Οι νέοι 3D εκτυπωτές είναι απίστευτοι κι όμως αληθινοί

Οι νέοι 3D εκτυπωτές είναι απίστευτοι κι όμως αληθινοί

Η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης σας φαντάζει κάπως απίστευτη για να είναι αληθινή; Και που να φανταστείτε τα απίστευτα πράγματα που μπορούν πλέον να δημιουργηθούν από έναν 3D εκτυπωτή.

Είτε το γνωρίζετε, είτε όχι, δεν αποκλείεται να κάνετε ήδη χρήση της τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης, δεδομένου ότι οι επαγγελματικοί 3D εκτυπωτές μπορούν να παράξουν πληθώρα αντικειμένων. Από ενδύματα και υποδήματα, μέχρι κοσμήματα και κάθε λογής αξεσουάρ, κι από εξαρτήματα αυτοκινήτων μέχρι μοσχεύματα, οι δυνατότητες της τρισδιάστατης εκτύπωσης ολοένα και επεκτείνονται.

final_3D1

Photo credit: Project Milestone

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα σπίτια χτίζονται πέτρα-πέτρα ή τούβλο-τούβλο. Ωστόσο το εικονιζόμενο σπίτι κατασκευάστηκε σάρωση-σάρωση. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «3D Printing: Ένα σπίτι χτισμένο από τρισδιάστατο εκτυπωτή».

Τώρα, οι 3D εκτυπωτές τυπώνουν ολόκληρες γειτονιές ακόμα και προσομοιώσεις εξωγήινων οικοσυστημάτων, ενώ οι πλέον φουτουριστικές εκδόσεις τους θα χρησιμοποιούν αστερόσκονη και το φως του ήλιου για τις εκτυπώσεις τους!

Μια 3D printed γειτονιά στον Άρη

Όχι, η εποίκιση του Άρη δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, ωστόσο οι επιστήμονες ήδη προετοιμάζονται για το επόμενο μεγάλο βήμα της ανθρωπότητας. Το ίδιο και οι πρώτοι (δυνητικοί) έποικοι. Γι’ αυτό και η NASA σε συνεργασία με την πρωτοπόρο στο χώρο του 3D-printing εταιρεία ICON, κατασκεύασαν έναν τρισδιάστατα τυπωμένο βιότοπο, ειδικά διαμορφωμένο για τον «Κόκκινο Πλανήτη». Πρόκειται για μία δομή 150 τετραγωνικών μέτρων, η οποία θα χρησιμεύσει ώστε τα διαστημικά πληρώματα να εκπαιδεύονται για αποστολές μακράς διάρκειας.

Video credit: ICON

Ωστόσο, η NASA, δεν είναι η μόνη που προετοιμάζεται για τον Άρη. Και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκτυπώνουν ήδη το δικό τους χωριό στην έρημο του Ντουμπάι, προκειμένου να προετοιμαστούν για τη ζωή στον κόκκινο πλανήτη. Το Mars 211 Project βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2017 και περιλαμβάνει την ανοικοδόμηση –μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης– ενός αστικού οικοσυστήματος όπως θα ήταν στον Άρη.

Photo credit: NASA

Ένας 3D printer στη Σελήνη; Το 2024 οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στη Σελήνη μετά από 52 χρόνια. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «The Dearmoon Project: Ταξίδι στη σελήνη μετά από μισό αιώνα».

Τρισδιάστατες εκτυπώσεις με αστερόσκονη & το φως του ήλιου

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η μεταφορά εξοπλισμού στο φεγγάρι ή και οποιονδήποτε άλλο πλανήτη είναι ιδιαίτερα δαπανηρή, η NASA σκέφτηκε πως η εναλλακτική της τρισδιάστατης εκτύπωσης ανάλογα με τις ανάγκες, θα ήταν εξαιρετικά επωφελής. Έτσι, οι επιστήμονες εργάζονται τώρα για τη δημιουργία ενός 3D printer που θα χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη αστερόσκονη.

Ήδη, ένας πρωτότυπος εκτυπωτής βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, προκειμένου να δοκιμαστεί η χρήση του σε περιβάλλον συνεχούς μικροβαρύτητας.

Πίσω στη Γη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ, ανακάλυψαν πώς να εκτυπώνουν τρισδιάστατα, στερεά αντικείμενα από ένα παχύρευστο υγρό που γίνεται στερεό όταν εκτίθεται σε μια συγκεκριμένη ποσότητα φωτός.

Video credit: UC Berkeley

Εμπνευσμένη από το Star Trek, η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει αντικείμενα που είναι πιο ευέλικτα και περίπλοκα σε σχέση με τους παραδοσιακούς 3D εκτυπωτές, καθώς και να περικλείσει ένα υπάρχον αντικείμενο με νέα υλικά, όπως για παράδειγμα να προσθέσει μια πλαστική λαβή σε έναν μεταλλικό άξονα κατσαβιδιού.

Τι άλλο απίστευτο θα ακούσουμε για την τρισδιάστατη εκτύπωση; Ένα εργαστήριο στο ΜΙΤ μεταμορφώνει τις κατασκευές προσθέτοντας την 4η διάσταση στο 3D printing. Είναι αυτό αληθινό; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «4D printing: Το μέλλον θα τυπώνεται μόνο του».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.