ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το βιντεοπαιχνίδι που βοηθά τις μονάδες έκτακτων περιστατικών

Ένα adventure game για iPhone βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών στις μονάδες επειγόντων.

Θα μπορούσε ένα videogame να βοηθήσει τους γιατρούς στην καθημερινή ιατρική πρακτική; Μια νέα κλινική μελέτη υποστηρίζει ότι όχι μόνο μπορεί, αλλά ότι αποδείχθηκε σαφώς πιο αποτελεσματικό σε σύγκριση με τη συμβατική εκπαιδευτική διαδικασία.

Το παιχνίδι έχει τίτλο Night Shift και αναπτύχθηκε για iOS από τη Schell Games υπό την επίβλεψη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, με στόχο την εκπαίδευση γιατρών σε μονάδες έκτακτων περιστατικών. Ουσιαστικά στοχεύει στην εξοικείωσή τους με τα περιστατικά τραυματιών που χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης, επίκουρη καθηγήτρια Deepika Mohan, κάθε χρόνο μπορούν να προληφθούν τουλάχιστον 30.000 θάνατοι. Αρκεί βέβαια να διαγνωστεί εγκαίρως η σοβαρότητα της κατάστασης ασθενών με σοβαρά τραύματα ώστε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο που μπορεί να παρέχει την κατάλληλη αντιμετώπιση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γιατροί σε μη εξειδικευμένα κέντρα συνήθως αντιμετωπίζουν μόνο ένα περιστατικό σοβαρού τραυματισμού ανά 1.000 ασθενείς, με αποτέλεσμα να μη διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία.

Photo credit: University of Pittsburgh

Deepika Mohan, MD, MPH, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χειρουργικής και Εντατικολογίας

Ο ειδικευόμενος ήρωας

Στην έρευνα συμμετείχαν 368 ιατροί από τμήματα επειγόντων σε μη εξειδικευμένα νοσοκομεία των ΗΠΑ. Στους μισούς ανατέθηκε η ενασχόληση με το videogame και οι άλλοι μισοί κλήθηκαν να διαβάσουν για μία τουλάχιστον ώρα το αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό. Στη συνέχεια απάντησαν σε ερωτηματολόγια και ολοκλήρωσαν μια προσομοίωση.

Οι γιατροί που δοκίμασαν το παιχνίδι παρότι δεν απόλαυσαν ιδιαίτερα την εκπαιδευτική διαδικασία αποδείχτηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικοί στην πράξη σε σύγκριση με συμφοιτητές τους που συνέχισαν να παρακολουθούν την κλασική εκπαίδευση. Όσοι είχαν παίξει το παιχνίδι έκαναν σωστή διαλογή ασθενών σε ποσοστό 47%, ενώ όσοι είχαν απλώς διαβάσει το υλικό μόλις 36%.

Photo credit: Shell Games

Πιο αποτελεσματικοί οι gamers-γιατροί και έξι μήνες αργότερα

Το παιχνίδι άλλωστε, είναι σχεδιασμένο ώστε να αξιοποιεί τις ευρετικές λειτουργίες του εγκεφάλου –την αυτόματη ανάσυρση πρότερων εμπειριών ώστε να λάβει στιγμιαίες υποσυνείδητες αποφάσεις. «Μια ώρα ενασχόλησης με το παιχνίδι αναβαθμίζει τους εγκεφάλους των γιατρών σε τέτοιο βαθμό, που έξι μήνες αργότερα, εξακολουθούσαν να ξεπερνούν τους συναδέλφους τους στην αναγνώριση σοβαρών τραυματισμών» δήλωσε η κ. Mohan.

Όπως διαπιστώθηκε σε επανέλεγχο που υποβλήθηκαν έξι μήνες αργότερα, διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν παίξει το παιχνίδι ήταν ακριβείς στο 43% των διαλογών, σε αντίθεση με τους υπολοίπους που έπεσαν σε ποσοστό της τάξης του 26%.

Το παιχνίδι είναι διαθέσιμο στο iTunes για συσκευές της Apple με λειτουργικό iOS 8.0 και μεταγενέστερο.

Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης δημοσιεύθηκαν στο BMJ και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ. 

Generali

Recent Posts

Το καλοκαίρι πλησιάζει: Πώς θα κρατήσουμε την Αθήνα και κάθε πόλη δροσερή;

Θεμελιωμένες με υλικά που παγιδεύουν τη θερμότητα, και ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες, οι περισσότερες πόλεις είναι ευάλωτες…

2 ημέρες ago

Η γονιδιακή θεραπεία που αντιμετωπίζει την κώφωση

Ένα εκ γενετής κωφό αγόρι, άκουσε, για πρώτη φορά στα 11 του χρόνια, τις φωνές…

4 ημέρες ago

Τζετ Λαγκ: Τι είναι & Αντιμετώπιση με 5 τρόπους

Ένας τύπος διαταραχής του ύπνου που σχετίζεται με το ταξίδι σε διαφορετικές ζώνες ώρας, το…

2 εβδομάδες ago

Η άσκηση που βοηθά στην καταπολέμηση της άνοιας

Έως και ένα στα τρία περιστατικά της νόσου Αλτσχάιμερ θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω αλλαγών…

3 εβδομάδες ago

Μάθημα με τον Αϊνστάιν μέσω Ολογράμματος

Μία σχολική αίθουσα όπου ο Αϊνστάιν εξηγεί τη Θεωρία της Σχετικότητας, και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα…

4 εβδομάδες ago

Η αντιμετώπιση του καρκίνου «κρύβεται» στο διάστημα;

Με την πρόοδο στη μάχη κατά του καρκίνου να εξελίσσεται με αργά αλλά σταθερά βήματα…

1 μήνα ago