Τα γεωργικά drones που αλλάζουν τα δεδομένα

Τα γεωργικά drones που αλλάζουν τα δεδομένα

Πώς τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεταμορφώνουν τις μεθόδους παραδοσιακής καλλιέργειας.

Η γεωργία είναι ένας από τους κλάδους που έχουν αξιοποιήσει ελάχιστα τις νέες τεχνολογίες. Κι όμως, εδώ και χρόνια υπάρχουν high-tech λύσεις που όχι μόνο κάνουν ευκολότερη την καθημερινότητα των αγροτών, αλλά βελτιώνουν στον μέγιστο βαθμό την ποσότητα και την ποιότητα της παραγωγής τους.

Ένα από τα βασικότερα εργαλεία που πλέον έχουν στη διάθεσή τους όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα είναι το drones. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη διαφόρων τύπων επιτρέπουν αφενός την επόπτευση των καλλιεργειών ακόμη και από μεγάλη απόσταση, αλλά και μια σειρά επεμβάσεων και απαραίτητων ενεργειών χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία.

Προσφέρουν, για παράδειγμα, τη δυνατότητα καταμέτρησης των φυτών, διαχωρισμού τους ανά ποσοστό ανάπτυξης ή καρποφορίας, εντοπισμού ασθενειών, αλλά και την καταπολέμηση αυτών. Άλλα μοντέλα drones προσφέρουν τη δυνατότητα παραγωγής τρισδιάστατων χαρτών που προσφέρουν ανάλυση του εδάφους και μια σειρά άλλων πληροφοριών απαραίτητων για την ορθή φύτευση, λίπανση και άρδευση.

Agriculture-drone-min
Photo credit: AG Eagle

Δεν είναι εικόνα από το μέλλον, αλλά μια καθημερινή πραγματικότητα για πολλούς καλλιεργητές.

Βλέπουν πέρα απ’ το ανθρώπινο μάτι

Τα πιο προηγμένα μοντέλα, μάλιστα, εξοπλίζονται με θερμικές ή και υπέρυθρες κάμερες, αλλά και πολλούς αισθητήρες προκειμένου να συλλέγουν εικόνες και δεδομένα, που δεν είναι καν ορατά από το ανθρώπινο μάτι.

Με αυτό τον τρόπο, οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να αντλούν χρήσιμες πληροφορίες για τον ρυθμό ανάπτυξης των φυτών και να εποπτεύουν απ’ όπου κι αν βρίσκονται χρήσιμα βιοχημικά και γεωλογικά δεδομένα (π.χ. την ποσότητα ενέργειας ή θερμότητας που εκπέμπει η καλλιέργεια, τον προσδιορισμό των τμημάτων του χωραφιού που δεν αρδεύονται σωστά ή χρήζουν βελτιώσεων).

Η πλειονότητα των drones έχουν τη δυνατότητα αποστολής των data και των φωτογραφιών ή βίντεο σε πραγματικό χρόνο σε συσκευή επιλογής του χρήστη. Έτσι, μπορεί να έχει ανά πάσα στιγμή εικόνα στο smartphone του ή στην οθόνη του υπολογιστή του γεωπόνου του, ώστε να αντλήσει τα απαιτούμενα συμπεράσματα.

Drone-Lancaster5Launch-min
Photo credit: PrecisionHawk

Γεωργία ακριβείας με τη βοήθεια των drones

Η νέα τάση που αναδύεται με τη συνδρομή των νέων τεχνολογιών και των συσκευών αυτών, είναι η γεωργία ακριβείας (Precision Agriculture). Η δυνατότητα ακριβέστατου χωρικού εντοπισμού που προσφέρουν τα drones, σε συνδυασμό με όλα τα χρήσιμα δεδομένα που παρέχουν απευθείας στο κινητό ή το tablet, προσφέρουν πρωτοφανείς δυνατότητες.

Στην πράξη, λειτουργούν ως μαγνητικοί τομογράφοι των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, προσφέροντας πολυάριθμες δυνατότητες: από τη βελτίωση της διαδικασίας ποτίσματος και την ακριβή κατανομή των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων, μέχρι τον συνολικό εξορθολογισμό της συγκομιδής και των συναφών εργασιών.

Υπάρχουν επίσης drones που αναλαμβάνουν τους αεροψεκασμούς με μεγάλη ακρίβεια τις καλλιέργειες, διασφαλίζοντας ομοιόμορφη κάλυψη, μηδενικές απώλειες, μέγιστη αποτελεσματικότητα και προστασία του περιβάλλοντος, και προφανώς αισθητή μείωση του κόστους.

Ενδεχομένως η χρήση των drones στην αγροτική παραγωγή να ακούγεται ως πολύ μακρινή προοπτική, αλλά πρόκειται για κάτι που μπορούν να αξιοποιήσουν σήμερα με σχετικά προσιτό κόστος οι περισσότεροι αγρότες.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.