Σχεδιάστε διακοπές πιο φιλικές στο περιβάλλον με το ChatGPT

Σχεδιάστε διακοπές πιο φιλικές στο περιβάλλον με το ChatGPT

Εάν θέλετε να γνωρίσετε τον κόσμο χωρίς να επιβαρύνετε περαιτέρω το περιβάλλον με τα σχέδια αναψυχής σας, τα chatbot τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να σας βοηθήσουν.

Οι διακοπές που δεν περιλαμβάνουν πτήσεις με αεροπλάνο είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό κάθε επίδοξου ταξιδιώτη που δεν επιθυμεί να επιβαρύνει περαιτέρω το περιβάλλον με τα σχέδια αναψυχής του.

final_Vacation1

Photo credit: Free to use from Pexels

Ονειρεύεστε οικολογικές διακοπές στη φύση; Το ταξίδι με ένα αυτοκινούμενο όχημα αναψυχής, ίσως είναι η καλύτερη λύση για εσάς! Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Αυτοκινούμενα τροχόσπιτα: Στο δρόμο για διακοπές σε 4 τροχούς».

Ωστόσο, για εσάς που θέλετε να δείτε τον κόσμο, υπάρχουν πλέον και άλλοι τρόποι προκειμένου να κάνετε τα ταξίδια σας πιο βιώσιμα, και τα chatbot τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να σας βοηθήσουν να το πετύχετε.

Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα AI chatbot ως «ταξιδιωτικό πράκτορα»

Πώς ακριβώς μπορεί ένα chatbot να αποτελέσει τον προσωπικό σας ταξιδιωτικό πράκτορα, καθώς και να σας συμβουλεύσει για διακοπές με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα; Τα εν λόγω εξαιρετικά έξυπνα προγράμματα υπολογιστών χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να αναπτύξουν συνομιλίες με ανθρώπους – ουσιαστικά λειτουργούν ως προσωπικοί βοηθοί.

Εάν είστε ήδη εξοικειωμένοι με τις δυνατότητες της Siri ή της Alexa, σκεφτείτε ένα βήμα παραπέρα. Τα AI chatbot δεν σας παρέχουν μόνο τις πληροφορίες που χρειάζεστε, μπορούν επίσης να συνομιλήσουν μαζί σας: Εφόσον λάβουν την κατάλληλη περιγραφή από πλευράς σας, θα σας προμηθεύσουν με προσαρμοσμένες πληροφορίες βάσει των συγκεκριμένων αναγκών σας. Υπάρχουν ακόμη και εφαρμογές που μπορούν να εκτελέσουν κάποιες εργασίες εκ μέρους σας.

Photo credit: Free to use from Pexels

Παραδείγματος χάρη το ChatGPT είναι εκπληκτικό για τον προγραμματισμό ταξιδιών. Με όσες περισσότερες λεπτομέρειες το τροφοδοτήσετε ως προς το είδος των δραστηριοτήτων που σας ενδιαφέρουν, θα σας παράξει και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Ένα «οικολογικό» ταξίδι στη Ρώμη με τη βοήθεια του ChatGPT

Κάναμε μία δοκιμή με την ερώτηση «Ζω στην Αθήνα, στην Ελλάδα και θέλω να ταξιδέψω στη Ρώμη. Ποια είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή;»

(Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το ερώτημά μας τέθηκε στα Αγγλικά, μιας και το ChatGPT είναι «δυνατότερο» στην εν λόγω γλώσσα).

Η απάντηση που λάβαμε εν συντομία αξιολογεί τις πλέον οικολογικές διαδρομές ξεκινώντας με το τρένο ως τη λιγότερο ρυπογόνα. Ωστόσο, το chatbot μας προειδοποίησε ότι το ταξίδι διαρκεί περισσότερες από 30 ώρες και χρειάζονται αρκετές αλλαγές. Πλέον του τρένου, οι άλλες λιγότερο ρυπογόνες επιλογές που προτείνει είναι το λεωφορείο, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο και το ποδήλατο, παραθέτοντας παράλληλα τα σχετικά επιχειρήματά του.

final_Vacation3

Photo credit: Free to use from Pexels

Μπορεί στο μέλλον η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη με τρένο να κρατάει μόνο 26 λεπτά; Το ταξίδι σε κενό αέρος σηματοδοτεί το πρώτο νέο κεφάλαιο στην ιστορία των μαζικών μεταφορών. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Ταξίδι σε κενό αέρος με τον Πήγασο».

Αποφασίσαμε να επιμείνουμε στην επιλογή της σιδηροδρομικής μετακίνησης και ζητήσαμε από το ChatGPT ένα αναλυτικό πλάνο για το εν λόγω ταξίδι. Σε δευτερόλεπτα το chatbot επανήλθε με τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουμε: Εν συντομία Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Βελιγράδι – Μπολόνια – Ρώμη. Η απάντηση περιλάμβανε επίσης περαιτέρω λεπτομέρειες για την κάθε διαδρομή, ως προς τις επιλογές και τη διάρκεια ταξιδιού.

