Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον τρόπο που ακούμε μουσική

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον τρόπο που ακούμε μουσική

Spotify, YouTube και οι άλλες streaming πλατφόρμες βασίζονται στην προηγμένη τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης για να σας προτείνουν αυτό ακριβώς που θέλετε να ακούσετε. Ακόμη κι αν δεν το γνωρίζατε!

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα θυμούνται τις εποχές που γράφαμε CD με τις μουσικές επιλογές μας – οι ακόμη μεγαλύτεροι ίσως ανακαλούν και τις κασέτες. Η απότομη –αν και βραχύβια– μετάδοση στις μέρες του ΜΡ3 και των συμπιεσμένων μουσικών αρχείων δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την εποχή του streaming. Ουδείς όμως μπορούσε να φανταστεί την έκταση της επανάστασης που συντελείται στη μουσική βιομηχανία, χάρη στις πολυάριθμες υπηρεσίες streaming.

Πλέον, το Spotify, το YouTube και πολλές ακόμη πλατφόρμες προσφέρουν αχανείς βιβλιοθήκες με μουσική για όλα τα γούστα. Και τις προσφέρουν δωρεάν ή έναντι μικρού αντιτίμου. Βασικός άξονας στην εξέλιξη αυτή είναι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και κυρίως η μηχανική μάθηση, που επιτρέπουν στις πλατφόρμες να προσφέρουν μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών, και στους χρήστες να απολαμβάνουν λειτουργίες και δυνατότητες που είναι πρακτικά ανέφικτες στον «αναλογικό» κόσμο.

Music-1

Photo credit: CC0 licence via pexels.com

Επιλογές σύμφωνα με το προσωπικό σου γούστο

Ένα από τα βασικότερα και πλέον βολικά χαρακτηριστικά που προσφέρει η ΑΙ, είναι η δυνατότητα επιλογής μουσικών επιλογών κομμένων και ραμμένων «στα μέτρα» του ακροατή. Οι λειτουργίες μηχανικής μάθησης επιτρέπουν τη διαρκή βελτίωση του αλγόριθμου που προτείνει το επόμενο κομμάτι ή μια νέα λίστα για ακρόαση. Με λίγα λόγια, όσο περισσότερο και συχνότερα ακούτε, τόσο πιο αποτελεσματικός γίνεται ο αλγόριθμος, αφού εκπαιδεύεται από τις προτιμήσεις σας.

Κι αν θεωρητικά είναι εύκολο για τον αλγόριθμο να προτείνει ένα τραγούδι του ίδιου καλλιτέχνη, αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικός στις προτάσεις άλλων κομματιών (στις περισσότερες τουλάχιστον περιπτώσεις), καθώς δεν αναλύει απλώς τις προτιμήσεις των χρηστών (προτιμώμενα είδη, αγαπημένοι ερμηνευτές και άλμπουμ) βάσει του ιστορικού, αλλά αναλύει επίσης τα μουσικά στυλ, τις μελωδίες, τις συνθέσεις ακόμη και τους στίχους προκειμένου να καταλήξουν στις νέες προτάσεις.

Photo credit: Spotify

Ανάδειξη νέων καλλιτεχνών

Η ΑΙ εξάλλου βοηθάει στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών και κυκλοφοριών που θα περνούσαν μάλλον απαρατήρητες αν δεν υπήρχαν οι πλατφόρμες, καθώς είναι δεκάδες χιλιάδες τα κομμάτια και τα άλμπουμ που ηχογραφούνται και ανεβαίνουν καθημερινά στο διαδίκτυο. Μέσα σε αυτό το χάος, η τεχνητή νοημοσύνη επιστρατεύεται για να προτείνει κρυμμένα διαμάντια στους επίδοξους ακροατές.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι ανάπτυξης των πλατφορμών, αυτές οι δυνατότητες αποτελούν ένα μικρό δείγμα των λειτουργιών που μπορούν να προσφέρουν στους χρήστες, καθώς στο κοντινό μέλλον θα είναι σε θέση θα επιτρέπουν ακόμη πιο εξατομικευμένες λειτουργίες και δυνατότητες. Αντιλαμβανόμενοι μάλιστα ότι οι μηχανές προς το παρόν δεν μπορούν να τα καταφέρουν με απόλυτη επιτυχία, τις αξιοποιούν συνδυαστικά με τις προτάσεις ειδικών συνεργατών αλλά και καλλιτεχνών. Με αυτό τον τρόπο, το «ανθρώπινο στοιχείο» συγκεράζεται με την τεχνητή νοημοσύνη και το αποτέλεσμα είναι άκρως ελκυστικό. Καλή ακρόαση!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.