Η εικονική πραγματικότητα μπαίνει στο γυμναστήριο

Η εικονική πραγματικότητα μπαίνει στο γυμναστήριο

Virtual βοηθήματα και εφαρμογές για 100% πραγματική και αποδοτική εξάσκηση

H τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας, όπως σημειώναμε και στο πρόσφατο αφιέρωμα του Pencil on the Moon, μας έχει ήδη δώσει εντυπωσιακές εφαρμογές: άλλες αμιγώς ψυχαγωγικές, όπως games και ταινίες, άλλες περισσότερο χρηστικές, όπως οι ιατρικές και εκπαιδευτικές εφαρμογές. Η εξέλιξη της τεχνολογίας, όμως, επιτρέπει το άνοιγμα του VR και του AR και σε άλλους χώρους.

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η εκγύμναση, τόσο στο σπίτι όσο και σε γυμναστήρια και ειδικούς χώρους.  Είναι δεκάδες οι εφαρμογές Virtual Reality που έχουν στόχο τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της υγείας των χρηστών, ενώ ακόμη περισσότερες βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

Ο βασικότερος λόγος γι’ αυτή την όψιμη τάση ταυτίζεται με το βασικό χαρακτηριστικό της τεχνολογίας VR: την εμβύθιση που προσφέρει στον χρήστη και κατ’ επέκταση την ψευδαίσθηση που προσφέρει στον χρήστη ότι βρίσκεται σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον.

Ένα απλουστευτικό παράδειγμα είναι κάποιος που τρέχει στον στατικό διάδρομο του γυμναστηρίου, αλλά στα γυαλιά VR προβάλλονται εικόνες από ένα καταπράσινο λιβάδι ή μια εντυπωσιακή ορεινή διαδρομή. Με αυτό τον τρόπο, η τεχνολογία καταπολεμά ένα από τα βασικότερα εμπόδια όσων γυμνάζονται, που δεν είναι άλλο από την πλήξη.

Black-Box-VR-min
Photo credit: Black Box VR

Η άσκηση γίνεται παιχνίδι

Εταιρείες όπως η VirZOOM έχουν αναπτύξει εξειδικευμένο hardware και software, που απευθύνεται σε επαγγελματικά γυμναστήρια (ή και φανατικούς της άσκησης που δεν διστάζουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη). Το ειδικά κατασκευασμένο στατικό ποδήλατο εξοπλίζεται με ειδικά πεντάλ, πλήκτρα για gaming, αισθητήρες που επιτρέπουν τη διάδραση με το περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας.

Έτσι, οι χρήστες μπορούν να συμμετέχουν σε εικονικές ποδηλατικές κούρσες (που μέσω του multiplayer mode μπορούν να μετατραπούν σε αγώνες με τους διπλανούς γυμναζόμενους!), να πάρουν μέρος σε μάχες με τανκς ή να ιππεύσουν ιπτάμενους μονόκερους. Προς το παρόν το σύστημα συνοδεύεται από οκτώ games, αλλά η συλλογή θα εμπλουτιστεί σύντομα.

Είναι επίσης συμβατό με αρκετά γυαλιά και headsets που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά. Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι εντυπωσιακά: ο χρόνος εκγύμνασης από 21 λεπτά σε συμβατικά ποδήλατα ανεβαίνει σε 38' στο VirZoom, ενώ διπλάσιες είναι οι επισκέψεις στο γυμναστήριο απ’ όσους το χρησιμοποιούν.

Video credit: VirZoom

Γυμνασμένος και (εικονικά) ιπτάμενος Ίκαρος

Ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό σύστημα αναπτύχθηκε από την εταιρεία Icaros. Η συσκευή που θυμίζει εξομοιωτή πτήσης ή μηχάνημα pilates (από το μέλλον) έχει ήδη αποκτηθεί από 200 γυμναστήρια σε 40 χώρες, αλλά και από αρκετούς ιδιώτες. Οι χρήστες γυμνάζονται, ενώ βιώνουν την αίσθηση ότι ίπτανται. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα παιχνιδιού που αλλάζει εντελώς την εμπειρία και απομακρύνει την αίσθηση της επανάληψης που συνήθως συνοδεύει την άσκηση.

Μια άλλη λύση, που υπόσχεται να γίνει πιο προσιτή και προσβάσιμη από πολλούς χρήστες, είναι το Black Box VR. Το πλεονέκτημά του είναι ότι αφήνει τα χέρια ελεύθερα («το χειριστήριο είναι το σώμα σας» υποδεικνύει το προωθητικό motto) και ότι το μόνο hardware που απαιτείται είναι ο μηχανισμός αντίστασης (Dynamic Resistance Machine). Όσοι το έχουν δοκιμάσει μιλούν για μια συναρπαστική εμπειρία εκγύμνασης και δεν είναι τυχαίο ότι χαρακτηρίστηκε το Wii Fit της εποχής του VR.

icaros-min
Photo credit: Icaros

Όπως όλα δείχνουν, αυτά είναι μόνο τα πρώτα δείγματα της νέας εποχής της εκγύμνασης. Και είναι ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα χρήσης των αναδυόμενων τεχνολογιών, που αντί να μας καθηλώνουν σε μια καρέκλα ή έναν καναπέ, μας παρακινούν να γυμναστούμε.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.