Πώς το VR φέρνει πιο κοντά την εικονική περιήγηση σε μουσεία

Πώς το VR φέρνει πιο κοντά την εικονική περιήγηση σε μουσεία

Εικονική πραγματικότητα και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες σας φέρνουν (από απόσταση) σε επαφή με κορυφαία έργα τέχνης.

Ακόμη και οι φανατικότεροι φιλότεχνοι είναι πρακτικά αδύνατο να επισκεφθούν όλα τα μουσεία και τις γκαλερί ανά τον κόσμο. Όσο χρόνο και χρήμα κι αν διαθέτουν. Πλέον όμως, η τεχνολογία προσφέρει σχεδόν σε όλους αναρίθμητες επιλογές να απολαύσουν κορυφαία καλλιτεχνικά αριστουργήματα και να έρθουν σε επαφή με πολυάριθμες πηγές γνώσης.

Πράγματι, μια εικονική περιήγηση δεν συγκρίνεται (ακόμη) με την εμπειρία της αυτοπρόσωπης παρουσίας, αλλά αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς τον πολυσυζητημένο εκδημοκρατισμό της τέχνης. Όσο προοδεύουν οι αναδυόμενες τεχνολογίες, τόσο περισσότεροι άνθρωποι (ανεξαρτήτως της γεωγραφικής τους θέσης ή της οικονομικής κατάστασής τους) θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με έργα που έως τώρα ήταν απρόσιτα για τη συντριπτική πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού.

Την τελευταία δεκαετία έχουμε δει αρκετές εφαρμογές που επιτρέπουν τις «εικονικές» επισκέψεις σε μουσεία, μνημεία και άλλα σημεία ενδιαφέροντος, αλλά ομολογουμένως τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτό που θα λέγαμε «εντυπωσιακά». Η εξέλιξη, όμως, των τεχνολογιών που υποστηρίζουν την Εικονική και Επαυξημένη Πραγματικότητα (VR και AR αντίστοιχα, τις διαφορές των οποίων μπορείτε να βρείτε στο θέμα μας) είναι αλματώδης και ήδη υπόσχονται αληθοφανείς και εμβυθιστικές εμπειρίες.

Photo credit: Kremer Collection

Ένα μουσείο αποκλειστικά σε VR

Πριν μερικούς μήνες, άνοιξε τις πύλες του το μουσείο Κρέμερ, το πρώτο που λειτουργεί αποκλειστικά σε εικονική διάσταση – κάτι που συνεπάγεται ότι πρακτικά μπορεί να λειτουργήσει οπουδήποτε ανά τον κόσμο. Προφανώς, οι εν λόγω πύλες είναι εικονικές και μπορούν να τις διαβούν όσοι διαθέτουν ένα ειδικό headset VR και να κατεβάσουν την ειδικά σχεδιασμένη εφαρμογή.

Ο γνωστός συλλέκτης George Kremer έχει συγκεντρώσει στο πέρασμα των ετών δεκάδες κορυφαία έργα γνωστών εκπροσώπων της ολλανδικής και φλαμανδικής ζωγραφικής. Αντί όμως να τα εκθέτει ιδιωτικά ή να τα παραχωρεί σε μουσεία για περιοδικές εκθέσεις, αποφάσισε να ανοίξει τη συλλογή σε όλο τον κόσμο. Το όραμά του είναι να φέρει «το μουσείο κοντά στους ανθρώπους, αντί να προσπαθεί να φέρει τους ανθρώπους κοντά στο μουσείο».

Ο γιος του που έχει εργαστεί σε κολοσσούς όπως η Google, ανέλαβε τις τεχνολογικές πτυχές του εγχειρήματος. Προκειμένου να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή απεικόνιση, κάθε έργο φωτογραφήθηκε 3.000 φορές (από άλλες γωνίες) σε υπερ-υψηλή ανάλυση. Χάρη σε αυτή την επίπονη και χρονοβόρα τακτική, οι εικονικοί επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το έργο στη μέγιστη λεπτομέρειά του, υψηλότερη απ’ ό,τι αν το έβλεπαν από κοντά.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του virtual μουσείου, που παρουσιάζεται στο ακόλουθο βίντεο:

Video credit: Kremer Collection

Και άλλοι οργανισμοί επενδύουν στο VR

Το Μουσείο Kremer είναι μεν το πρώτο που επιλέγει αποκλειστικά την έκθεση μέσω VR, αλλά είναι πολυάριθμα τα μουσεία και τα ιδρύματα που πειραματίζονται με συναφείς τεχνολογίες.

Το Βρετανικό Μουσείο, για παράδειγμα, συνεργάστηκε με την Oculus προκειμένου να παρουσιάσει τη συλλογή του αιγυπτιακών εκθεμάτων σε εικονική διάσταση. Το αμερικανικό μουσείο τέχνης Smithsonian διαθέτει ήδη μια δωρεάν εφαρμογή VR, ενώ το ΜΕΤ (Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης) υποστηρίζει εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας μέσω της εφαρμογής Met360.

Η Ελλάδα, παρότι συνήθως υπολείπεται των τεχνολογικών εξελίξεων, μπορεί να επιδείξει ορισμένες αξιόλογες εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας σε μουσεία. Η «Θόλος» στον Ελληνικό Κόσμο είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα των δυνατοτήτων της τεχνολογίας VR. Πρόγραμμα περιηγήσεων μέσω VR εγκαινίασε πρόσφατα το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών, ενώ αρκετά ακόμη ιδρύματα πειραματίζονται με την τεχνολογία. Εξάλλου, ένα ελληνικό startup προσφέρει εικονικές περιηγήσεις στην Ολυμπία μέσω του app “Kotinos VR".

VR-British-Museum

Photo credit: British Museum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.