Οικονομικοί τρόποι θέρμανσης με έξυπνες & high-tech λύσεις

Οικονομικοί τρόποι θέρμανσης με έξυπνες & high-tech λύσεις

Ο χειμώνας έρχεται και με τις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου στα ύψη, για να ζεσταθείτε χωρίς να (υπερ)χρεωθείτε χρειάζονται έξυπνες και high-tech λύσεις.

Τους τελευταίους μήνες η τιμή του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατακόρυφα ως αποτέλεσμα των ενεργειακών ελλείψεων που αντιμετωπίζει όχι μόνο η Ελλάδα ή η Ευρώπη αλλά και ολόκληρη η υφήλιος. Και δεδομένου ότι όπως εκτιμάται οι τιμές αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πολλοί θα το σκεφτούν διπλά προτού ανοίξουν τη θέρμανση.

final_heat1

Photo credit: Los Muertos Crew from Pexels

Πλέον της ενεργειακής έλλειψης, στο επίκεντρο βρίσκεται και η μόλυνση που προκαλείται στην ατμόσφαιρα από ρυπογόνες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, μια επιστημονική ανακάλυψη έρχεται να αλλάξει τον τρόπο που στο μέλλον θα παράγουμε καθαρή ενέργεια. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Ηλεκτρισμός από φυτά: Πώς θα «καλλιεργούμε» καθαρή ενέργεια».

Ωστόσο, υπάρχουν όχι μόνο έξυπνες αλλά και high-tech λύσεις για να περιορίσετε σε ένα ποσοστό την ενέργεια που καταναλώνετε και κατά συνέπεια να πετύχετε εξοικονόμηση κόστους, κρατώντας τους λογαριασμούς σε πιο λογικά επίπεδα.

Οι κουρτίνες δεν είναι μόνο διακοσμητικές

Η θερμότητα που μπορεί να προσφέρει ο ήλιος είναι δωρεάν, γι' αυτό θα πρέπει να την αξιοποιήσετε στο έπακρο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανοίξτε τις κουρτίνες σας και αφήστε το φως του ήλιου να ζεστάνει το εσωτερικό του σπιτιού, ενώ όταν βραδιάζει, κλείστε τις, για να έχετε ένα ακόμη στρώμα μόνωσης που θα κρατήσει πιο ζεστά τα δωμάτια. Αν σκέφτεστε να τις αλλάξετε, αναζητήστε κουρτίνες με θερμική επένδυση, για καλύτερη μονωτική απόδοση.

Οι κουρτίνες με θερμική επένδυση κατασκευάζονται από πολλά στρώματα υλικών που παρέχουν θερμική αντίσταση και εμποδίζουν τη θερμική διαπερατότητα ή αγωγιμότητα.

final_heat2

Πόσο έξυπνος μπορεί να γίνει ο θερμοστάτης;

Σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου Σάλφορντ, η εγκατάσταση χειριστηρίων θέρμανσης και θερμοστατικών βαλβίδων, μπορεί να πετύχει μέχρι και 40% εξοικονόμηση ενέργειας, σε σύγκριση με ένα σπίτι που δεν αξιοποιεί αυτήν την τεχνολογία. Έτσι μπορείτε να προγραμματίζετε τη θέρμανση ώστε να ανάβει σε προκαθορισμένους χρόνους και να χρησιμοποιείτε ενέργεια μόνο όταν τη χρειάζεστε. Οι έξυπνοι θερμοστάτες μπορούν επίσης να ελέγχονται εξ αποστάσεως μέσω του κινητού σας.

Video credit: Google Nest

Παραδείγματος χάρη, ο θερμοστάτης Nest της Google, όχι μόνο είναι έξυπνος αλλά έχει και όρεξη να μάθει περισσότερα για εσάς και την οικογένειά σας! Καταγράφοντας λοιπόν την καθημερινή σας ρουτίνα, μαθαίνει να προσαρμόζει αυτόματα τη θερμοκρασία του σπιτιού σας ανάλογα με το πρόγραμμά σας. Παράλληλα, εκτός από το να μαθαίνει από εσάς, μπορείς να σας διδάξει τρόπους προκειμένου να καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια ώστε να μειώσετε τους λογαριασμούς σας.

Ο έξυπνος θερμοστάτης μπορεί επίσης να ρυθμίζει τη θερμοκρασία ανά δωμάτιο, απευθείας από το τηλέφωνο ή το tablet σας. Δώστε το σύνθημα και απολαύστε τη θαλπωρή ενός ζεστού σπιτιού με το που θα περάσετε το κατώφλι μετά από μια μέρα στη δουλειά ή ένα σαββατοκύριακο στην εξοχή.

Ένα gadget θέρμανσης (και όχι μόνο) εξίσου έξυπνο με το θερμοστάτη

Εάν δεν μπορείτε (ή δεν θέλετε) να εγκαταστήσετε έναν έξυπνο θερμοστάτη, υπάρχει και άλλος τρόπος για να πάρετε τον έλεγχο της θερμοκρασίας του σπιτιού: οι αυτόνομοι θερμαντήρες. Για παράδειγμα ο Dyson Cryptomic Pure Hot Cool, είναι ένας κινητός, αυτόνομος θερμαντήρας, ο οποίος θα σταματήσει να δουλεύει μόλις επιτευχθεί η θερμοκρασία που έχετε ορίσει, μόνο για να ενεργοποιηθεί ξανά εάν και όταν ανιχνεύσει πτώση της θερμοκρασίας δωματίου.

