Ισχυροί κωδικοί πρόσβασης: Πως να τους δημιουργήσετε

Ισχυροί κωδικοί πρόσβασης: Πως να τους δημιουργήσετε

Συμβουλές και tips για να δημιουργήσετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης προκειμένου να προστατέψετε τους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς.

Εάν κάθε φορά που ανοίγετε έναν νέο διαδικτυακό λογαριασμό, για τη δημιουργία του κωδικού πρόσβασης αντλείτε έμπνευση από στοιχεία όπως ημερομηνίες γέννησης, ηλικίες, ονόματα αγαπημένων ή κατοικίδιων, δεν είστε οι μόνοι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότεροι άνθρωποι στην περίπτωση αυτή, τείνουν να καταφεύγουν σε ένα γνώριμο μοτίβο παρά να δημιουργούν ένα πραγματικά ασφαλές password.

final_password1

Photo credit: Free to use from Pexels

Ανησυχείτε για τους κινδύνους της ψηφιακής εποχής; Διαβάστε για τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας στο άρθρο «10 τρόποι που η τεχνολογία κάνει τη ζωή μας ασφαλέστερη».

Προς υπεράσπισή σας, όταν όλα σχεδόν πλέον γίνονται ψηφιακά, είναι πραγματικά δύσκολο να μνημονεύετε δεκάδες διαφορετικούς κωδικούς. Ωστόσο, εάν τα passwords που επιλέγετε δεν είναι ισχυρά, διευκολύνετε κάθε είδους ηλεκτρονική απάτη εις βάρος σας: από την κλοπή του τραπεζικού σας λογαριασμού, μέχρι των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων σας – ρισκάρετε ακόμη και την υφαρπαγή της ψηφιακής παρουσίας σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πώς να δημιουργήσετε πιο ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης

Είναι σίγουρα δελεαστικό –και κατά πολύ ευκολότερο– να επινοήσετε ένα σύντομο password ή και να χρησιμοποιήσετε το ίδιο για κάθε λογαριασμό σας. Εντούτοις, δεν είναι καθόλου σοφή απόφαση.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι πλέον ασφαλείς κωδικοί πρόσβασης έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: έκταση, πολυπλοκότητα, μοναδικότητα και διαφοροποίηση. Έτσι, μειώνετε τις πιθανότητες παραβίασης των προσωπικών δεδομένων σας από χάκερ ενώ προστατεύεστε επαρκώς από το doxing και κάθε είδους ψηφιακές επιθέσεις.

Doxing (από το dox, συντομογραφία της λέξης documents - έγγραφα) είναι η πρακτική της έρευνας –μέσω διαθέσιμων βάσεων δεδομένων και ιστοσελίδων– και της αποκάλυψης προσωπικών πληροφοριών κάποιου ατόμου στο διαδίκτυο. Αποτελεί μια μορφή διαδικτυακής παρενόχλησης και συνίσταται στη δημόσια έκθεση του πραγματικού ονόματος, της διεύθυνσης, της δουλειάς ή άλλων στοιχείων ταυτοποίησης του ατόμου. Συμβαίνει χωρίς τη συγκατάθεση του θύματος, με στόχο τον εξευτελισμό ή τον εκφοβισμό του.

Video credit: Yahoo Finance

Ακόμα και ο Ίλον Μασκ φοβάται το doxing. Πριν από μερικές μήνες, το Twitter απενεργοποίησε το λογαριασμό «ElonJet» διότι ιχνηλατούσε τις κινήσεις του ιδιωτικού αεροσκάφους του Μασκ.

Για την καλύτερη δυνατή ασφάλεια των ηλεκτρονικών συνδέσεων σας, θα πρέπει λοιπόν να βεβαιωθείτε ότι οι κωδικοί πρόσβασής σας έχουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά.

  • Έκταση: Βεβαιωθείτε ότι ο κωδικός πρόσβασής σας είναι αρκετά μεγάλος. Ιδανικά θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 16 χαρακτήρες.
  • Πολυπλοκότητα: Δημιουργήστε κωδικούς πρόσβασης που περιέχουν έναν συνδυασμό αριθμών, συμβόλων, κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων. Όσο πιο πολύπλοκος ο συνδυασμός, τόσο πιο δύσκολα θα χακαριστεί.
  • Μοναδικότητα: Η επανάληψη ή η επαναχρησιμοποίηση κωδικών πρόσβασης πρέπει να αποφεύγεται. Κάθε κωδικός πρόσβασης που δημιουργείτε θα πρέπει να είναι νέος και μοναδικός, διαφορετικά θέτετε τα προσωπικά δεδομένα σας σε κίνδυνο.
  • Διαφοροποίηση: Δεν πρέπει ποτέ να διαμορφώνετε ένα password με βάση προσωπικά στοιχεία που θα μπορούσαν να βρεθούν εύκολα στο διαδίκτυο, όπως τα γενέθλιά σας, τα ονόματα των παιδιών ή των κατοικίδιων σας. Είναι πιθανό οι χάκερ να δοκιμάσουν διαφορετικούς συνδυασμούς αυτών των λέξεων και αριθμών πρώτα, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του κωδικού πρόσβασής σας.

Photo credit: Free to use from Pexels

Tips για ισχυρότερα passwords

Επιλέξτε μια φράση για κωδικό: Δοκιμάστε και θα δείτε ότι είναι πιο εύκολο να θυμάστε μια φράση που σημαίνει κάτι για εσάς προσωπικά αντί για έναν μικρότερο κωδικό πρόσβασης. Ένας στίχος από κάποιο τραγούδι ή ποίημα, ένα σύνθημα, μία ρήση ή μια πρόταση από το αγαπημένο σας βιβλίο, με την προσθήκη συμβόλων και αριθμών μπορεί να γίνει ένα πολύ ισχυρό password.

Παραδείγματος χάρη, ο στίχος «Imagine there's no heaven»: Με τις κατάλληλες τροποποιήσεις μπορεί να μετατραπεί σε έναν αποτελεσματικό κωδικό πρόσβασης όπως «1mag1ne#th3r3s_n0hΕaven».

final_password3

Photo credit: Free to use from Pexels

Οι αναλυτές ασφαλείας τονίζουν ότι συνήθως θύματα κακόβουλων επιθέσεων και χακαρίσματος πέφτουν οι χρήστες που δεν ακολουθούν ούτε τους βασικότερους κανόνες προστασίας. Τι συστήνουν; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Tips για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο».

Ανανεώστε το password σας: Μην αμελείτε να αλλάζετε συχνά τους κωδικούς πρόσβασης στους λογαριασμούς σας. Για τη μέγιστη ασφάλεια συνίσταται η δημιουργία νέων κωδικών πρόσβασης κάθε 90 ημέρες για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς ή κάθε έξι έως 12 μήνες για τους προσωπικούς λογαριασμούς.

Χρησιμοποιήστε μία εφαρμογή διαχείρισης κωδικών πρόσβασης: Εφαρμογές όπως, παραδείγματος χάρη, το Norton Password Manager, το LastPass ή το Dashlane, αποθηκεύουν και προστατεύουν τους κωδικούς πρόσβασης για όλους τους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας, ενώ μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρά, μοναδικά passwords.

Εν κατακλείδι, για να διατηρήσετε ασφαλή τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σας, δημιουργήστε ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε λογαριασμό σας στο διαδίκτυο. Έτσι, μειώνετε δραστικά τον κίνδυνο παραβίασης από χάκερ ενώ προστατεύεστε επαρκώς από κάθε είδους ψηφιακές επιθέσεις.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.