Ποια είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος;

Ποια είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος;

Οι εκθετικές τεχνολογίες μεταμορφώνουν πλήρως τον χώρο της εργασίας. Ποια επαγγέλματα θα έχουν ζήτηση και ποιες δεξιότητες θα απαιτούν;

Είναι μάλλον δύσκολο να θυμηθείτε πώς ήταν η καθημερινότητα πριν από 20 χρόνια, αλλά σίγουρα θα θυμάστε ποια δουλειά κάνατε. Ακόμη κι αν δεν έχετε αλλάξει επαγγελματικό αντικείμενο, είναι μάλλον βέβαιο ότι ο τρόπος που εργάζεστε θα είναι εντυπωσιακά διαφορετικός. Και όλα αυτά, χάρη στην τεχνολογική πρόοδο.

Αναλογιστείτε μόνο πόσα σημερινά επαγγέλματα δεν υπήρχαν το 1999. Ας αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένα από τα εκατοντάδες: Σχεδιαστής εφαρμογών για κινητά, data scientist, σύμβουλος γενετικής, ηθικιστής, μηχανικός αυτόνομων οχημάτων, διαχειριστής περιεχομένου, social media manager, αναλυτής SEO, ειδικός GDPR, ειδικός σε οτιδήποτε έχει να κάνει με big data, cloud, τεχνητή νοημοσύνη και πολλά ακόμη. Η λίστα δεν έχει τέλος. Και μην ξεχνάτε, πολλά από αυτά τα επαγγέλματα δεν υπήρχαν ούτε πριν δέκα, ούτε καν πριν πέντε χρόνια.

Η πολυσυζητημένη ομιλία του οικονομολόγου Andrew McAfee για το μέλλον της εργασίας

Video credit: TED

Τίποτα δεν θα μείνει ίδιο

Πόσο πιθανό όμως να υπάρχουν οι ίδιες δουλειές μετά από 10 ή 20 χρόνια; Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι εξαιρετικά απίθανο. Οι περισσότερες αναλύσεις συγκλίνουν στο ότι η εκρηκτική άνοδος των εκθετικών τεχνολογιών σε συνδυασμό με την εντατική αυτοματοποίηση πολλών επαγγελματικών αντικειμένων, θα διαφοροποιήσουν οριστικά και αμετάκλητα το επαγγελματικό περιβάλλον και τις απαιτούμενες δεξιότητες. Αναλόγως με την οπτική του αναλυτή, αναμένεται να αντικατασταθούν από το 50 έως το 90% των επαγγελμάτων που έκαναν οι άνθρωποι στις αρχές του 21ου αιώνα.

scien-1

Photo credit: Pexels.com

Δουλειές με μέλλον

Ποια είναι όμως τα επαγγέλματα που έχουν προοπτικές απασχόλησης στο άμεσο και απώτερο μέλλον; Είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα λόγω των ταχύτατων μεταβολών, αλλά πολλοί ειδικοί συγκλίνουν σε ορισμένα επαγγέλματα που έχουν μέλλον. Ενδεικτικά:

  • Μάνατζερ και σχεδιαστές αυτοματοποιημένων εργατών: Τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν εκατομμύρια εργαζόμενους τα επόμενα χρόνια: αφενός απειλούνται όσοι εκτελούν χειρωνακτικά καθήκοντα, αφετέρου οι υπάλληλοι γραφείου που ασχολούνται με επαναλαμβανόμενες εργασίες. Θα απαιτούνται, όμως, μάνατζερ και επικεφαλής που θα επιβλέπουν τις μηχανές και τους εναπομείναντες ανθρώπους εργαζομένους.
  • Αρχιτέκτονες συστημάτων: Πολύ σύντομα, αρχιτέκτονες δεν θα αποκαλούμε μόνο όσους σχεδιάζουν κτίρια, αλλά κυρίως αυτούς που σχεδιάζουν συστήματα, περιβάλλοντα χρήσης, και «συνδυαστικές» εμπειρίες που θα ενσωματώνουν την ανθρώπινη και υπολογιστική εμπειρία.
  • Υπεύθυνοι ασφαλείας: Στο μέλλον τα πάντα θα είναι δικτυωμένα αυξάνοντας στο έπακρο τις ανάγκες για ασφάλεια και θωράκιση των συστημάτων. Προφανώς, θα δημιουργηθούν δεκάδες παραλλαγές και εξειδικεύσεις των σύγχρονων ειδικοτήτων.

Το εντυπωσιακό είναι ότι θα αναπτυχθούν και πολλά επαγγέλματα που δεν έχουν άμεση σχέση με την τεχνολογία. Ενδεικτικά:

  • Νοσοκόμοι και οικιακοί βοηθοί υγείας: Η ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό θα αυξάνεται παράλληλα με την αισθητή γήρανση του πληθυσμού και τη βελτίωση των θεραπειών. Άλλωστε, η πρόοδος της γενετικής υπόσχεται να καταστήσει πολλές ανίατες νόσους σε χρόνιες ασθένειες, κάτι που θα προσαυξήσει τις ανάγκες για νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Στο ίδιο πλαίσιο, θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας για γενετιστές. Η ανάλυση του ανθρώπινου γονιδιώματος έχει ανοίξει αδιανόητους δρόμους για πολλά επιστημονικά αντικείμενα, δημιουργώντας πολυάριθμες ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις.
  • Σύμβουλοι/ υπεύθυνοι εναλλακτικών πηγών ενέργειας: Οι ενεργειακές πηγές του πλανήτη εξαντλούνται και η στροφή στις εναλλακτικές και ανανεώσιμες πηγές φαντάζει ως μονόδρομος. Το ανθρώπινο δυναμικό που θα ασχολείται με αυτές αναμένεται να έχει διασφαλισμένο επαγγελματικό μέλλον.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.