Health & Fitness apps για τη βελτίωση της υγείας μας

Health & Fitness apps για τη βελτίωση της υγείας μας

Health & fitness apps που παρακολουθούν την υγεία μας, και αλλάζουν τον τρόπο που ασκούμαστε, τρεφόμαστε και κοιμόμαστε.

Έρχονται γιορτές και ετοιμαζόμαστε για λουκούλλεια γεύματα και κραιπάλες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αδιαφορήσουμε για την υγεία μας. Το αντίθετο: Οι ειδικοί συμφωνούν ότι σε περιόδους που το ρίχνουμε έξω, όπως στις γιορτές, είναι απαραίτητο να μεριμνούμε για την υγεία και τη φυσική μας κατάσταση.

Σύμμαχός μας σε αυτή την προσπάθεια είναι η ψηφιακή τεχνολογία και ειδικά οι εφαρμογές για smartphones που με πολύ μικρό κόστος ή εντελώς δωρεάν, μας επιτρέπουν να καταγράφουμε και να βελτιώνουμε συγκεκριμένους δείκτες υγείας, να διατρεφόμαστε και να κοιμόμαστε καλύτερα, αλλά και να γυμναζόμαστε πιο αποτελεσματικά. Επιλέγουμε ορισμένες από τις κορυφαίες:

Lifesum

Ένα «ολιστικό» app που σας επιτρέπει να πετύχετε τους στόχους υγείας σας. Ο βασικός άξονας είναι τα διατροφικά πλάνα που είτε επιλέγετε βάσει των προσωπικών σας προτιμήσεων, είτε δημιουργούνται στα μέτρα σας με τη βοήθεια του αλγόριθμου. Το πρόγραμμα απώλειας βάρους διάρκειας τριών εβδομάδων που συνοδεύεται από συνταγές και συμβουλές, είναι σύμφωνα με τους χρήστες η πιο αποδοτική λειτουργία της εφαρμογής, ενώ συνοδεύεται από ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα μέτρησης θερμίδων συσκευασμένων και μη τροφίμων. (Εντάξει, αυτό μπορείτε να το ξεκινήσετε μετά τις γιορτές).

Το Lifesum συνεργάζεται και συγχρονίζεται με πολλές από τα δημοφιλείς εφαρμογές υγείας, ώστε να διαχειρίζεστε όλες τις παραμέτρους και τους δείκτες μέσω κοινού περιβάλλοντος χρήσης. Ορισμένες από τις λειτουργίες προσφέρονται δωρεάν, ενώ η πλήρης πρόσβαση στοιχίζει από €3,75 μηνιαίως.

Android, iOS 

Video credit: Lifesum

Ένα διατροφικό πλάνο που ετοίμασε μέσω του app μια Σουηδή influencer, ειδικά για όσους θέλουν να διατηρούνται fit και υγιείς.

Charity miles

Δεν πρόκειται για μία ακόμη εφαρμογή fitness, αλλά για το app που συνδυάζει τη βελτίωση της σωματικής υγείας σας με τη βελτίωση της κοινωνίας. Ο λόγος είναι ότι όσο εσείς ασκείστε (είτε ασχολείστε με το τρέξιμο, το ποδήλατο, τον χορό ή την πεζοπορία) η σωματική σας δραστηριότητα «μετατρέπεται» σε οικονομική βοήθεια στον φιλανθρωπικό οργανισμό της επιλογής σας (WWF, Save the Children, Special Olympics, (red), και πολλοί ακόμη). Τα χρήματα καταβάλλονται από συνεργαζόμενες επιχειρήσεις ή από φίλους που εσείς προσκαλείτε να βοηθήσουν τον σκοπό σας.

Android, iOS 

Headspace

Ένα app που υπόσχεται να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος, να βελτιώσετε τις συνήθειες ύπνου, και να παρακολουθείτε αρκετές παραμέτρους της ψυχικής υγείας σας. Ακόμη κι αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ να διαλογιστείτε, αυτό το app θα σας καθοδηγήσει και θα σας ενθαρρύνει να ασχοληθείτε.

Η εισαγωγική εμπειρία στο Headspace είναι άκρως διαφωτιστική, ενώ η οπτικοποίηση όλων των ασκήσεων συνιστούν επίσης ιδανική αφετηρία για όσους δεν διαθέτουν εμπειρία. Θα εκτιμήσετε επίσης τις καθοδηγούμενες ασκήσεις αναπνοής, αλλά και τις οδηγίες για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Προσφέρεται για δωρεάν δοκιμή 14 ημερών, ενώ στη συνέχεια υπάρχει δυνατότητα αγορών εντός εφαρμογής ή μηνιαία συνδρομή (από €6,99).