Τέλος, ζητήσαμε από το ChatGPT να μας δώσει το πρόγραμμα των τρένων για τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη στις 30/4/2023. Ωστόσο, οι γνώσεις του σταματούν το 2021 και δεν έχει πρόσβαση σε δρομολόγια τρένων και συστήματα κρατήσεων σε πραγματικό χρόνο. Γι’ αυτό και μας παρέπεμψε στην ιστοσελίδα της Hellenic Train για περισσότερες πληροφορίες.

Εάν αντικαταστήσετε τη Ρώμη με τον προορισμό της επιλογής σας, και εφαρμόζοντας την ίδια τακτική ανά βήμα του προτεινόμενου ταξιδιού, μπορείτε αντίστοιχα να δημιουργήσετε το δικό σας αρχικό πλάνο για διακοπές με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Photo credit: Free to use from Pexels

Άλλες δωρεάν εφαρμογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε

Πλέον του ChatGPT, υπάρχουν ήδη και άλλες δωρεάν εφαρμογές σχεδιασμού ταξιδιών: Αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και εργαλεία μηχανικής μάθησης όπως το ChatGPT, θα προετοιμάσουν για εσάς ένα «οικολογικό» ταξιδιωτικό δρομολόγιο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Vacay Chatbot: Πρόκειται για ένα AI chatbot που υποστηρίζεται από το ChatGPT και θα σας βοηθήσει όχι μόνο να σχεδιάσετε το ταξίδι σας αλλά και να του θέσετε τα κατάλληλα ερωτήματα βάσει των ενδιαφερόντων σας.

Δεδομένου ότι όσο πιο σωστά γραμμένο θα είναι το αίτημά σας για το πού να πάτε, να μείνετε, να φάτε και ποια αξιοθέατα αξίζει να επισκεφθείτε, το Vacay προσφέρει παραδείγματα ερωτήσεων καθώς και έναν μικρό οδηγό για τη σύνταξή τους.

iPlan.AI: Αν και το iPlan.AI δεν αναφέρει ποια τεχνητή νοημοσύνη ή αλγόριθμο μηχανικής μάθησης χρησιμοποιεί, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μόνο του ή σε συνδυασμό με αποτελέσματα που λάβατε από το ChatGPT, ώστε να σχεδιάσετε ένα πρόγραμμα επίσκεψης σε μία πόλη, ανάλογα με το πόσες ημέρες έχετε να διαθέσετε.

Πλέον του προορισμού και του αριθμού των ημερών που σκοπεύετε να περάσετε εκεί, η εφαρμογή θα σας ζητήσει διευκρινίσεις, όπως εάν ταξιδεύετε μόνοι σας, ως ζευγάρι, με την οικογένεια ή με φίλους, τα ενδιαφέροντά σας, καθώς και τον προϋπολογισμό σας.

Σε λίγα λεπτά θα είναι σε θέση να σας προμηθεύσει με ένα ημερήσιο δρομολόγιο για το ταξίδι σας, σχεδιασμένο πάνω σε χάρτη ώστε να βλέπετε όλες τις τοποθεσίες και κάθε σημείο ενδιαφέροντος. Θα βρείτε επίσης πληροφορίες σχετικά με τον εκτιμώμενο χρόνο και τους τρόπους μεταφοράς μεταξύ αυτών των τόπων και άλλες πληροφορίες, ενώ μπορείτε να το μοιραστείτε με τους συνταξιδιώτες σας.

final_Vacation5

Photo credit: Free to use from Pexels

Ψάχνετε για high-tech συσκευές και έξυπνες λύσεις που θα κάνουν ευκολότερη και πιο διασκεδαστική την εμπειρία των διακοπών στην ύπαιθρο; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Διακοπές σε Camping: Τα Smart Gadgets που θα χρειαστείς».

Curiosio: Χρησιμοποιεί τη δική του μηχανή τεχνητής νοημοσύνης, η οποία εκπαιδεύεται σε πηγές που βασίζονται σε ταξίδια, όπως Wikivoyage, Wikipedia, Wikidata, OpenStreetMap κ.ά. Θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε ένα δρομολόγιο για ένα οδικό ταξίδι σε πολλές μεγάλες χώρες σε όλες τις ηπείρους. Ωστόσο, δεν καλύπτει κάθε επιλογή. Παραδείγματος χάρη, η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται ακόμη ανάμεσα στις επιλογές σχεδιασμού της εφαρμογής.

Προς το παρόν, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι, τα παραπάνω chatbot τεχνητής νοημοσύνης, αποτελούν ένα είδος δωρεάν ερευνητικών εφαρμογών: Οι προτάσεις τους δεν θα πρέπει να σας δεσμεύσουν, διότι αντιμετωπίζουν ακόμη διάφορους περιορισμούς, όπως βάσεις δεδομένων που δεν έχουν ενημερωθεί πρόσφατα ή αδυναμία κατανόησης των ερωτημάτων σας. Στο πλαίσιο αυτό, θα σας εξοικονομήσουν χρόνο όταν ξεκινάτε να σχεδιάζετε ένα ταξίδι, αλλά για κρατήσεις και επιβεβαιώσεις, είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε πιστοποιημένα πρακτορεία και προμηθευτές. Προς το παρόν.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.