Μάθημα με τον Αϊνστάιν μέσω Ολογράμματος

Μάθημα με τον Αϊνστάιν μέσω Ολογράμματος

Μία σχολική αίθουσα όπου ο Αϊνστάιν εξηγεί τη Θεωρία της Σχετικότητας, και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα περιγράφει τις μάχες του 1821, ακούγεται μάλλον φανταστική. Ωστόσο, χάρη στην διαρκώς εξελισσόμενη τεχνολογία των ολογραμμάτων, ίσως γίνει πραγματικότητα στο προσεχές μέλλον.

Πόσες φορές δυσκολευτήκατε να παρακολουθήσετε τον δάσκαλο ή την καθηγήτριά σας κατά τη διάρκεια μίας ακόμη –παραδοσιακού τύπου– παράδοσης μαθήματος; Για τους περισσότερους εκπαιδευτικούς, κάθε βαθμίδας, η προσέλκυση του ενδιαφέροντος του ακροατηρίου τους μπορεί να είναι πραγματική πρόκληση.

final_proto1

Photo credit: Proto Inc.

Οι διαλέξεις με ολογράμματα είναι ήδη πραγματικότητα σε αρκετά πανεπιστήμια στον κόσμο, κάνοντας το μάθημα «παιχνίδι». Από την άλλη, σύμφωνα με έρευνες, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν να μας κάνουν εξυπνότερους και να βελτιώσουν τη φυσική μας κατάσταση και ψυχολογία. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Πώς το smart gaming συμβάλλει στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας;».

Ωστόσο, φανταστείτε έναν εικονικό Αϊνστάιν να εξηγεί τη Θεωρία της Σχετικότητας, τη Μπουμπουλίνα να περιγράφει τις μάχες του 1821 ή έναν ολογραφικό μπαμπουίνο να περιφέρεται στην τάξη. Μια τέτοια ανατρεπτική παράδοση, αν μη τι άλλο, θα ενίσχυε σημαντικά τη συμμετοχή των μαθητών, και θα βελτίωνε την κατανόηση του μαθήματος. Και, καταπώς φαίνεται, έχει ήδη αρχίσει να γίνεται εν μέρει πραγματικότητα για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες κάποιων πανεπιστημίων, χάρη στην πρωτοποριακή τεχνολογία των ολογραμμάτων.

Εκπαίδευση με ολογράμματα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης

Παραδείγματος χάρη, το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα στις ΗΠΑ (UCF), το οποίο την τελευταία διετία αξιοποιεί ολογράμματα για την υποστήριξη της εκπαίδευσης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Ειδικότερα, οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να μελετούν και να εξετάζουν εικονικούς ασθενείς σε φυσικό μέγεθος. Να εντοπίζουν ενδείξεις που δεν θα μπορούσαν να παρατηρήσουν μέσω μίας τηλεφωνικής κλήσης ή μίας τηλεδιάσκεψης. Αλλά και να έρχονται επίσης σε επαφή με ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Video credit: University of Central Florida

Οι φοιτητές του UCF μαθαίνουν μέσα από ολογράμματα.

Το UCF χρησιμοποιεί πιλοτικά την τεχνολογία των ολογραμμάτων σε διάφορα προγράμματα, ώστε αφενός να προωθήσει την διεπαγγελματική μάθηση και αφετέρου να προετοιμάσει καλύτερα τους σπουδαστές για τις προκλήσεις που θα συναντήσουν στο ξεκίνημα της επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους.

Proto, Πρώτη & Μοναδική

Τα ολογράμματα που χρησιμοποιεί το UCF ονομάζονται «Proto» και αποτελούν σύμφωνα με τη δημιουργό εταιρεία τους, την πρώτη και μοναδική στον κόσμο πλατφόρμα ολογραφικών επικοινωνιών. Η οποία μάλιστα διαθέτει το δικό της οικοσύστημα υλικού, λογισμικού και εφαρμογών.

Η συσκευή που προβάλλει το ολόγραμμα ονομάζεται «Epic» και συνίσταται σε μία κατασκευή που θυμίζει τηλεφωνικό θάλαμο και έχει ύψος λίγο μεγαλύτερο από δύο μέτρα. Η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να μεταδίδει την εικόνα μιας τρισδιάστατης οντότητας πραγματικού μεγέθους, σε ανάλυση 4K, είτε σε πραγματικό χρόνο, από οποιαδήποτε κάμερα ή smartphone, είτε μετά από βιντεοσκόπηση. Και είναι τόσο ρεαλιστική, που φαίνεται σαν να υπάρχει πραγματικά ένα άτομο ή αντικείμενο, μέσα στο μηχάνημα.

Η συσκευή ολογράμματος μοιάζει με τηλεφωνικό θάλαμο και έχει ύψος λίγο μεγαλύτερο από δύο μέτρα.

final_proto2

Photo credit: Proto Inc.

Εκτός από το UCF, και άλλα πανεπιστήμια έχουν ανακοινώσει τη χρήση ολογραμμάτων ως τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το Tecnológico de Monterrey στο Μεξικό, για παράδειγμα, πραγματοποιεί κοινά μαθήματα με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ στην Ολλανδία, όπου μέσω ολογράμματος, ο καθηγητής που βρίσκεται στην Ολλανδία διδάσκει και στις δύο αίθουσες. Το Πανεπιστήμιο Loughborough στην Αγγλία, επίσης, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ολογράμματα προκειμένου να «τηλεμεταφέρει» επιστήμονες του MIT από τις ΗΠΑ για να διδάξουν τη χρήση εμβυθιστικών τεχνολογιών σε φοιτητές μόδας.

Ωστόσο, παρά τα πρώτα δειλά βήματα ορισμένων πανεπιστημίων, υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος μέχρι η τεχνολογία των ολογραμμάτων να γίνει μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Από την άλλη, η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, μας κάνει αισιόδοξους ότι ο καιρός που θα μαθαίνουμε ιστορία από τον Θουκυδίδη και Χημεία από τη Μαρία Κιουρί, ίσως να μην απέχει και πολύ…

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.