ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ποια σχέση έχει το κρουασάν με την αποθήκευση ενέργειας;

Η τεχνική παρασκευής του κρουασάν ενέπνευσε μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Queen Mary για να επιλύσει το επιτακτικό πρόβλημα της αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Τα τραγανά φύλλα σφολιάτας στο εξωτερικό του, η αφράτη ζύμη στο εσωτερικό του, η βουτυράτη γεύση του και το μεθυστικό άρωμα του φούρνου την ώρα που ψήνεται, καθιστούν το κρουασάν ένα λαχταριστό σνακ. Για πολλούς αποτελεί την έμπνευση για ένα ταξίδι στο Παρίσι προκειμένου να απολαύσουν την αυθεντική γαλλική συνταγή.

Από την άλλη, ο Dr. Emiliano Bilotti και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου δεν έμειναν στη γευστική απόλαυση. Εμπνεύστηκαν από το κρουασάν την ιδέα για την επίλυση ενός από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης στον πλανήτη: Την αποθήκευση «καθαρής» ενέργειας προερχόμενης από ανανεώσιμες πηγές.

Προκειμένου να το πετύχουν, κατασκεύασαν έναν πρωτότυπο πυκνωτή, ο οποίος μιμούμενος το ψήσιμο της ζύμης σφολιάτας, μπορεί να αποθηκεύσει 30 φορές περισσότερη ενέργεια από το κορυφαίο εμπορικό μοντέλο που είναι σήμερα διαθέσιμο.

Photo credit: CC0 licence via pexels.com

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή η «πράσινη ενέργεια» είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας οι οποίες προέρχονται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως ο άνεμος, ο ήλιος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες. Για την εκμετάλλευσή τους δεν απαιτείται κάποια παρέμβαση, όπως εξόρυξη, άντληση ή καύση ενώ αποτελούν «καθαρές» μορφές ενέργειας, πολύ «φιλικές» στο περιβάλλον, που δεν αποδεσμεύουν υδρογονάνθρακες, διοξείδιο του άνθρακα ή τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα, όπως οι υπόλοιπες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα.

Γι’ αυτό θεωρούνται από πολλούς μία αφετηρία για την επίλυση των οικολογικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Γη. Ωστόσο, η παροχή και η απόδοση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας εξαρτώνται όχι μόνο από το γεωγραφικό πλάτος και το κλίμα της εκάστοτε περιοχής, αλλά ακόμα και από την εποχή του έτους. Ως αποτέλεσμα το ζήτημα της αποθήκευσής τους, για μέρες με περιορισμένη ηλιοφάνεια ή ελάχιστο αέρα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Σύμφωνα με τον Dr. Bilotti «Η αποθήκευση ενέργειας μπορεί να είναι εκπληκτικά πολύπλοκη και κοστοβόρα, ειδικά σε ό,τι αφορά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που δεν είναι σταθερές και βασίζονται στη φύση. Επί του παρόντος, έχουμε τρεις κύριες επιλογές για την αποθήκευση ενέργειας: μπαταρίες, ηλεκτροχημικούς πυκνωτές και διηλεκτρικούς πυκνωτές. Η “τεχνική του κρουασάν” μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να αποθηκεύσουμε μεγάλες ποσότητες ανανεώσιμης ενέργειας για χρήση όταν ο ήλιος δεν λάμπει και ο άνεμος δεν είναι θυελλώδης».

Photo credit: CC0 licence via rawpixel.com

Η τεχνική του κρουασάν

Αν κόψετε ένα κρουασάν στη μέση, θα δείτε το φύλλα σφολιάτας σε αλλεπάλληλα στρώματα. Η τεχνική που χρησιμοποιείται στο δίπλωμα της ζύμης ήταν και η πηγή έμπνευσης για τον Dr. Bilotti: «Όταν σκεφτήκαμε τον τρόπο με τον οποίο πιέζεται και διπλώνεται η ζύμη για να σχηματιστεί ένα κρουασάν, συνειδητοποιήσαμε ότι θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε την ίδια τεχνική στο εσωτερικό των πυκνωτών προκειμένου να ενισχύσουμε τη χωρητικότητά τους».

Τα ευρήματα της έρευνάς του είναι ελπιδοφόρα για την αναβάθμιση της ικανότητας αποθήκευσης διηλεκτρικών πυκνωτών που θα είναι και εμπορικά βιώσιμοι, ενώ στο μέλλον, εφόσον η περαιτέρω έρευνα του Dr. Bilotti αποδώσει τα αναμενόμενα, ο πυκνωτής που μοιάζει με κρουασάν, θα μπορούσε να βρει και άλλες εφαρμογές στη βιομηχανία εκτός από την αποθήκευση πράσινης ενέργειας.

Photo credit: CC0 licence via pexels.com

Admin

Recent Posts

Ενδορφίνες: Τι είναι οι ορμόνες της ευτυχίας & πως θα αυξηθούν

Ως χημικές ουσίες που απελευθερώνει το σώμα μας όταν αισθάνεται πόνο, άγχος ή ευχαρίστηση μετά…

5 ημέρες ago

Το καλοκαίρι πλησιάζει: Πώς θα κρατήσουμε την Αθήνα και κάθε πόλη δροσερή;

Θεμελιωμένες με υλικά που παγιδεύουν τη θερμότητα, και ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες, οι περισσότερες πόλεις είναι ευάλωτες…

1 εβδομάδα ago

Η γονιδιακή θεραπεία που αντιμετωπίζει την κώφωση

Ένα εκ γενετής κωφό αγόρι, άκουσε, για πρώτη φορά στα 11 του χρόνια, τις φωνές…

2 εβδομάδες ago

Τζετ Λαγκ: Τι είναι & Αντιμετώπιση με 5 τρόπους

Ένας τύπος διαταραχής του ύπνου που σχετίζεται με το ταξίδι σε διαφορετικές ζώνες ώρας, το…

3 εβδομάδες ago

Η άσκηση που βοηθά στην καταπολέμηση της άνοιας

Έως και ένα στα τρία περιστατικά της νόσου Αλτσχάιμερ θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω αλλαγών…

4 εβδομάδες ago

Μάθημα με τον Αϊνστάιν μέσω Ολογράμματος

Μία σχολική αίθουσα όπου ο Αϊνστάιν εξηγεί τη Θεωρία της Σχετικότητας, και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα…

1 μήνα ago