Συμβουλές για διακοπές με καλοκαιρινά tech gadgets & apps

Συμβουλές για διακοπές με καλοκαιρινά tech gadgets & apps

Summer tech: Apps, συσκευές και αξεσουάρ για ένα tech-friendly καλοκαίρι.

Πριν πακετάρετε βαλίτσες για τις διακοπές, διαβάστε τον σύντομο οδηγό μας για ένα καλοκαίρι που θα γίνει πιο εύκολο, διασκεδαστικό και ανέμελο με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Αρκεί, βέβαια, να μην το παρακάνετε και «κουβαλήσετε» μαζί σας και το άγχος που συνεπάγεται η διαρκής και εμμονική χρήση συσκευών και εφαρμογών.

Xperia-waterproof-min

Photo credit: Sony Mobile

Μην ξεχάσετε τα απαραίτητα

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, ο gadget-freak έφευγε για διακοπές με μια βαλίτσα γεμάτη συσκευές, φορτιστές και καλώδια. Πλέον το smartphone έχει υποκαταστήσει σχεδόν όλες τις συσκευές και αξεσουάρ, οπότε δεν έχετε παρά να το βάλετε στην τσέπη και να θυμηθείτε τον φορτιστή. Καλό είναι να έχετε μαζί και μια θήκη που θα προστατεύει το κινητό από πτώσεις και γρατζουνιές, ή μια ακόμη πιο ασφαλή θήκη που θα προσφέρει στο gadget σας (και) αδιάβροχη προστασία.

Extra tip: Αν αγοράσετε αδιάβροχη θήκη, ελέγξτε ότι εφαρμόζει ακριβώς στη συσκευή και ότι ασφαλίζει αεροστεγώς όλες τις θύρες και εισόδους. Ειδικά αν σκοπεύετε να τη χρησιμοποιήσετε για υποβρύχιες λήψεις.

…αλλά και το gadget που θα δώσει ζωή στα άλλα gadgets

Βασικό αξεσουάρ για τις διακοπές είναι πλέον και το power bank, που θα δώσει ενέργεια εν κινήσει στο smartphone και τα άλλα gadgets σας. Φροντίστε μόνο να είναι μεγάλης χωρητικότητας, γιατί θα βρίσκεστε πολλές ώρες μακριά από πρίζα ηλεκτρικού. H χωρητικότητα των powerbank (όπως και όλων των μπαταριών) προσδιορίζεται σε mAh (μιλιαμπερώρια). Ο απλός κανόνας είναι όσο περισσότερα, τόσο καλύτερα, αλλά φροντίστε να ελέγξετε τη χωρητικότητα της μπαταρίας του κινητού, ώστε η αντίστοιχη του powerbank να την υπερβαίνει κατά τουλάχιστον 50% (συνυπολογίστε και την απώλεια ενέργειας). Ιδανικά, πρέπει να είναι διπλάσια. Αρκετά power banks προσφέρουν περισσότερες από μία εξόδους, ώστε να φορτίζετε παράλληλα περισσότερες συσκευές.

App: Μια εφαρμογή όπως η DU Battery Saver για Android ή η Battery Saver  για iOS θα επιτρέψει τη βέλτιστη διαχείριση της ζωής της μπαταρίας, ελέγχοντας ενεργοβόρες και άχρηστες εφαρμογές και εξοικονομώντας ενέργεια.

Για φωτογραφίες που θα κάνουν τη διαφορά

Οι κάμερες των σύγχρονων smartphones (ειδικά των high-end) είναι παραπάνω από ικανοποιητικές για τον μέσο χρήστη. Όσοι όμως θέλουν να καταγράψουν τις αναμνήσεις των διακοπών σε ανώτερη ποιότητα, οφείλουν να πάρουν μαζί τους μια αυτόνομη κάμερα (ή/ και βιντεοκάμερα). Αν σκοπεύετε να αγοράσετε νέα κάμερα, θα προτείναμε την κατηγορία των mirrorless, καθώς συνδυάζουν την ευελιξία και τις μικρές διαστάσεις των compact μηχανών με (κάποιες από) τις δυνατότητες των επαγγελματικών dSLR. Στην αγορά κυκλοφορούν και αδιάβροχες κάμερες για όσους σκοπεύουν να αποτυπώσουν και υποβρύχιες αναμνήσεις, αλλά και αδιάβροχες θήκες που στεγανοποιούν τη συμβατική κάμερά σας.

Extra tip: Μη σταθείτε μόνο στον αριθμό των Megapixels. Δείτε και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά (δυνατότητες φακού, σύστημα εστίασης, ταχύτητα λήψης, ανθεκτικότητα σε καιρικές συνθήκες και κακομεταχείριση κ.ά.). Οπωσδήποτε, πάντως, δοκιμάστε την κάμερα πριν την αγοράσετε.

nikon-aw130-min

Photo credit: Nikon Europe

Back-up σαν να μην υπάρχει αύριο

Προτού ξεκινήσετε για διακοπές, φροντίστε να πάρετε back-up των δεδομένων σας. Αποθηκεύσετε τοπικά (σε κάποιο USB stick, εξωτερικό σκληρό δίσκο ή άλλο υπολογιστή) όλα τα αρχεία και δεδομένα των συσκευών που θα έχετε μαζί σας. Αν παρ’ ελπίδα χάσετε κάποια από τις συσκευές δεν θα θέλατε να χάσετε και τα data σας. Ιδανικά, φροντίστε για ένα επιπλέον back-up σε κάποια cloud υπηρεσία (αρκετές προσφέρονται εντελώς δωρεάν ή με μικρή χρέωση αν θέλετε να αποθηκεύσετε online μεγάλο όγκο δεδομένων). Προφανώς, δεν θα μετανιώσετε αν κάνετε back-up των αρχείων σας (ειδικά φωτογραφιών και βίντεο) κατά τα διάρκεια των διακοπών.

