Ρομποτική για παιδιά: Τα πιο cool εκπαιδευτικά ρομπότ για όλους

Ρομποτική για παιδιά: Τα πιο cool εκπαιδευτικά ρομπότ για όλους

Αυτά τα ρομπότ απευθύνονται σε μικρότερες ηλικίες, αλλά πιθανότατα θα ξυπνήσουν το παιδί που κρύβουν μέσα τους οι μεγάλοι!

Εάν ακούγοντας τη λέξη «Ρομποτική» έρχονται στο μυαλό σας εικόνες από ιδιοφυείς επιστήμονες, φουτουριστικά εργαστήρια και πολύπλοκες μαθηματικές πράξεις που σίγουρα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν από παιδιά, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε!

final_Photo1

Photo credit: ClicBot KeyiTech

Το ClicBot συναρμολογείται από τους μικρούς αλλά μπορεί ακόμη και να βοηθήσει τους μεγάλους στις δουλειές του σπιτιού. Διαβάστε περισσότερα για τα ρομπότ οικιακής χρήσης στο άρθρο «10 ρομπότ κάνουν διασκεδαστικές τις δουλειές του σπιτιού».

Σήμερα, η ρομποτική για παιδιά αποτελεί τον πλέον διασκεδαστικό τρόπο μύησής τους στην επιστήμη και εισαγωγής τους σε απλές έννοιες της μηχανικής. Άλλωστε, στην εποχή που ο δισδιάστατος χώρος του βιβλίου παραχωρεί ολοένα και περισσότερο έδαφος στον πολυδιάστατο χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η έννοια της εκπαίδευσης συνεχώς εξελίσσεται.

Τι είναι η ρομποτική;

Η ρομποτική είναι ένας κλάδος της μηχανικής, που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη των μηχανών. Εξετάζει τις συμπεριφορές διαφόρων εξαρτημάτων, τα οποία συνδυαζόμενα και συνεργαζόμενα μεταξύ τους, μπορούν να ολοκληρώνουν με ακρίβεια μία λειτουργία. Ένα ρομπότ λοιπόν είναι μία κατασκευή που μπορεί να εκτελεί προγραμματισμένες εργασίες, αλλά σε αντίθεση με τις απλές μηχανές λειτουργεί βάσει της αρχής «αντιλαμβάνομαι, σκέπτομαι, ενεργώ».

final_Photo2

Photo credit: UBTECH

Η διδασκαλία των βασικών αρχών της ρομποτικής στα παιδιά θα τους εμφυσήσει την αγάπη για την επιστήμη και τη μηχανική που θα μεγαλώνει μαζί τους καθώς μεγαλώνουν. Γι’ αυτό και τα εκπαιδευτικά ρομπότ που ακολουθούν είναι «cool» όχι μόνο για μικρούς αλλά και μεγάλους!

Το ClicBot θέλει να γίνει μέλος της οικογένειάς σας

To ClicBot δημιουργήθηκε μέσα από μία επιτυχημένη crowdfunding καμπάνια στο Kickstarter από τον βραβευμένο σχεδιαστή Carlos Baena. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 8 ετών, ωστόσο είναι βέβαιο ότι η εκλεπτυσμένη τεχνολογία του προσελκύει και αρκετούς ενήλικες, είτε έχουν παιδιά είτε όχι.

Video credit: ClicBot KeyiTech

Η αρχική συσκευασία του περιλαμβάνει μία ποικιλία συνδετικών κομματιών, από το βασικό σκελετό μέχρι ρόδες, κάμερα και διάφορους σένσορες, και ανάλογα με το πως θα το συναρμολογήσετε και θα διαμορφώσετε τον κώδικά του, θα σχηματίσετε και την προσωπικότητά του.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το Clicbot θα γίνει μέλος της οικογένειάς σας: με περισσότερες από 1.000 διαφορετικές ρυθμίσεις, μπορεί να σκαρφαλώσει, να χορέψει, να ελιχθεί κάτω από τον καναπέ, να βοηθήσει το παιδί να διαβάσει και τον ενήλικα να μαγειρέψει, ακόμα και να σας σερβίρει τον πρωινό σας καφέ!

Jimu το Astrobot

Σαν βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, το Astrobot Jimu αποτελείται από 387 κομμάτια, 5 κινητήρες, δύο μάτια LED, έναν αισθητήρα υπερύθρων και χρειάζεται κάποιον να το συναρμολογήσει! Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της αντίστοιχης εφαρμογής μπορείτε να το προγραμματίσετε για διάφορες λειτουργίες όπως π.χ. να αναβοσβήνει τα μάτια του ή να μεταφέρει αντικείμενα.

Photo credits: UBTECH

Λειτουργώντας ως μηχανικοί προκειμένου να κατασκευάσουν το ρομπότ τους, καθώς και ως προγραμματιστές σχεδιάζοντας τον κώδικα λειτουργιών του, τα παιδιά παίζουν και μαθαίνουν να ακολουθούν οδηγίες και να επιλύουν προβλήματα με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο.

Φτιάξτε το μόνοι σας

Σε έναν κόσμο όπου η άμεση ικανοποίηση είναι συχνά ο κανόνας, αφιερώστε λίγο χρόνο και προσπάθεια προκειμένου να φτιάξετε κάτι εκ του μηδενός! Όχι μόνο θα περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας αλλά θα τα βοηθήσετε να εκτιμήσουν τόσο τα παιχνίδια τους όσο και τη μηχανική που κρύβεται πίσω από αυτά.

Video credit: Science Buddies

Το παραπάνω βίντεο αποτελεί μία παρέλαση από ρομπότ που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας με υλικά που έχετε στο σπίτι σας. Από το Art –το ρομπότ από ποτήρι που λατρεύει την τέχνη– μέχρι το ρομπότ χέρι –από πλαστικά καλαμάκια– και τις αγωνιστικές ρομποτοβούρτσες, κάθε κατασκευή θα σας επιτρέψει να διασκεδάσετε εισάγοντας τα παιδιά στο χώρο της ρομποτικής χωρίς καν να το καταλάβουν.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.