Η έξυπνη γλάστρα που μετατρέπει τα φυτά σε κατοικίδια

Η έξυπνη γλάστρα που μετατρέπει τα φυτά σε κατοικίδια

Το Lüa smart planter ενσωματώνει οθόνη που απεικονίζει τα αισθήματα των φυτών!

Έξυπνα gadgets έχουμε δει αναρίθμητα, και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε και να χρησιμοποιούμε όσο επεκτείνεται το οικοσύστημα του έξυπνου σπιτιού και των διασυνδεδμένων αντικειμένων, χάρη στο Internet of Things. Πολλά από αυτά όμως μένουν στις εντυπώσεις, χωρίς να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό. Ορισμένα όμως ξεχωρίζουν.

Μία από τις πιο πρωτοποριακές και fun υλοποιήσεις που ξεχωρίσαμε τους τελευταίους μήνες, είναι αυτή η έξυπνη γλάστρα, ένα προηγμένο οικιακό gadget που επιτρέπει στα φυτά να «εκφράσουν» τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους, και σας βοηθά να επικοινωνείτε μαζί τους. Όπως λένε οι δημιουργοί του, πρακτικά μετατρέπει το φυτό σε κατοικίδιο.

Lua-01

Photo credit: MU-design

Πώς λειτουργεί η έξυπνη γλάστρα

Με την πρώτη ματιά, η Lüa smart planter της Mu Design είναι μια απλή γλάστρα. Οι αισθητήρες όμως που ενσωματώνει της δίνουν τη δυνατότητα να καταγράφει 15 διαφορετικά «συναισθήματα» του φυτού, και να τα μεταδίδει μέσω της LCD οθόνης διαγωνίου 2,4 ιντσών.

Μια συμβατή εφαρμογή επιτρέπει στον κάτοχό της να καταχωρήσει το είδος του φυτού που φυτεύει, ώστε να ρυθμίζεται ανάλογα η συμπεριφορά της γλάστρας. Λειτουργεί όπως ένας απλός QR reader, ενώ αφού την κατεβάσετε δεν απαιτείται να είστε συνδεδεμένοι online για να τη χρησιμοποιείτε.

Συνολικά, στην οθόνη εμφανίζονται 15 διαφορετικά animations που μας ενημερώνουν για την κατάσταση του φυτού. Τα έξι σχετίζονται άμεσα με την υγεία του, ενώ τα υπόλοιπα εννιά μπορούν να προσφέρουν στο φυτό (κι αυτόν που το φροντίζει) το «κάτι παραπάνω».

Video credit: MU-design

Ποια συναισθήματα καταγράφει

Ένα animation, για παράδειγμα, δείχνει ότι το φυτό είναι διψασμένο (όταν η υγρασία του εδάφους πέσει κάτω από το καθορισμένο όριο, σας ειδοποιεί να το ποτίσετε), άλλο ότι νιώθει άρρωστο (το άφθονο πότισμα μπορεί να το σκοτώσει, οπότε σας ειδοποιεί να περιμένετε για το επόμενο πότισμα). Αν επίσης δεν φωτίζεται επαρκώς, θα εμφανιστεί ένα βαμπίρ, ή αν φωτίζεται παραπάνω απ’ ό,τι πρέπει θα αναζητήσει σκιά. Θα αντιδράσει ακόμη αν εκτίθεται σε υπερβολική ζέστη, ενώ θα ξεκινήσει να φτερνίζεται αν επικρατεί κρύο.

Μπορεί επίσης να δείξει χαρούμενο, κουρασμένο ή απορημένο, αναλόγως των συνθηκών που επικρατούν. Μουτρώνει όταν έρχεται βροχή, και σας καλωσορίζει όταν μπαίνετε στον χώρο του. Αυτό είναι εφικτό χάρη στον αισθητήρα κίνησης που διαθέτει. Εφόσον δεν ανιχνεύει κίνηση, πέφτει για ύπνο, ώστε να ξεκουραστεί (και να μην καταναλώνει ενέργεια).

Το Το Lüa smart planter είναι σχεδιασμένο από τον Βέλγο designer Vivien Mueller της Mu Design. H νεοφυής επιχείρηση ζητά τη χρηματοδότηση του κοινού μέσω crowdfunding στο IndieGoGo, με εντυπωσιακά μέχρι τώρα αποτελέσματα. Τα πρώτα τεμάχια αναμένεται να φτάσουν στους καταναλωτές πριν τα τέλη του 2019.

Photos credit: MU-design

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.