Βιώσιμο & έξυπνο σπίτι: Πώς και γιατί να το κάνετε;

Βιώσιμο & έξυπνο σπίτι: Πώς και γιατί να το κάνετε;

Για να υπάρχει μέλλον, είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη για έξυπνα και βιώσιμα σπίτια, επωφελή για τους κατοίκους τους, αλλά και για το περιβάλλον.

Όταν φαντάζεστε το σπίτι του μέλλοντος, είναι πιθανό στο μυαλό σας να γεννιούνται εικόνες που περιλαμβάνουν ρομπότ βοηθούς, κουζίνες και πλυντήρια που «παίρνουν πρωτοβουλίες» και –αντί για γκαράζ– διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης για το ιπτάμενο όχημά σας.

Ωστόσο, σήμερα, παρόλο που τα φουτουριστικά gadget κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος, το IQ του σπιτιού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από βιώσιμες επιλογές: Η κλιματική αλλαγή προβάλλει πιο απειλητική από ποτέ και τα καταστροφικά αποτελέσματά της είναι πλέον ορατά σε όλους.

final__smarthouse1

Photo credit: Smartflower

Αξίζει η επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το μέσο νοικοκυριό; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Ποιους και γιατί συμφέρουν τα οικιακά φωτοβολταϊκά».

Το IQ του σπιτιού αναζητά βιώσιμες λύσεις

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα (Climate policies targeting household consumption and behavioral decisions are key to low-carbon futures), τα νοικοκυριά –και οι καταναλωτικές τους συνήθειες– ευθύνονται για το 72% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επομένως, διαγράφεται πλέον ολοένα και πιο επιτακτική η ανάγκη να αλλάξουμε συνήθειες και να υιοθετήσουμε έναν τρόπο ζωής πιο φιλικό στο περιβάλλον.

Για αρχή, οι ειδικοί (europa.eu - How to reduce my carbon footprint) προτείνουν λύσεις που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το ατομικό σας αποτύπωμα άνθρακα. Και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το πετύχετε είναι να κάνετε το σπίτι σας «πιο έξυπνο». Ως προς αυτό συνηγορούν και τα ευρήματα φιλανδικής μελέτης (Smart Houses for Energy Efficiency and Carbon Dioxide Emission Reduction), σύμφωνα με την οποία τα έξυπνα σπίτια είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον και πολύ καλύτερα για τον πλανήτη, αφού μπορούν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα κάθε νοικοκυριού κατά 12,78%.

Ωστόσο, πώς μπορείτε να κάνετε το σπίτι σας «εξυπνότερο» και ταυτόχρονα φιλικότερο στο περιβάλλον;

Video credit: Schneider Electric

Πρωτοπόρα σε θέματα διαχείρισης ενέργειας και αυτοματισμού, η εταιρεία Schneider Electric παρουσίασε στη διεθνή έκθεση τεχνολογίας CES 2022 το όραμά της για το έξυπνο & βιώσιμο σπίτι του μέλλοντος.

Επενδύστε σε «έξυπνες» συσκευές

Όταν έρθει η ώρα να αγοράσετε νέες συσκευές για το νοικοκυριό σας, αναζητήστε εκείνες που προσδιορίζονται ως «έξυπνες». Αυτό που διαφοροποιεί τις εν λόγω συσκευές είναι η ενεργειακή απόδοσή τους: Δεδομένου ότι απενεργοποιούνται αυτόματα όταν δεν χρησιμοποιούνται, θα μειώσουν όχι μόνο το αποτύπωμα άνθρακα του σπιτιού σας αλλά και τον λογαριασμό ρεύματος.

Ξεκινήστε από την κουζίνα

Όπως προκύπτει από έρευνα (Mapping the carbon footprint of EU regions) σε 27 χώρες, το 17% των εκπομπών άνθρακα του μέσου ευρωπαίου πολίτη προέρχεται από το χώρο και τις λειτουργίες της κουζίνας που σχετίζονται με τη διατροφή. Στο πλαίσιο αυτό, μπορείτε να κάνετε το σπίτι σας εξυπνότερο και φιλικότερο στο περιβάλλον εκσυγχρονίζοντας την κουζίνα σας.

Για εφαρμογές, συσκευές και λύσεις που κάνουν την κουζίνα πραγματικά smart, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο άρθρο μας «Έξυπνες οικιακές συσκευές που διευκολύνουν την καθημερινότητα».

