Πώς το smart gaming συμβάλλει στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας;

Πώς το smart gaming συμβάλλει στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας;

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν να μας κάνουν εξυπνότερους, αλλά και να βελτιώσουν τη φυσική μας κατάσταση και ψυχολογία.

Όταν αναφερόμαστε στο gaming το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε μάλλον δεν είναι ότι θα μας βοηθήσει να γίνουμε εξυπνότεροι ή να αποκτήσουμε νέες δεξιότητες. Άλλωστε η ποπ εικόνα που επικρατεί για τους gamers είναι έφηβοι που γίνονται ένα με το χειριστήριο της κονσόλας, καθώς επιδίδονται σε ατελείωτα sessions στο υπόγειο ή στο σαλόνι του σπιτιού τους.

final_Smartgaming1

Photo credit: cottonbro from Pexels

Για περισσότερα online παιχνίδια διαβάστε το άρθρο «Virtual Game Night: 5 παιχνίδια για την παρέα».

Ωστόσο, πλέον το προφίλ του gamer έχει αλλάξει δραματικά. Και μία τεράστια ποικιλία παιχνιδιών έχουν κατακλύσει την αγορά και το διαδίκτυο, καλύπτοντας τις ανάγκες κάθε ηλικίας και ψυχαγωγικού προφίλ.

Η συμβολή του παιχνιδιού στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας

Σύμφωνα με έρευνες, το παιχνίδι είναι μία διαδικασία μέσω της οποίας οι άνθρωποι παραδοσιακά εξασκούν δεξιότητες απαραίτητες για την περαιτέρω ανάπτυξη και επιβίωσή τους. Από νεαρή ηλικία, μέσω του παιχνιδιού μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν –σωματικά και συναισθηματικά– απροσδόκητα ή δυνητικά επιβλαβή γεγονότα, να κοινωνικοποιούνται, να συνεργάζονται και να δημιουργούν.

Αν και το μέσο άλλαξε με τη μετάβαση από το παραδοσιακό στο ηλεκτρονικό παιχνίδι, το μήνυμα παραμένει το ίδιο: Το παιχνίδι βοηθάει στην ανάπτυξη γνωστικών, συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων – παρά τις ενστάσεις ως προς το αντίθετο, που είναι επίσης θεμιτές. Επιπλέον, τα ηλεκτρονικά και τα διαδικτυακά παιχνίδια είναι διασκεδαστικά, δυνητικά απευθύνονται σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα και, το καλύτερο από όλα, συχνά διατίθενται δωρεάν.

Photo credit: Jessica Lynn Lewis from Pexels

Παίζω & μαθαίνω

Τόσο στα παιχνίδια όσο και στη ζωή, το πόσο καλά προετοιμάζεστε στα πρώτα στάδια θα μπορούσε να καθορίσει και την μετεξέλιξή σας.

Παραδείγματος χάρη στο ιδιαίτερα δημοφιλές Muck, ένα καινούριο online παιχνίδι, θα βρεθείτε παγιδευμένοι –μόνοι ή με τους φίλους σας– στη λάσπη ενός νησιού, προσπαθώντας να επιβιώσετε με τους πόρους που θα βρείτε γύρω σας. Το παιχνίδι σας δίνει τη δυνατότητα να συλλέξτε πόρους, να κατασκευάσετε εργαλεία, όπλα και πανοπλίες και να δημιουργήσετε το οχυρό σας, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να αντιμετωπίσετε τους εχθρούς που ξεπροβάλλουν μόλις πέσει η νύχτα. Συνδυάζοντας τα πρότυπα κλασικών παιχνιδιών επιβίωσης όπως το Fallout ή δημιουργίας κόσμων όπως το Minecraft, η στρατηγική του παιχνιδιού σίγουρα θα σας ψυχαγωγήσει. Και ταυτόχρονα θα σας οδηγήσει να ανακαλύψετε καινούρια πράγματα όχι μόνο για τον εαυτό σας αλλά και για τον κόσμο!

final_Smartgaming3

Photo credit: Steam

Αν πάλι το να κυνηγάτε ζόμπι ή να σκαλίζετε το δικό σας τσεκούρι, δεν είναι αυτό που έχετε στο μυαλό σας για ψυχαγωγία, ηλεκτρονικά παιχνίδια όπως το Sudoku, το Nintendo Brain Age ή το Lumosity κ.ά, θα σας βοηθήσουν να περάσετε ευχάριστα στον ελεύθερο χρόνο σας, ακονίζοντας το μυαλό σας.

Το σύμπαν του Roblox

Περισσότερο από μία πλατφόρμα ηλεκτρονικών παιχνιδιών, το Roblox αποτελεί μία παγκόσμια online κοινότητα προγραμματιστών, δημιουργών και εμπειριών με το δικό τους σύμπαν και νόμισμα, που βαδίζουν ήδη προς το metaverse. Αν και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2006, τα παιδιά το ανακάλυψαν σταδιακά μέσα στην επόμενη πενταετία, ενώ κατά τη διάρκεια των lockdown τη σκυτάλη πήραν οι ενήλικες.

