Ρυθμίσεις στο smartphone για άτομα με μειωμένη όραση

Ρυθμίσεις στο smartphone για άτομα με μειωμένη όραση

Εάν τα γράμματα σε κάθε συσκευασία, μενού εστιατορίου ή και στην οθόνη του κινητού σας μοιάζουν με ιερογλυφικά, αξιοποιήστε το smartphone σας για να «αποκρυπτογραφήσετε» τα δυσδιάκριτα σύμβολα που έχετε μπροστά σας.

Καθώς μεγαλώνουμε, η όρασή μας σταδιακά εξασθενεί. Από την άλλη, πολλοί άνθρωποι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα όρασης ή και τη μερική απώλειά της, ως συνέπεια συγκεκριμένων παθήσεων.

final_view1

Photo credit: Free to use from Pexels

Πρόσφατες μελέτες συνδέουν την υπερβολική χρήση smartphone με μια αυξανόμενη τάση εμφάνισης διαταραχών της όρασης. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Τα Smartphone, η πρεσβυωπία & πώς να την καθυστερήσετε».

Ωστόσο, είτε δυσκολεύεστε να διαβάσετε μία συσκευασία στο σούπερ μάρκετ, είτε ένα μήνυμα που λάβατε, το smartphone σας κατά πάσα πιθανότητα περιλαμβάνει μια λειτουργία που θα σας βοηθήσει να «αποκρυπτογραφήσετε» τα δυσδιάκριτα σύμβολα που έχετε μπροστά σας.

Προσαρμόστε τις αρχικές ρυθμίσεις της οθόνης

Παρόλο που οι οθόνες των περισσότερων smartphone είναι πλέον αρκετά μεγάλες, μία αναπροσαρμογή των αρχικών ρυθμίσεων θα προσθέσει ευκρίνεια και θα κάνει πιο ευανάγνωστα τα μικρά γραμματάκια.

Για Android: Μεταβείτε στις «Ρυθμίσεις – Οθόνη» ώστε να τροποποιήσετε χαρακτηριστικά όπως η «Φωτεινότητα», τα «Χρώματα» και το «Θέμα». Βεβαιωθείτε ότι έχετε πατήσει «Μέγεθος προβολής και κειμένου» για να επιλέξετε τα μεγέθη εικονιδίων και γραμματοσειράς που σας εξυπηρετούν. Μπορείτε επίσης να εντείνετε το αποτέλεσμα επιλέγοντας «Κείμενο με έντονη γραφή» ή να ενεργοποιήσετε την επιλογή «Κείμενο υψηλής αντίθεσης».

Επιπρόσθετα, η εμπειρία ανθρώπων με μειωμένη όραση, ευαισθησία στο φως, ή αχρωματοψία, έχει δείξει ότι το σκουρόχρωμο περιβάλλον (Πατήστε Προσβασιμότητα - Χρώμα και κίνηση - Διόρθωση χρωμάτων), τα αντεστραμμένα χρώματα (Προσβασιμότητα - Χρώμα και κίνηση - Αντιστροφή χρωμάτων) και οι διαφορετικοί συνδυασμοί αντίθεσης (Προσβασιμότητα - Μέγεθος προβολής και κείμενο - Ενεργοποιήστε την επιλογή Κείμενο υψηλής αντίθεσης) ενισχύουν την ευκρίνεια και την άνεση.

Photo credit: Free to use from Pexels

Είναι επικίνδυνο το μπλε φως των κινητών και πώς μπορούμε να το αποκρούσουμε; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Μπλε φως & αυπνία: Πως η τεχνολογία δίνει τη λύση;».

