Ο ρομποτικός βραχίονας που βελτιώνει τη ζωή των κωφάλαλων

Ο ρομποτικός βραχίονας που βελτιώνει τη ζωή των κωφάλαλων

Η high-tech λύση επικοινωνίας για κωφάλαλους και ανθρώπους που θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί τους σε δεκάδες γλώσσες.

Το ρομποτικό χέρι ASLAN (Antwerp’s Sign Language Actuating Node) αναπτύχθηκε από μια ερευνητική ομάδα στο βελγικό πανεπιστήμιο της Αμβέρσας με στόχο να συνδράμει τους κωφάλαλους στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους.

Με δεδομένο ότι η νοηματική γλώσσα χρησιμοποιείται από ελάχιστους πλην των κωφαλάλων, οι δυσκολίες στην επικοινωνία τους είναι σημαντικές. Γι' αυτό και οι ερευνητές που κέρδισαν έναν διαγωνισμό καινοτομίας και παράλληλα απέσπασαν χρηματοδοτική και επιστημονική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ωτορινολαρυγγολογίας, επιθυμούν να διαθέσουν το Aslan σε κατά το δυνατό πιο προσιτή τιμή, ούτως ώστε να φτάσει σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Aslan-02

Κατασκευασμένος από 3D printer

Ο βραχίονας λοιπόν αυτός αξιοποιεί τους αισθητήρες προκειμένου να καταγράφει τον λόγο και στη συνέχεια να τον αποκωδικοποιεί στη νοηματική γλώσσα. Η υψηλή τεχνολογία του ASLAN τού επιτρέπει να μετατρέπει τα λεκτικά μηνύματα σε σήματα μέσω των αρθρώσεων των χεριών.

To ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι ότι την κατασκευή σχεδόν όλων των τμημάτων του, αναλαμβάνει ένας 3D εκτυπωτής. Η συναρμολόγηση γίνεται με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων σερβοκινητήρων, οι οποίοι επίσης κατασκευάζονται από 3D printer. Αυτός είναι και ο λόγος που οι δημιουργοί του αισιοδοξούν για τη γρήγορη πτώση της τιμής του.

Η ερευνητική ομάδα συνεργάζεται με τη 3D Hubs με στόχο ο ρομποτικός βραχίονας να «καταλαβαίνει» όσο το δυνατό περισσότερες γλώσσες -μεταξύ αυτών και τα ελληνικά.

Οι δημιουργοί του ASLAN παρουσιάζουν τις λειτουργίες του σε αυτό το βίντεο:

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.