Video credit: Roblox

Το βασικό πλεονέκτημα του Roblox είναι ότι προσφέρει χιλιάδες δωρεάν παιχνίδια, τα οποία δημιουργήθηκαν από και για τους χρήστες του. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι παιδιά που ξεκίνησαν το 2006-2007 να παίζουν στο Roblox, είναι σήμερα σχεδιαστές παιχνιδιών του, όπως η Callmehbob, δημιουργός του Royale High ή η Lizzy_Winkle που ανέπτυξε το Christmas Halo.

Με περισσότερους από 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως, το Roblox είναι από τις πιο δημοφιλείς σουίτες ανάπτυξης και διεξαγωγής παιχνιδιών. Η εγγραφή είναι δωρεάν και οι δυνατότητες που προσφέρει απεριόριστες: Κάθε κόσμος που θα επιλέξετε να επισκεφθείτε έχει δημιουργηθεί από άλλους παίκτες, ενώ υπάρχουν εκατομμύρια από αυτούς για εξερεύνηση. Περιλαμβάνει μια λειτουργική διαδικασία αναζήτησης, καθιστώντας την εύρεση παιχνιδιών ή δημιουργιών ιδιαίτερα εύκολη, ειδικά για τους νεότερους παίκτες.

Photo credit: Roblox

Online Gaming και ψυχοθεραπεία

Εκτός από μέσο ψυχαγωγίας ή εκτόνωσης, το διαδικτυακό παιχνίδι μπορεί να έχει και θεραπευτικό χαρακτήρα στα χέρια των επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Όπως η συμβατική παιγνιοθεραπεία –μια θεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιεί ως μέσο το παιχνίδι και τις δημιουργικές τέχνες– έτσι και τα διαδικτυακά παιχνίδια μπορούν να προσφέρουν έναν εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας. Ειδικά για ανθρώπους με άγχος για την εμφάνισή τους ή την ομιλία τους, το gaming είναι μια ευκαιρία να εκφραστούν μέσω avatars και ψηφιακών δημιουργιών.

Σύμφωνα με το Geek Therapy, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που υποστηρίζει τη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών ως θεραπευτική προσέγγιση, πλατφόρμες όπως το Roblox ή το Minecraft, μπορούν να βοηθήσουν κλινικούς γιατρούς να συνδεθούν εικονικά με τους ασθενείς τους.

final_Smartgaming5

Σύμφωνα με έρευνες, μέσα στα ψηφιακά όρια ενός gaming κόσμου, οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και ελευθερία.

Είναι ενδεικτικό ότι πρόσφατη έρευνα ανέδειξε την «συνταγογράφηση» ηλεκτρονικών παιχνιδιών για την αντιμετώπιση του άγχους, ενώ αρκετές μελέτες υποδηλώνουν ότι τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικά –και δυνητικά πιο αποτελεσματικά– με άλλες παρεμβάσεις ψυχικής υγείας.

Η άσκηση την εποχή του gaming

Το οφέλη της άσκησης για το σώμα και το πνεύμα είναι αδιαμφισβήτητα και έχουμε ήδη πολλές φορές αναφερθεί σε αυτά. Και παρότι το gaming συνήθως συνδέεται με χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, έχουμε πολλά επιχειρήματα που πιστοποιούν το αντίθετο.

Video credit: PlayStation

Για virtual βοηθήματα και εφαρμογές για 100% πραγματική και αποδοτική εξάσκηση διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Η εικονική πραγματικότητα μπαίνει στο γυμναστήριο».

Ανάλογα με την κονσόλα που διαθέτετε, παιχνίδια όπως το Ring Fit Adventure ή το Wii Fit της Nintendo, το Nike+ Kinect Training ή το Your Shape Fitness Evolved για Xbox 360 θα σας ωθήσουν να σηκωθείτε από τον καναπέ. Εάν πάλι αποκτήσατε εξοπλισμό VR, παιχνίδια όπως το Sparc ή το SUPERHOT VR για PS5, θα σας βάλουν σε διάθεση άσκησης, δημιουργώντας εικονικό ταρτάν, ταπί, γήπεδο, ρινγκ και κάθε είδους χώρο άσκησης που μπορείτε να φανταστείτε.

Κόντρα λοιπόν στα στερεότυπα, τα ηλεκτρονικά και διαδικτυακά παιχνίδια μπορούν να αποδειχθούν ένα πολύ καλό μέσο για να βελτιώσετε τις γνωστικές σας ικανότητες και τη φυσική σας κατάσταση, να τονώσετε την ψυχολογία σας και να ξεπεράσετε τα όριά σας ενώ διασκεδάζετε. Ο χρόνος και ο τόπος εξαρτάται από εσάς!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.