Ποια σχέση έχει το κρουασάν με την αποθήκευση ενέργειας;

Ποια σχέση έχει το κρουασάν με την αποθήκευση ενέργειας;

Η τεχνική παρασκευής του κρουασάν ενέπνευσε μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Queen Mary για να επιλύσει το επιτακτικό πρόβλημα της αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Τα τραγανά φύλλα σφολιάτας στο εξωτερικό του, η αφράτη ζύμη στο εσωτερικό του, η βουτυράτη γεύση του και το μεθυστικό άρωμα του φούρνου την ώρα που ψήνεται, καθιστούν το κρουασάν ένα λαχταριστό σνακ. Για πολλούς αποτελεί την έμπνευση για ένα ταξίδι στο Παρίσι προκειμένου να απολαύσουν την αυθεντική γαλλική συνταγή.

Από την άλλη, ο Dr. Emiliano Bilotti και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου δεν έμειναν στη γευστική απόλαυση. Εμπνεύστηκαν από το κρουασάν την ιδέα για την επίλυση ενός από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης στον πλανήτη: Την αποθήκευση «καθαρής» ενέργειας προερχόμενης από ανανεώσιμες πηγές.

Προκειμένου να το πετύχουν, κατασκεύασαν έναν πρωτότυπο πυκνωτή, ο οποίος μιμούμενος το ψήσιμο της ζύμης σφολιάτας, μπορεί να αποθηκεύσει 30 φορές περισσότερη ενέργεια από το κορυφαίο εμπορικό μοντέλο που είναι σήμερα διαθέσιμο.

Croissant-1

Photo credit: CC0 licence via pexels.com

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή η «πράσινη ενέργεια» είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας οι οποίες προέρχονται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως ο άνεμος, ο ήλιος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες. Για την εκμετάλλευσή τους δεν απαιτείται κάποια παρέμβαση, όπως εξόρυξη, άντληση ή καύση ενώ αποτελούν «καθαρές» μορφές ενέργειας, πολύ «φιλικές» στο περιβάλλον, που δεν αποδεσμεύουν υδρογονάνθρακες, διοξείδιο του άνθρακα ή τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα, όπως οι υπόλοιπες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα.

Γι’ αυτό θεωρούνται από πολλούς μία αφετηρία για την επίλυση των οικολογικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Γη. Ωστόσο, η παροχή και η απόδοση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας εξαρτώνται όχι μόνο από το γεωγραφικό πλάτος και το κλίμα της εκάστοτε περιοχής, αλλά ακόμα και από την εποχή του έτους. Ως αποτέλεσμα το ζήτημα της αποθήκευσής τους, για μέρες με περιορισμένη ηλιοφάνεια ή ελάχιστο αέρα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Σύμφωνα με τον Dr. Bilotti «Η αποθήκευση ενέργειας μπορεί να είναι εκπληκτικά πολύπλοκη και κοστοβόρα, ειδικά σε ό,τι αφορά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που δεν είναι σταθερές και βασίζονται στη φύση. Επί του παρόντος, έχουμε τρεις κύριες επιλογές για την αποθήκευση ενέργειας: μπαταρίες, ηλεκτροχημικούς πυκνωτές και διηλεκτρικούς πυκνωτές. Η "τεχνική του κρουασάν" μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να αποθηκεύσουμε μεγάλες ποσότητες ανανεώσιμης ενέργειας για χρήση όταν ο ήλιος δεν λάμπει και ο άνεμος δεν είναι θυελλώδης».

Croissant-2

Photo credit: CC0 licence via rawpixel.com

Η τεχνική του κρουασάν

Αν κόψετε ένα κρουασάν στη μέση, θα δείτε το φύλλα σφολιάτας σε αλλεπάλληλα στρώματα. Η τεχνική που χρησιμοποιείται στο δίπλωμα της ζύμης ήταν και η πηγή έμπνευσης για τον Dr. Bilotti: «Όταν σκεφτήκαμε τον τρόπο με τον οποίο πιέζεται και διπλώνεται η ζύμη για να σχηματιστεί ένα κρουασάν, συνειδητοποιήσαμε ότι θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε την ίδια τεχνική στο εσωτερικό των πυκνωτών προκειμένου να ενισχύσουμε τη χωρητικότητά τους».

Τα ευρήματα της έρευνάς του είναι ελπιδοφόρα για την αναβάθμιση της ικανότητας αποθήκευσης διηλεκτρικών πυκνωτών που θα είναι και εμπορικά βιώσιμοι, ενώ στο μέλλον, εφόσον η περαιτέρω έρευνα του Dr. Bilotti αποδώσει τα αναμενόμενα, ο πυκνωτής που μοιάζει με κρουασάν, θα μπορούσε να βρει και άλλες εφαρμογές στη βιομηχανία εκτός από την αποθήκευση πράσινης ενέργειας.

Croissant-3

Photo credit: CC0 licence via pexels.com

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.