Internet of Cows – H τεχνολογία μεταμορφώνει την κτηνοτροφία

Internet of Cows – H τεχνολογία μεταμορφώνει την κτηνοτροφία

Η εποχή της «διασυνδεδεμένης αγελάδας» έφτασε και υπόσχεται καλύτερη, αποδοτικότερη και λιγότερο επιβαρυντική κτηνοτροφία.

Επί σειρά αιώνων, οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι ακολουθούν παραδοσιακές τεχνικές, οι οποίες εξελίχθηκαν με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αλλά δεν μεταμορφώθηκαν στον βαθμό που συνέβη με πολλές άλλες παραγωγικές διαδικασίες. Οι ψηφιακές τεχνολογίες όμως, και ειδικά η τεχνητή νοημοσύνη και το internet των πραγμάτων (ΙΟΤ), υπόσχονται να επιφέρουν σαρωτικές αλλαγές στην εργασιακή καθημερινότητα των παραγωγών.

Οι συγκεκριμένες τεχνολογίες, βέβαια, δεν μένουν σε επίπεδο υποσχέσεων. Προσφέρουν ήδη λύσεις στις νέες γενιές αγροτών, αυξάνοντας θεαματικά τις αποδόσεις, εξοικονομώντας κόστη και ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές ζημιές. Το «διαδίκτυο των αγελάδων», για παράδειγμα, που μέχρι πριν λίγα χρόνια θα ακουγόταν ως σύντομο ανέκδοτο, όχι μόνο υπάρχει ήδη αλλά αποτελεί μια ταχύτατα ανερχόμενη επιλογή παγκοσμίως.

Connectera
Photo credit: Connecterra

Κάνε μου λιγάκι ‘μου’ :-)

Η ολλανδική startup Connecterra έχει ήδη υλοποιήσει μια πλατφόρμα ανάλυσης δεδομένων που συνιστούν μία από τις καινοτόμες εφαρμογές της ΑΙ στον πρωτογενή τομέα. Η πλατφόρμα αντλεί δεδομένα από έναν μικρό και ελαφρύ κύβο που επικρεμάται γύρω από τον λαιμό των βοοειδών. Οι αισθητήρες που ενσωματώνει καταγράφουν ανά πάσα στιγμή τη γεωγραφική θέση και την κίνηση της αγελάδας.

Τι μπορούμε να μάθουμε, όμως, από τον τρόπο που κινείται μια αγελάδα; «Πολλά και πολύτιμα», ισχυρίζεται ο συνιδρυτής της επιχείρησης. «Η κίνηση συνδέεται άμεσα με τη διατροφική συμπεριφορά και τη γενικότερη υγεία του ζώου». Η πλατφόρμα της Connecterra επιτρέπει στον κτηνοτρόφο να αντλεί ανά πάσα στιγμή δεδομένα και να ειδοποιείται στο κινητό ή τον υπολογιστή του για αιφνίδιες μετακινήσεις των ζώων ή ασυνήθιστες κινήσεις που ενδέχεται να υποδηλώνουν ασθένεια.

Η διαχείριση των δεδομένων γίνεται αυτόματα μέσω μιας πλατφόρμας μηχανικής μάθησης, η οποία εξελίσσεται όσο περισσότερα δεδομένα συλλέγονται. Με αυτό τον τρόπο, έχει τη δυνατότητα ακόμη πιο εξειδικευμένων και εξατομικευμένων παρατηρήσεων και προβλέψεων, ανάλογα με τη φάρμα ή και το μεμονωμένο βοοειδές που «παρακολουθείται».

‘Έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση ασθενειών

Η SomaDetect έχει αναπτύξει ένα προηγμένο σύστημα αισθητήρων που συλλέγει δεδομένα απ’ το γάλα τη στιγμή που αρμέγεται από τις αγελάδες. Τα δεδομένα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο στην cloud υποδομή της εταιρείας, όπου φιλτράρονται με τη βοήθεια ειδικών αλγόριθμων. Τα αποτελέσματα μεταδίδονται αυτοστιγμεί στο smartphone του κτηνοτρόφου επιτρέποντάς του να ελέγξει την ποσότητα, την ποιότητα, αλλά και πολλούς επιμέρους δείκτες του παραγόμενου γάλατος.

Οι αισθητήρες ανιχνεύουν, επίσης, οποιοδήποτε πρόβλημα, μικρόβιο ή και ασθένεια και ειδοποιούν αυτοματοποιημένα τον υπεύθυνο της μονάδας. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μεγάλες μονάδες, όπου η καθυστερημένη διάγνωση μιας ενδεχόμενης νόσου ενδέχεται να έχει καταστροφικές επιπτώσεις. Με τον τρόπο αυτό δεν βελτιώνεται απλώς η καθημερινότητα του κτηνοτρόφου, αλλά ανεβαίνει αισθητά η ποιότητα της παραγωγής.

Video credit: Soma Detect

Άμεση και έγκυρη διάγνωση τυχόν ασθενειών υπόσχεται και το Farm Lab της Qscout, ένα φορητό σύστημα που επιτρέπει τον έλεγχο των ζώων σε πολύ μικρό χρόνο, ακόμη και από χρήστες που δεν διαθέτουν κτηνιατρικές γνώσεις ή οποιαδήποτε εμπειρία. Η πλατφόρμα βασίζεται στην ανάλυση δεδομένων για να προσδιορίσει επικίνδυνες για την υγεία των αγελάδων νόσους και να ειδοποιήσει αμέσως τον παραγωγό.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.