Για iPhone: Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις και πατήστε «Οθόνη και φωτεινότητα» για να βρείτε παρόμοιες επιλογές με του Android. Επίσης, στις «Ρυθμίσεις - Προσβασιμότητα – Οθόνη και μέγεθος κειμένου» μπορείτε να αντιστρέψετε τα χρώματα, να μειώσετε τη διαφάνεια και να αυξήσετε την αντίθεση ώστε να βελτιώσετε την αναγνωσιμότητα. Επιπρόσθετα, η επιλογή «Χρωματικά φίλτρα» θα βοηθήσει ιδιαίτερα εάν έχετε αχρωματοψία καθώς και όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες ανάγνωσης κειμένου στην οθόνη.

Αξιοποιήστε τις δυνατότητες μεγέθυνσης

Ακόμη και μετά την προσαρμογή της οθόνης σας, κάποιες φορές η μεγέθυνση μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε κάτι καλύτερα στην οθόνη. Ευτυχώς, το smartphone σας ενσωματώνει επιλογές για να το πετύχετε.

  • Android: Μεταβείτε στις «Ρυθμίσεις – Προσβασιμότητα» και ενεργοποιήστε τη «Μεγιστοποίηση». Μπορείτε να επιλέξετε «Μεγιστοποίηση πλήρους οθόνης για τη Μεγέθυνση και μεγιστοποίηση όλων των στοιχείων» ή να χρησιμοποιήσετε τη «Μεγιστοποίηση Πληκτρολόγησης» για να ακολουθεί ο μεγεθυντικός φακός το κείμενο που πληκτρολογείτε.
  • iPhone: Μεταβείτε στις «Ρυθμίσεις - Προσβασιμότητα – Ζουμ». Ενεργοποιήστε το και κάθε φορά που χρειάζεται να μεγεθύνετε κάτι που διαβάζετε, αγγίξτε δύο φορές με τρία δάχτυλα την οθόνη. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Μεγέθυνση που θα βρείτε στα Βοηθήματα. Χρησιμοποιείται ως μεγεθυντικός φακός σε ότι κοιτάζετε με την οθόνη σας.

Θέλετε να διαβάσετε τον κατάλογο ενός εστιατορίου ή τα ψιλά γράμματα μιας συσκευασίας αλλά δυσκολεύεστε; Είτε έχετε Android, είτε iPhone ανοίξτε τη φωτογραφική μηχανή του smartphone. Και το ζουμ θα γίνει ο πιο πιστός σας βοηθός.

Η μεγέθυνση μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε κάτι καλύτερα στην οθόνη και το smartphone σας περιλαμβάνει ενσωματωμένες επιλογές για να το πετύχετε.

final_view3

Χρησιμοποιήστε φωνητικές εντολές

Περιορίστε την αλληλεπίδραση των ματιών σας με την οθόνη χρησιμοποιώντας φωνητικές εντολές για να ελέγξετε το τηλέφωνό σας.

  • Android: Θα πρέπει να κατεβάσετε την εφαρμογή Voice Access η οποία θα σας επιτρέψει να χρησιμοποιείτε τη φωνή σας για το άνοιγμα εφαρμογών, την πλοήγηση και την επεξεργασία κειμένου σε λειτουργία handsfree. Ωστόσο, τα ελληνικά δεν είναι ακόμη διαθέσιμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Voice Access στα αγγλικά, τα ισπανικά, τα γερμανικά, τα ιταλικά ή τα γαλλικά.
  • iPhone: Μεταβείτε στις «Ρυθμίσεις – Προσβασιμότητα» και ενεργοποιήστε τον «Φωνητικό Έλεγχο». Τα ελληνικά δεν είναι ακόμη διαθέσιμα προς χρήση ή λήψη, ωστόσο, ίσως σας εξυπηρετεί μία από τις υπόλοιπες γλώσσες όπως τα αγγλικά.

Εναλλακτικά, μπορείτε ένα αξιοποιήσετε εικονικούς βοηθούς όπως η Siri στο iPhone ή ο Google Assistant στο Android για να ανοίξετε εφαρμογές, να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις σας, να ζητήσετε πληροφορίες ή οδηγίες πλοήγησης και πολλά άλλα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.