Πώς θα είναι τα κινητά του μέλλοντος;

Πώς θα είναι τα κινητά του μέλλοντος;

Θα φορτίζονται από τον αέρα ή τον ήλιο, θα επιτρέπουν ολογραφικές κλήσεις, θα διπλώνουν, θα τεντώνουν ή θα φοριούνται: Οι προβλέψεις για το μέλλον των κινητών τηλεφώνων είναι πραγματικά απρόβλεπτες!

Τα κινητά τηλέφωνα έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια, ώστε είναι όλο και πιο δύσκολο να θυμηθούμε ότι κάποτε έμοιαζαν με σταθερά και εξυπηρετούσαν μόνο τη χρήση της ομιλίας.

final_future_phones1

Photo credit: Daniel Frank from Pexels.com

Ωστόσο, πλέον, τα κινητά τηλέφωνα –και μάλιστα τα smartphones– αποτελούν το βασικό μέσο επικοινωνίας και αναζήτησης πληροφοριών για δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο: Όχι μόνο έχουν γίνει προέκταση του εαυτού μας αλλά και έχουν αλλάξει τη ζωή μας για πάντα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις μας επιτρέπουν πλέον να φανταζόμαστε κινητά τηλέφωνα που φορτίζονται από τον αέρα και τον ήλιο, που διπλώνουν, τεντώνουν ή φοριούνται – ακόμα και τηλέφωνα τατουάζ!

Αντίο φορτιστή μου

Εάν είστε από εκείνους που συχνά χάνουν το φορτιστή τους ή ξεμένουν από μπαταρία, το μέλλον σας ανήκει. Βάσει των τεχνολογιών που δοκιμάζονται σήμερα, οι επόμενες έξυπνες συσκευές θα μπορούν να φορτιστούν ασύρματα μέσω του αέρα! Διαβάστε περισσότερα για την τεχνολογία που θα μας απαλλάξει από τα καλώδια και τους φορτιστές στο άρθρο «Η ασύρματη φόρτιση των συσκευών θα γίνει ακόμη ευκολότερη».

Εάν αυτό δεν σας ακούγεται και τόσο «εξωφρενικό», η Tesla, δηλαδή η εταιρεία του πρωτοπόρου αλλά και αμφιλεγόμενου επιχειρηματία Ίλον Μασκ, σχεδιάζει να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα smartphone με την ονομασία «π» η μπαταρία του οποίου θα φορτίζεται με ηλιακή ενέργεια!

Video credit: Techmarvis

Ο Ίλον Μασκ επεκτείνεται παντού! Η επόμενη επιχειρηματική κίνησή του περιλαμβάνει το Tesla smartphone «π» το οποίο φημολογείται ότι θα φορτίζεται από τον ήλιο.

Στο δρόμο για το Metaverse με το 6G

Το 6G, όπως υποδηλώνει το όνομά του, είναι η έκτη γενιά κινητής συνδεσιμότητας. Και παρόλο που το 5G δεν είναι καν ακόμη διαθέσιμο σε όλους, η Samsung –μαζί με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια– δοκιμάζουν ήδη πρώιμες εκδόσεις των 6G μόντεμ.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το 5G στο άρθρο «Τι είναι το 5G και πώς μεταμορφώνει τον κόσμο». Ωστόσο, τι μπορεί να σημαίνει η άφιξη του 6G στη ζωή μας από πρακτική άποψη; Όπως και ο προκάτοχός του, το 6G υπόσχεται πολύ πιο γρήγορη περιήγηση στο διαδίκτυο, ακόμη χαμηλότερο latency, κατέβασμα περιεχομένου σε δευτερόλεπτα και καλύτερη ενεργειακή απόδοση.