Photo credits: Dyson

Η θέρμανση, ωστόσο, είναι μόνο μία από τις πολλές λειτουργίες αυτής της πολυτάλαντης συσκευής. Το Cryptomic είναι επίσης ικανό να δροσίζει την θερμοκρασία καθώς και να καθαρίζει τον αέρα, μέσω ενός προηγμένου συστήματος φιλτραρίσματος. Και βεβαίως όλες οι λειτουργίες του μπορούν να ελεγχθούν μέσω μίας εφαρμογής που είναι διαθέσιμη για κινητά τηλέφωνα ή tablet, ή μέσω φωνητικού ελέγχου, εάν η συσκευή σας υποστηρίζει την Siri ή την Alexa.

Χαμηλώστε τη θερμοκρασία

Αν συνηθίζετε να ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 25°C όταν ανοίγετε τη θέρμανση, ξανασκεφτείτε το. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ότι η θερμοκρασία των 18°C είναι μια «ασφαλής και καλά ισορροπημένη εσωτερική θερμοκρασία για την προστασία της υγείας των γενικών πληθυσμών κατά τις κρύες εποχές», ενώ σύμφωνα με βρετανική έρευνα, η μείωση του θερμοστάτη σας κατά 1° C θα μπορούσε να μειώσει και τον λογαριασμό θέρμανσής σας έως 10%. Διατηρήστε λοιπόν το καντράν στους 17-18°C, εξοικονομήστε χρήματα και αποφύγετε τις αρνητικές επιπτώσεις ενός κρύου σπιτιού.

Photo credit: Emily Hopper from Pexels

Τα κατοικίδια ζωάκια είναι κινητές θερμάστρες. Μια αγκαλιά αρκεί για να σας ζεστάνει!

Όχι πια κρύα πόδια

Εάν η επέλαση του κρύου ξεκινάει από τα πόδια σας, σκεφτείτε να προσθέσετε στο σπίτι σας έναν θερμαντήρα για το χαλί σας. Πρόκειται για μία συσκευή που συνδέεται με το ρεύμα, θερμαίνει το χαλί σας και αφού ο ζεστός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω, η ζεστασιά που εκλύεται μπορεί να ανεβάσει ελαφρώς και τη θερμοκρασία του δωματίου.

Photo credits: Amazon

Εάν εργάζεστε από το σπίτι και περνάτε μεγάλο μέρος της ημέρας στο γραφείο σας, ένας θερμαντήρας ποδιών μπορεί να είναι μια καλή επένδυση. Έτσι θα παραμένετε ζεστοί, χωρίς να χρειάζεται να θερμαίνετε ολόκληρο το σπίτι. Το RENPHO είναι μια έξυπνη, φορητή συσκευή η οποία όχι μόνο κρατάει ζεστά τα πόδια αλλά μπορεί να παρέχει και τρία είδη μασάζ. Έτσι ανακουφίζει τις καμάρες και να χαλαρώνει τις πατούσες σας όσο εργάζεστε, διασφαλίζοντας ότι δεν θα συνεχίσετε την ημέρα σας με πόδια κρύα και ταλαιπωρημένα.

Για περισσότερα gadgets τηλεργασίας, διαβάστε το άρθρο «Τηλεργασία: 10 ψαγμένα gadgets για το απόλυτο home office».

Για όνειρα γλυκά χρειάζεται να είστε στα ζεστά

Εάν ήρθε η ώρα για ύπνο, δεν χρειάζεται η θέρμανση να λειτουργεί σε όλο το σπίτι. Με τον έξυπνο θερμοστάτη μπορείτε να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία προκειμένου να λειτουργεί μόνο στα δωμάτια που θα κινηθείτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, δηλαδή το υπνοδωμάτιο και το μπάνιο.

Photo credit: Eight Sleep

Ένα θερμαινόμενο στρώμα είναι μία καλή λύση για όνειρα γλυκά. Ωστόσο, ίσως χρειαστεί να επισκεφτείτε και το μπάνιο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Διαβάστε για τις έξυπνες, θερμαινόμενες τουαλέτες στο άρθρο «10 high tech gadgets για την τουαλέτα».

Εναλλακτικά δοκιμάστε ένα θερμαινόμενο στρώμα όπως το Eight Sleep, το οποίο μπορεί να σας κρατήσει ζεστούς το χειμώνα και δροσερούς το καλοκαίρι, ή το Sleep Number, στο οποίο μπορείτε να προσαρμόσετε διαφορετικές θερμοκρασίες για εσάς και τον/την σύντροφό σας, ανάλογα με την πλευρά του κρεβατιού. Για μία πιο φορητή λύση, οι ηλεκτρικές κουβέρτες είναι ό,τι πρέπει για όνειρα γλυκά χωρίς να ξοδέψετε πολλά λεφτά.

Ο χειμώνας έρχεται! Κάντε την έρευνά σας και εξοπλιστείτε αναλόγως προκειμένου να αντιμετωπίσετε τις κρύες ημέρες και να ζεσταθείτε χωρίς να υπερχρεωθείτε.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.