Έξυπνη Γεωργία: Η επανάσταση ξεκινάει με τα ρομπότ

Έξυπνη Γεωργία: Η επανάσταση ξεκινάει με τα ρομπότ

Από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι την εκβιομηχάνιση της γεωργίας, ο άνθρωπος βασίστηκε κατά κύριο λόγο στις δυνάμεις του για την εξασφάλιση της τροφής του. Με την επανάσταση της έξυπνης γεωργίας η τεχνητή νοημοσύνη διεκδικεί τη θέση του στο χωράφι!

Με την εμφάνιση της γεωργίας πριν από 12.000 χρόνια, ο άνθρωπος εξελίχτηκε σταδιακά από συλλέκτη τροφής σε συλλέκτη δεδομένων σχετικά με τον καιρό και το έδαφος, προκειμένου να καλλιεργεί αποτελεσματικά τη γη και να εξασφαλίζει τα προς το ζην.

Στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, η συλλογή και επεξεργασία δεδομένων αλλάζει χέρια και η διασύνδεση μηχανών, συσκευών, αισθητήρων και ανθρώπων οδηγεί τον τομέα της γεωργίας σε μία επανάσταση υψηλής τεχνολογίας: την επανάσταση της έξυπνης γεωργίας ή της γεωργίας ακριβείας.

exipni_georgia1_final

Photo credit: Octinion

Πόσο έξυπνη μπορεί να γίνει η γεωργία;

Οι σημερινοί αγρότες αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις: τη γήρανση του πληθυσμού τους αλλά και των μηχανημάτων που χρησιμοποιούν, την έλλειψη εργατικού δυναμικού χαμηλού κόστους, ακραία καιρικά φαινόμενα κ.ά. Η έξυπνη γεωργία φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει στη ρίζα τους αυτές τις προκλήσεις εγκαινιάζοντας την εφαρμογή των σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην γεωργική παραγωγή.

Οι απόψεις των ειδικών διαφέρουν ως προς τον αντίκτυπο της γεωργικής «επανάστασης». Ωστόσο, αυτό στο οποίο συγκλίνουν είναι ότι για να συνεχίσει η γεωργία να τροφοδοτεί την ανθρωπότητα, θα πρέπει να εμπνευστεί από τη βιομηχανία. Ευτυχώς, αυτό έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει!

Video credit: Agrobot

Το Rubion & το Agrobot μαζεύουν φράουλες  

Ένα ρομπότ που περιηγείται στο χωράφι, ανιχνεύει τις πιο ώριμες φράουλες και τις συλλέγει χωρίς να τις καταστρέφει. Αυτό είναι το Rubion, το ρομπότ της βελγικής εταιρείας Octinion, το οποίο δημιουργήθηκε για να λύσει το θέμα της έλλειψης προσφερόμενης εργασίας στον τομέα, επιτρέποντας παράλληλα στους καλλιεργητές να αυξήσουν την ποιότητα των προϊόντων τους προς όφελος του τελικού καταναλωτή.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, αναπτύσσεται ήδη το αντίπαλο δέος, η ρομποτική λύση της αμερικανικής Agrobot, που «σκουπίζει» στο πέρασμά της ολόκληρες σειρές από φραουλοκαλλιέργειες. Είναι ενδεικτικό ότι με 24 ρομποτικούς βραχίονες σε ένα πέρασμα κάνει τη δουλειά που θα έκαναν 12 άνθρωποι ταυτόχρονα. Και βέβαια τα ρομπότ δεν κουράζονται, ούτε κάνουν σφάλματα.

exipni_georgia2_final

Photo credit: TerraSentia

Το TerraSentia «αισθάνεται» την καλλιέργεια

Ένα μικροκαμωμένο ρομπότ, μόνο του ή με παρέα, ξεχύνεται στα χωράφια, συλλέγει και προσφέρει δεδομένα για τη σοδειά σε πραγματικό χρόνο. Το TerraSentia, αποτελεί μία απλούστερη έκδοση της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί η NASA στο Mars Rover, και βοηθάει τους καλλιεργητές να ξέρουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει με τη σοδειά τους χωρίς να είναι παρόντες.

Video credit: TerraSentia

Το Διαδίκτυο του Χωραφιού

Η Έξυπνη Γεωργία αξιοποιεί και έξυπνους αισθητήρες, οι οποίοι σε διασύνδεση με δορυφόρους, συλλέγουν και μεταδίδουν δεδομένα που βοηθούν τους γεωργούς να παρακολουθούν και να βελτιστοποιούν τις καλλιέργειές τους, σύμφωνα με τους διαρκώς μεταβαλλόμενους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την κτηνοτροφία, όπως είχαμε αναλύσει εδώ.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επισκοπής Νάουσας και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλυβίων Πέλλας, για παράδειγμα, μέσω του προγράμματος SmartPeach, χρησιμοποιούν αισθητήρες της εταιρείας NEUROPUBLIC στην καλλιέργεια ροδάκινου. Επιδιώκουν την παραγωγή προϊόντων καλύτερης ποιότητας, με μικρότερο κόστος και λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Το σύστημα έξυπνης γεωργίας gaiasense χρησιμοποιείται επίσης από τους βαμβακοκαλλιεργητές της Ροδόπης, επιτυγχάνοντας εξορθολογισμό της χρήσης λιπασμάτων, του αρδευτικού νερού και των φυτοφαρμάκων.

exipni_georgia4_final

Photo credit: NEUROPUBLIC

Ο DIAS στην καλλιέργεια του κρόκου Κοζάνης

Για τον τρόπο που τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεταμορφώνουν τις μεθόδους παραδοσιακής καλλιέργειας, είχαμε γράψει εδώ. Πλέον, τα drones έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στις ελληνικές καλλιέργειες, αφού χρησιμοποιούνται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «ΔΙΑΣ». Στόχος τους είναι η χαρτογράφηση των καλλιεργειών κρόκου Κοζάνης, η παρακολούθηση της ανάπτυξής τους αλλά και η πρόβλεψη καλλιεργητικών κινδύνων.

Η Έξυπνη Γεωργία έχει χιλιάδες ακόμη εφαρμογές οι οποίες όμως βρίσκονται σε πιλοτικό στάδιο, τόσο στην Ελλάδα όσο και ανά την υφήλιο. Ωστόσο, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, η πίεση στα συστήματα παραγωγής τροφίμων εντείνεται. Η έξυπνη ανάπτυξη της γεωργίας αποτελεί βασικό παράγοντα για την κάλυψη της ζήτησης αυτής.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.