Ανακαλύψτε τους έξυπνους θερμοστάτες

Με τους έξυπνους θερμοστάτες έχετε τον έλεγχο της θέρμανσης και της ψύξης του σπιτιού στα χέρια σας, όπου και αν βρίσκεστε, μέσω του κινητού σας. Μπορείτε να διαλέξετε πρόγραμμα βάσει των αναγκών σας και να εξοικονομήσετε χρήματα προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον από τη διαρκή και ρυπογόνο χρήση της θέρμανσης ή του κλιματισμού.

Video credit: Google Nest

Ο θερμοστάτης Nest της Google, παραδείγματος χάρη, όχι μόνο είναι έξυπνος αλλά έχει και όρεξη να μάθει περισσότερα για εσάς και την οικογένειά σας! Καταγράφοντας την καθημερινή σας ρουτίνα μαθαίνει να προσαρμόζει αυτόματα τη θερμοκρασία του σπιτιού σας ανάλογα με το πρόγραμμα και τις προτιμήσεις σας.

Για περισσότερες έξυπνες, high-tech και λιγότερο ενεργοβόρες λύσεις θέρμανσης, διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Οικονομικοί τρόποι θέρμανσης με έξυπνες & high-tech λύσεις».

Ελέγξτε τα κλιματιστικά σας

Εάν δεν διαθέτετε ένα ενοποιημένο σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού, τότε μπορείτε να επενδύσετε σε κλιματιστικά και εφαρμογές που λειτουργούν μέσω Wi-Fi και μπορούν να συνδεθούν με τα παράθυρα του σπιτιού.

Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι το air-condition είναι από τα πλέον ενεργοβόρα στοιχεία ενός σπιτιού, γι’ αυτό και η «μετάβαση» σε πιο έξυπνες επιλογές για το νοικοκυριό σας είναι πολύ καλύτερη για το περιβάλλον αλλά και για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Οι σύγχρονοι αυτοματισμοί επιτρέπουν στα κλιματιστικά να επικοινωνούν με τον «έξυπνο» φούρνο κουζίνας, ώστε να δροσίζουν το δωμάτιο κάθε φορά που ανάβει ο φούρνος και να απενεργοποιούνται μετά τη λειτουργία του. Εάν πάλι έχετε εγκαταστήσει και «έξυπνα» παράθυρα με αισθητήρες που ανιχνεύουν την κίνηση για λόγους ασφάλειας, μπορείτε επίσης να τα συνδέσετε με τα σύγχρονα air-conditions μέσω ειδικών εφαρμογών. Ως αποτέλεσμα, η θερμοκρασία δωματίου θα προσαρμόζεται ανάλογα με τις επικρατούσες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Photo credit: LG

Για gadgets και συμβουλές προκειμένου να κρατήσετε τη θερμοκρασία χαμηλά ακόμη και τις πιο ζεστές μέρες του Αυγούστου διαβάστε το άρθρο μας «Αντιμετώπιση ζέστης: Δροσιστείτε με τη βοήθεια της τεχνολογίας».

Αντικαταστήστε τους παλιούς λαμπτήρες με νέους & εξυπνότερους

Περίπου το 20% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας αποδίδεται στον ηλεκτροφωτισμό, με τις προφανείς συνέπειες για το περιβάλλον και τον πλανήτη. Στο πλαίσιο αυτό ο εκσυγχρονισμός του φωτισμού του σπιτιού σας είναι πολύ σημαντικός.

Η βασικότερη και χρηστικότερη λειτουργία των έξυπνων συστημάτων φωτισμού είναι ότι επιτρέπουν την αυτόματη ενεργοποίηση και την απενεργοποίηση όλων των λαμπτήρων ενός χώρου, είτε με χρονοδιακόπτη είτε με τη χρήση αισθητήρων. Διαβάστε περισσότερα για τα έξυπνα συστήματα φωτισμού και πώς λειτουργούν στο άρθρο «Αξίζει τα λεφτά του ο έξυπνος φωτισμός σπιτιού;».

Εν κατακλείδι, ο σχεδιασμός έξυπνων και βιώσιμων σπιτιών, αποτελεί πλέον ένα πολύ σημαντικό παράγοντα για τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος και τη συνεισφορά μας –ως πολίτες– στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Επιπρόσθετα, μακροπρόθεσμα θα επιβαρύνει λιγότερο τον προϋπολογισμό σας. Τι λέτε λοιπόν; Είναι το σπίτι σας έξυπνο αρκετά για να σας οδηγήσει σε ένα πιο βιώσιμο (και λιγότερο κοστοβόρο) μέλλον;

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.