Κόψε τα social media για να ξεκινήσεις το διάβασμα βιβλίων

Κόψε τα social media για να ξεκινήσεις το διάβασμα βιβλίων

Οι επιπτώσεις του περιορισμού χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ πιο ευεργετικές απ’ ό,τι φαντάζεστε

Δεν ξέρουμε αν θυμάστε τη ζωή πριν το facebook και το Instagram, αλλά οι περισσότεροι μάλλον δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς αυτά. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της GWI, οι ενεργοί χρήστες χρήστης περνούν κατά μέσο όρο 2 ώρες και 22 λεπτά την ημέρα σε sites κοινωνικής δικτύωσης. Σε πολλές χώρες οι αριθμοί αυτοί εκτοξεύονται ακόμη πιο ψηλά, με τους χρήστες π.χ. στις Φιλιππίνες ή στη Βραζιλία να μένουν συνδεδεμένοι για πάνω από τέσσερις ώρες ημερησίως.

Προφανώς, η κοινωνική δικτύωση έχει και αρκετά οφέλη (όπως για παράδειγμα να διαβάζετε τα posts του Pencil on the moon!), αλλά είναι αποδεδειγμένο ότι η υπερβολική ενασχόληση με τα social media έχει και πολυάριθμες αρνητικές συνέπειες. H επιστημονική κοινότητα έχει ασχοληθεί με το φαινόμενο, και έχουν ήδη δημοσιευτεί πολυάριθμες μελέτες για τους τρόπους που η ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζει αρνητικά τη συγκέντρωσή μας, την παραγωγικότητά μας, ακόμη και τις σχέσεις μας με άλλους ανθρώπους, αλλά και τον εαυτό μας. Σε ακραίες περιπτώσεις συνδέεται ακόμη και με εξαρτησιογόνες συμπεριφορές.

Η βασικότερη και αισθητή σε όλους σχεδόν τους χρήστες συνέπεια είναι ο χαμένος χρόνος. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι νιώθουμε άσχημα όταν παραμένουμε αρκετή ώρα στο facebook ή Instagram. Παρά τις ενοχές που αισθανόμαστε, όμως, επαναλαμβάνουμε συστηματικά τη συνήθεια αυτή.

read

Photo credit: CC0 licence via pexels.com

Όσο λιγότερο χρόνο περνάς μπροστά στην οθόνη, τόσο πιο πολύ μορφώνεσαι

Aν ο μέσος χρήστης που λέγαμε παραπάνω ότι ξοδεύει σχεδόν δυόμιση ώρες στα social media, σταματήσει εντελώς να συνδέεται στα κοινωνικά δίκτυα, έχει πολλά, πάρα πολλά να κάνει. Σε αυτόν τον online υπολογιστή, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα του συνολικού χρόνου που σπαταλάτε στα social media, αλλά και να ανακαλύψετε πώς μπορείτε να τον αξιοποιήσετε.

Αν για παράδειγμα αφιερώσετε το σύνολο του (ξανακερδισμένου) χρόνου στην ανάγνωση, θα διαβάσετε περίπου 200 βιβλία τον χρόνο. Αν ανήκετε δε στους πλέον φανατικούς χρήστες (περίπου το 15% του πληθυσμού και ένας στους τρεις νέους της ηλικιακής ομάδας 18-24), θα μπορούσατε να διαβάσετε πάνω από 400 βιβλία. Ακόμη όμως και αν δεν κόψετε εντελώς τα κοινωνικά δίκτυα, και μειώσετε τον χρόνο παραμονής στις διάφορες online πλατφόρμες π.χ. κατά 10 λεπτά ημερησίως, θα έχετε άπλετο χρόνο ώστε να διαβάσετε 30 βιβλία μέσα σ' ένα έτος.

*O υπολογισμός παίρνει ως δεδομένο ότι το μέσο βιβλίο έχει 200 σελίδες, και ότι ο μέσος αναγνώστης διαβάζει περίπου 250 λέξεις το λεπτό (όσες περίπου διαθέτει και μια τυπωμένη σελίδα).

Photo credit: CC0 licence via rawpixel.com

Τι άλλο θα κάναμε με τόσο (ξανα)κερδισμένο χρόνο;

Επειδή όμως η ζωή δεν εξαντλείται στο διάβασμα, στον ίδιο υπολογιστή μπορείτε να δείτε πόσο σύντομα θα μπορούσατε να μάθετε ένα μουσικό όργανο. Ή με τόσο άφθονο διαθέσιμο χρόνο, θα μπορούσατε να γυμναστείτε ώστε να χάσετε θερμίδες (συνυπολογίστε κι αυτές που δεν θα καίγατε αν μένατε αδρανείς επί τόσες ώρες μπροστά στην οθόνη). Άλλοι βέβαια μπορούν να διαθέσουν τον χρόνο αυτό στην εργασία τους, ώστε να γίνουν πιο αποδοτικοί και να κερδίσουν επιπλέον χρήματα.

Ακόμη όμως κι αν δεν μάθετε γλώσσες ή μουσικά όργανα, η αποχή από τα social media μπορεί να έχει ευεργετικές συνέπειες στην καθημερινότητά σας. Σε αυτό το συμπέρασμα, τουλάχιστον, κατέληξε μια επιστημονική ομάδα που μελέτησε τη συμπεριφορά χρηστών οι οποίοι οικειοθελώς σταμάτησαν να συνδέονται στο facebook για ένα μήνα.

Το σύνολο σχεδόν των συμμετεχόντων δήλωσε ότι βελτιώθηκε η ψυχολογία και το αίσθημα αυτοπεποίθησής τους, καθώς πέρασαν περισσότερο χρόνο με φίλους και μέλη της οικογένειας. Επίσης, οι περισσότεροι δήλωσαν ευχαριστημένοι που επιτέλους είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με πιο δημιουργικές δραστηριότητες απ’ το να σκρολάρουν σε ένα ατελείωτο feed. Τι λέτε;

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.