Τα κινητά του μέλλοντος θα κάνουν πράξη μία πραγματικά «εμβυθιστική» επαυξημένη πραγματικότητα για τους χρήστες τους.

final_future_phones2

Παράλληλα, εκτιμάται ότι το 6G θα κάνει πράξη μία πραγματικά «εμβυθιστική» επαυξημένη πραγματικότητα για τους χρήστες του, φέρνοντας τη ζωή στο Metaverse ένα βήμα πιο κοντά μας. Παραδείγματος χάρη, η επικοινωνία μέσω ολογραμμάτων, η συνδεσιμότητα με τεχνητή νοημοσύνη όπως με αυτόνομα αυτοκίνητα, ιπτάμενα οχήματα και drones. Αλλά και πολλές λειτουργίες που δεν έχουμε ακόμη φανταστεί και (μάλλον) «ξεφεύγουν» αρκετά από τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε σήμερα τα κινητά τηλέφωνα.

Τηλέφωνα που διπλώνουν, τεντώνουν ή φοριούνται

Οι οθόνες που θα συνοδεύουν τα μελλοντικά κινητά θα είναι σίγουρα ευέλικτες: Ήδη στο εμπόριο κυκλοφορούν αναδιπλούμενα τηλέφωνα. Ωστόσο, η χρήση τους δεν είναι ακόμη μαζική. Εντούτοις, τέτοιου είδους συσκευές, οι οποίες θα αλλάζουν διάσταση ανάλογα με το περιεχόμενο που καταναλώνουμε ή τη λειτουργία που επιτελούν, αναμένεται να γίνουν κοινός τόπος στο μέλλον. Θέλετε απλά να μιλήσετε; Το κρατάτε στη μικρότερη διάσταση. Θέλετε να δείτε ταινία; Μία μεγαλύτερη οθόνη θα ξεδιπλώνεται στα χέρια σας, καθιστώντας ανύπαρκτα τα όρια μεταξύ smartphone και tablet.

Video credit: WC Daily

Από την άλλη, κατασκευαστές όπως η Samsung εργάζονται ήδη για τηλέφωνα που «τεντώνουν». Η εν λόγω εταιρεία, παρουσίασε πρόσφατα μία ελαστική οθόνη, κατασκευασμένη από ένα ειδικά σχεδιασμένο εύκαμπτο υλικό που ονομάζεται ελαστομερές. Οι οθόνες που θα προκύψουν από υλικά όπως αυτό, θα μπορούν να τεντωθούν προς όλες τις κατευθύνσεις καθώς και να χρησιμοποιηθούν ως εύκαμπτες wearable συσκευές – θα φοριούνται στο χέρι, το πόδι ή όπου αλλού σας βολεύει!

Το «ηλεκτρονικό» τατουάζ του Μπιλ Γκέιτς

Ο συνιδρυτής της Microsoft έχει προβλέψει μία νέα τεχνολογία που, μεταξύ άλλων, θα αντικαταστήσει τα smartphone: τα ηλεκτρονικά τατουάζ. Αν και όχι τόσο πρωτοποριακή –άλλωστε το Χόλιγουντ και η λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας έχουν ήδη παρουσιάσει σχετικά concept–, η ιδέα του Μπιλ Γκέιτς συνίσταται στο ότι οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούν ένα ηλεκτρονικό τατουάζ στο χέρι τους, προκειμένου να τηλεφωνήσουν, να στείλουν μηνύματα ή να αναζητήσουν μια διεύθυνση. Αν και η εν λόγω τεχνολογία βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, ίσως και να αποκτήσει τέτοια δυναμική που να αντικαταστήσει τα σημερινά smartphone.

final_future_phones3

Photo credit: Wikipedia

Στην κινηματογραφική ταινία Wall Street (1987) το κινητό τηλέφωνο μοιάζει με ασύρματο – σταθερό.

Πόσο προβλέψιμο μπορεί να είναι το μέλλον των κινητών τηλεφώνων; Κάποιες από τις παραπάνω προβλέψεις ίσως υλοποιηθούν. Κάποιες μπορεί να παραμείνουν απλά προβλέψεις, ενώ άλλες ενδεχομένως να έχουν ήδη ξεπεραστεί από τις τεχνολογικές εξελίξεις που προωθούν μεγάλες εταιρίες, τεχνολογικά εργαστήρια και ερευνητικά ινστιτούτα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα κινητά τηλέφωνα έχουν πλέον γίνει προέκταση του εαυτού μας, αλλάζοντας τη ζωή μας για πάντα. Και στο μέλλον θα την αλλάξουν ακόμη πιο δραστικά.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.