Android, iOS

Photos credit: HeadSpace

Cardiio

Εφαρμογή καταγραφής του καρδιακού ρυθμού, που αξιοποιεί την κάμερα του iPhone χωρίς να απαιτεί ειδικό αξεσουάρ. Ιδανική για αθλητές που θέλουν να παρακολουθούν τις αυξομειώσεις των παλμών τους, καθώς εκτός από την καταγραφή συνοδεύεται από συμβουλές για προσαρμογή της προπόνησης βάσει της καρδιακής λειτουργίας. Μπορείτε επίσης να βλέπετε το ιστορικό σας, να το επεξεργάζεστε ή να το μοιράζεστε με τον γιατρό σας.

Οι βασικές λειτουργίες του Cardiio προσφέρονται δωρεάν, και υπάρχει δυνατότητα αγορών εντός εφαρμογής (από €0,99).

iOS

 

Biostrap

Ένα ολοκληρωμένο wearable σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων της υγείας σας, που απευθύνεται σε αθλητές. Μέσω ειδικού ρολογιού που ενσωματώνει αισθητήρες και σε συνεργασία με ειδική εφαρμογή για smartphone, το Biostrap σας παρέχει πολύτιμη ανάλυση των δεδομένων σας για τον τρόπο άσκησης, αποκατάστασης, αλλά και ανάπαυσης και ύπνου.

Biometric set: €200, Total Health: €280

H νέα γενιά των wearable gadgets και αξεσουάρ καταγράφει μια ευρεία γκάμα δεικτών υγείας: από τους παλμούς και την αρτηριακή πίεση μέχρι τον έμμηνο κύκλο και την αναπνοή

Photo credit: Apple

Apple_watch

Endomondo

Πλασάρεται ως ένας «personal trainer τσέπης», αλλά η συγκεκριμένη εφαρμογή ίσως προσφέρει περισσότερα από έναν προσωπικό προπονητή. Εκτός από την καταγραφή της φυσικής σας δραστηριότητας –κάτι που κάνουν πλέον αναρίθμητα apps– το Endomondo προσφέρει διαρκείς παρακινήσεις και κίνητρα για να γυμναστείτε περισσότερο, συχνότερα και πιο αποτελεσματικά.

Η βασική έκδοση προσφέρει πολυάριθμες λειτουργίες εντελώς δωρεάν (αν και προβάλει διαφημίσεις), αλλά αν θέλετε να ξεκλειδώσετε όλα τα χαρακτηριστικά, να αποκτήσετε πρόσβαση στο σύνολο των στατιστικών και των αναλύσεων, αλλά και να προμηθεύεστε προσαρμοσμένα πλάνα προπόνησης, θα πρέπει να αποκτήσετε Premium λογαριασμό (€49,99 ετησίως).

Video credit: Endomondo

Αν ψάχνετε εφαρμογές που εκτός από συμβουλές, σας δίνουν και κίνητρο να σηκωθείτε από τον καναπέ για να γυμναστείτε, δεν έχετε παρά να διαβάσετε και αυτό το άρθρο μας.

Sleep Cycle

Μια εμπνευσμένη εφαρμογή που αξιοποιεί όλα τα δεδομένα που συλλέγει για τις συνθήκες του ύπνου σας, ώστε να σας ξυπνήσει την ιδανική στιγμή (όταν ο κύκλος του ύπνου έχει ολοκληρωθεί). Με αυτό τον τρόπο, θα νιώθετε ξεκούραστοι και χαλαροί.

Αρκετό ενδιαφέρον έχουν και τα στατιστικά που συλλέγει το app-ξυπνητήρι από χρήστες του σε όλο τον κόσμο. Ενδεικτικό είναι ότι οι Έλληνες ξυπνούν πιο αργά απ’ όλους (στις 08:08, μπροστά από τους Τούρκους που ξυπνούν στις 08:07), ενώ είναι τρίτοι στον κόσμο στη διάρκεια ροχαλητού, με 25 λεπτά (οι Ισπανοί πρωτεύουν με 26 λεπτά). Η βασική έκδοση της εφαρμογής διατίθεται δωρεάν. Οι αγορές εντός app στοιχίζουν από €0,89.

AndroidiOS

Photo credit: SleepCycle

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.