενειών.

Πώς θα μπορούσαν όμως να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, χωρίς να κινδυνεύει περαιτέρω η υγεία τους; Για ακόμη μια φορά, η τεχνολογία προσφέρει λύσεις (ή έστω βάσιμες υποσχέσεις) για την ανακούφιση του πόνου. Εκτός από τη σημαντική πρόοδο των ιατρικών και παραϊατρικών τεχνολογιών, σημαντικές εξελίξεις καταγράφονται και στον κλάδο των wearable gadgets, από τον οποίο επιλέγουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Quell-min

Photo credit: Quell

Quell 2.0

Η πιο γνωστή συσκευή της κατηγορίας είναι το Quell 2.0 Wearable Pain Relief Technology, ένα καινοτόμο σύστημα ανακούφισης από τον χρόνιο πόνο χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Αυτό που κάνει η συσκευή είναι να διεγείρει τα νεύρα, με τρόπο που να εμποδίζει τη διάχυση του πόνου.

Ο ασθενής μάλιστα έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζει αυτόματα την ένταση μέσω ενός εύχρηστου app για smartphones, προκειμένου να εξατομικεύει τη λειτουργία της συσκευής, και να πετυχαίνει την απαιτούμενη ανακούφιση από τον πόνο. Ο ασθενής μάλιστα μπορεί να το χρησιμοποιεί τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρα, όσο και ενώ κοιμάται.

Οι εμπνευστές του συστήματος βασίστηκαν σε εικοσαετή έρευνα στον τομέα της νευροτεχνολογίας, και έχουν κατοχυρώσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον τρόπο λειτουργίας του. Περισσότερα για τις επιστημονικές προδιαγραφές του Quell 2.0 μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Photo credit: Sana

Sana

Μια wearable μάσκα που υπόσχεται μόνιμη ανακούφιση για τους πάσχοντες από χρόνιο πόνο, θα κυκλοφορήσει σε λίγους μήνες από την αμερικανική startup Sana Health. Εμπνευστής της είναι ο Richard Hanbury, πάσχων και ο ίδιος από χρόνιο πόνο, o οποίος πέρασε 24 χρόνια προκειμένου να την αναπτύξει και να τη δοκιμάσει, και πλέον δηλώνει έτοιμος να τη λανσάρει την πρώτη μη επεμβατική βιοθεραπευτική συσκευή για ευρύτερο κοινό.

Οι εξειδικευμένοι μηχανικοί που εργάζονται στη Sana έχουν δημιουργήσει τους βέλτιστους αλγόριθμους που θα εξατομικεύουν τη λειτουργία της στον εκάστοτε ασθενή ανάλογα με την ένταση του πόνου. Όπως ισχυρίζεται, μέσα σε περίπου ένα τέταρτο από τη στιγμή που θα φορέσει ο ασθενής τη μάσκα, του προκαλεί τόσο βαθιά χαλάρωση που οδηγεί σε άμεση ανακούφιση από τον πόνο. Περισσότερα σχετικά με την τεχνολογία της Sana μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Cefaly

Photo credit: Cefaly

Cefaly

Μια ακόμη πρωτοποριακή συσκευή που φοριέται, προκειμένου να ανακουφίσει όσους πάσχουν από συχνές ημικρανίες. Το σύστημα με την ελληνικών καταβολών ονομασία αποτελείται από ένα ηλεκτρόδιο το οποίο τοποθετείται στο μέτωπο του ασθενούς και μέσω μαγνητικής σύνδεσης επικοινωνεί με τη συσκευή.

Στη συνέχεια, μέσω της στοχευμένης νευροδιέγερσης του τριδύμου νεύρου (e-TNS), προσφέρει ανακούφιση από τη χρόνια ημικρανία. Η μέθοδος σύμφωνα με τους δημιουργούς του gadget είναι πιο αποτελεσματική από τις υπάρχουσες φαρμακευτικές επιλογές, και στις περισσότερες περιπτώσεις ασθενών, η χρήση της Cefaly οδηγεί σε σημαντική μείωση της λήψης φαρμάκων.

Περισσότερα για τον τρόπο λειτουργίας της Cefaly στο ακόλουθο βίντεο.

Video credit: Cefaly

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.