Τα έξυπνα ρολόγια προβλέπουν υπέρταση και υπνική άπνοια

Τα έξυπνα ρολόγια προβλέπουν υπέρταση και υπνική άπνοια

Το έξυπνο ρολόι δεν είναι απλώς ένα gadget για τους λάτρεις της άσκησης. Σύμφωνα με νέα μελέτη, προσφέρει τη δυνατότητα πρόβλεψης σοβαρών, ενδεχομένως και αδιάγνωστων, ασθενειών.

Μία νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τις δυνατότητες των έξυπνων ρολογιών, αλλά και να επεκτείνει τη χρηστικότητά τους στο πεδίο της ιατρικής διάγνωσης.

Η μελέτη διενεργήθηκε μέσω της εφαρμογής Cardiogram υπό την επιτήρηση επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο (UCSF) με στόχο να διερευνηθεί η δυνατότητα έξυπνων ρολογιών και wearables να ανιχνεύουν καρδιαγγειακές και άλλες παθήσεις.

Τα ευρήματα ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά: Έξυπνα ρολόγια όπως το το Apple Watch, το Samsung Gear, το Fitbit κ.ά. έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν παθήσεις όπως η υπνική άπνοια με ακρίβεια της τάξης του 90% και υπέρταση με ακρίβεια 82%.

fitbit

Photo credit: Fit Bit

Αρκετά έξυπνα ρολόγια προσφέρουν δυνατότητες παρακολούθησης των συνηθειών ύπνου, προσφέροντας υπερπολύτιμες πληροφορίες για την υγεία του χρήστη

Η σημασία της διάγνωσης

Ο ρόλος των έξυπνων ρολογιών στην ανίχνευση καρδιαγγειακών παθήσεων έχει μελετηθεί και από άλλους επιστήμονες. Μια άλλη μελέτη του UCSF έχει αναδείξει την ικανότητα του Apple Watch να εντοπίζει αρρυθμίες με ακρίβεια άνω του 97%.

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης σε αυτές τις παθήσεις είναι αναντίρρητη και αποκτά μεγαλύτερη αξία καθώς οι περισσότερες παθήσεις αυτού του είδους δεν διαγιγνώσκονται προτού να είναι αργά. Θεωρείται για παράδειγμα ότι τρία στα τέσσερα περιστατικά μέτριας και σοβαρής αποφρακτικής υπνικής άπνοιας παραμένουν αδιάγνωστα, παρότι ενδέχεται να οδηγήσουν σε αιφνίδιο θάνατο. Το ίδιο ισχύει και για πολλούς ασθενείς που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση χωρίς να το γνωρίζουν.

Το γεγονός μάλιστα ότι ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε εξειδικευμένες εξετάσεις (ειδικά για παθήσεις όπως η άπνοια) ή να παρακολουθείται επί μεγάλο διάστημα (για την υπέρταση και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα) δυσχεραίνουν περαιτέρω τη σωστή και έγκαιρη διάγνωση. Εφόσον όμως ένας ασθενής φορά διαρκώς το έξυπνο ρολόι, τα κρίσιμα ιατρικά δεδομένα του καταγράφονται και παρακολουθούνται διαρκώς, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εύκολη η διάγνωση.

Το άρθρο με την ανάλυση των ευρημάτων της μελέτης δημοσιεύεται στο νέο τεύχος της Επιθεώρησης της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

watch_series_3_running_nike

Photo credit: Apple

Οι αλγόριθμοι που κάνουν τη διαφορά

Η νέα μελέτη μέσω της εφαρμογής Cardiogram αξιοποίησε τον αλγορίθμου βαθιάς μάθησης DeepHeart. Το βαθύ νευρωνικό δίκτυο (DNN) «εκπαιδεύτηκε» μελετώντας τα δεδομένα του 70% των συμμετεχόντων στη μελέτη και στη συνέχεια ανίχνευσε τις υπό εξέταση παθήσεις στο υπόλοιπο 30% του δείγματος. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, αφού διαγνώστηκαν 1.016 συμμετέχοντες με υπνική άπνοια, 2.230 με υπέρταση, και 462 με διαβήτη, η πλειοψηφία των οποίων δεν γνώριζε ότι έπασχε.

Όπως τόνισαν οι υπεύθυνοι της εφαρμογής, αντίστοιχες δυνατότητες έχουν και όλα τα έξυπνα ρολόγια που ενσωματώνουν αισθητήρα καρδιακού ρυθμού φωτοπληθυσμογραφίας (PPG) και επιταχυνσιόμετρο.

Θα μπορούσαν λοιπόν τα wearable gadgets να δώσουν λύση στο πρόβλημα; Άμεση λύση σε ευρεία κλίμακα μάλλον όχι, λόγω κόστους και περιορισμένης διείσδυσης στο καταναλωτικό κοινό. Η αναμενόμενη πτώση των τιμών τους και η ενσωμάτωσή τους σε άλλες συσκευές και gadgets θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια πρωτοφανή αλλαγή στη διαγνωστική ιατρική και συνακόλουθα να σώσουν εκατομμύρια ζωές.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.