App: Εφαρμογές όπως το Back up your mobile ή το Comodo επιτρέπουν την εύκολη, άνετη και κυρίως αυτόματη αποθήκευση των αρχείων σας.

Κωδικοί ασφαλείας και εντοπισμός θέσης

Οι περισσότερες απώλειες ηλεκτρονικών συσκευών καταγράφονται κατά τις διακοπές. Για να μετριάσετε τον κίνδυνο απώλειας, αλλά και να μη χάσετε τα πολύτιμα δεδομένα και αρχεία σας, ακολουθήστε τους βασικούς κανόνες ασφάλειας: Βεβαιωθείτε ότι όλες οι συσκευές προστατεύονται με κωδικό ή –ακόμη καλύτερα– με κάποια βιομετρική μέθοδο ασφάλειας (δακτυλικό αποτύπωμα, αναγνώριση προσώπου ή ίριδας). Ενεργοποιήστε επίσης τις υπηρεσίες εντοπισμού των συσκευών – θα χρησιμεύσουν τόσο αν το ξεχάσετε, όσο και αν σας το κλέψουν. Η λειτουργία είναι προεγκατεστημένη σε όλα τα smartphones και tablets Android και iOS, ενώ αντίστοιχη εφαρμογή υπάρχει και στους φορητούς υπολογιστές. Πολλές από τις σουίτες ασφάλειας (antivirus, antimalware κλπ) για κινητά ενσωματώνουν αντικλεπτική λειτουργία, αλλά και μια ιδιαίτερα εκνευριστική σειρήνα που μπορείτε να ενεργοποιήσετε από απόσταση, εφόσον σας κλέψουν τη συσκευή.

Extra tip(s): Για ακόμη περισσότερες συμβουλές ασφαλείας, διαβάστε το αναλυτικό θέμα μας.

Προσοχή στις χρεώσεις των δεδομένων

Αν και θα προτείναμε ένα offline καλοκαίρι, γνωρίζουμε ότι είναι μάλλον αδύνατο να το πετύχουμε στον σύγχρονο δικτυωμένο κόσμο. Προσπαθήστε τουλάχιστον να μην περάσετε όλες τις διακοπές ανεβάζοντας φωτογραφίες στα social media ή κολλημένοι σε μια οθόνη για να δείτε τι ανεβάζουν οι φίλοι σας από τις δικές τους διακοπές. Αν παρά τις προσπάθειες δεν τα καταφέρετε, φροντίστε τουλάχιστον να παρακολουθείτε τη χρήση των δεδομένων που καταναλώνετε. Όλα τα smartphones ενσωματώνουν εφαρμογές παρακολούθησης της κατανάλωσης των 3G/4G data. Υπάρχουν βέβαια και εφαρμογές που ελέγχουν και περιορίζουν την κατανάλωση (π.χ. το Datally της Google) ώστε να μη σας στοιχίσει το mobile internet ακριβότερα από το ξενοδοχείο!

Extra tip: Αν έχετε άφθονα ή απεριόριστα δεδομένα από το πακέτο σύνδεσης, φροντίστε να τα μοιραστείτε με όσους δεν έχουν. Τόσο τα iPhone όσο και τα Android κινητά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για Tethering (τον διαμοιρασμό δηλαδή της σύνδεσης data μέσω Bluetooth ή USB καλωδίου) ή ως φορητά Wi-Fi hotspots. Και πάλι όμως φροντίστε να ελέγξετε τις ρυθμίσεις ασφαλείας για να μη μοιράζετε data σε όλα τα ενοικιαζόμενα στην εμβέλεια της συσκευής σας.

summer_apps02-min_

Bonus: Ψαγμένα mobile apps για τις διακοπές

SkyView Free

Επειδή οι περισσότεροι βλέπουμε σπάνια έναστρο ουρανό στην πόλη, οι θερινές διακοπές είναι ευκαιρία για να μαγευτούμε από τους αστερισμούς που μπορούμε να ανακαλύψουμε με τη βοήθεια αυτής της δωρεάν εφαρμογής. Android & iOS

OpenSignal

H εφαρμογή που σας επιτρέπει να χαρτογραφήσετε την κάλυψη του δικτύου σας (3G και 4G), να εντοπίσετε τα κοντινότερα και ασφαλέστερα Wi-Fi hotspots, αλλά να βελτιώσετε ανά πάσα στιγμή τη λήψη δεδομένων. Android & iOS

UVImate

Αυτό το app θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τα εγκαύματα και να προστατευτείτε από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία. Σας προειδοποιεί για τις πιο επικίνδυνες ώρες έκθεσης και σας προτείνει το αντιηλιακό με τον κατάλληλο δείκτη προστασίας ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας. Android & iOS 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.