Η ασύρματη φόρτιση των συσκευών θα γίνει ακόμη ευκολότερη

Η ασύρματη φόρτιση των συσκευών θα γίνει ακόμη ευκολότερη

Η τεχνολογία που θα μας απαλλάξει από τα καλώδια και τους φορτιστές.

Αν δεν ξεχάσατε τον φορτιστή του κινητού φεύγοντας (ή επιστρέφοντας) από τις διακοπές, είναι πολύ πιθανό να χάσατε χρόνο αναζητώντας πρίζα για να το φορτίσετε. Αλλά ακόμη κι αν τα καταφέρετε στο πλοίο, το καφέ ή την ταβέρνα, στην παραλία είναι μάλλον απίθανο να εντοπίσετε παροχή ηλεκτρικού. Τι θα λέγατε λοιπόν αν οι συσκευές σας είχαν τη δυνατότητα να φορτιστούν όσο εύκολα και γρήγορα συνδέονται στο internet μέσω Wi-Fi; Συναρπαστικό, αλλά μάλλον απίθανο, θα απαντούσαμε.

Συναρπαστικό και πολύ πιθανό, θα ανταπαντούσαν οι ερευνητές της Disney Research – ο R&D βραχίονας της γνωστής Walt Disney, που έχει στόχο την ενίσχυση της τεχνολογικής και επιστημονικής προόδου της θρυλικής κινηματογραφικής εταιρείας, χωρίς όμως να επικεντρώνεται σε οπτικοακουστικά projects.

Προφανώς, δεν είναι η πρώτη υλοποίηση που επιτρέπει την ασύρματη φόρτιση συσκευών, αλλά μέχρι σήμερα αυτό ήταν εφικτό μόνο για μικρού μεγέθους συσκευές, όπως τα κινητά, ενώ προαπαιτείται η εγγύτητα στον σταθμό ή τη βάση φόρτισης. Το πρόβλημα που συνήθως προκύπτει είναι ότι η συσκευή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη φόρτιση.

Charge
Photo credit: Disney Research

Φορτίστε παράλληλα 300 κινητά

Η τεχνολογία που θα επιτρέψει την πραγματικά ασύρματη φόρτιση από μεγαλύτερη απόσταση για μπαταρίες συσκευών κάθε είδους και διαστάσεων ονομάζεται QsCR (Quasistatic cavity Resonance). Ο σταθμός βάσης σε αυτή την περίπτωση εκπέμπει στατική ακτινοβολία η οποία μπορεί να φορτίζει τις μπαταρίες χωρίς περιορισμούς στη χρήση των συσκευών.

Μία πρώτη επίδειξη των δυνατοτήτων της νέας τεχνολογίας έγινε σε ένα ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο περίπου 25 τ.μ. το οποίο περικλείστηκε από τοίχους και δάπεδα αλουμινίου. Στο κέντρο του, τοποθέτησαν έναν χάλκινο στύλο, μέσα στον οποίο φιλοξενούνται πολυάριθμοι πυκνωτές, ενώ έξω από το δωμάτιο τοποθετήθηκε μια γεννήτρια σημάτων. Μόλις η γεννήτρια συνδεθεί στο σύστημα, δημιουργείται ένα μαγνητικό πεδίο αρκετά ισχυρό ώστε να επιτρέψει την ηλεκτρομαγνητική επαγωγή και συνακόλουθα τη φόρτιση.

Στις δοκιμές φορτίστηκαν με επιτυχία πολυάριθμες συσκευές (τουλάχιστον 10) παράλληλα χωρίς τη χρήση καλωδίων ή άλλων αξεσουάρ και φορτιστών. Στις προσομοιώσεις που ακολούθησαν, οι ερευνητές μέτρησαν την ασύρματη μετάδοση τουλάχιστον 1,9 κιλοβάτ ενέργειας, δυνητικά αρκετή για να φορτίσει πάνω από 300 smartphones. Στην πράξη, δηλαδή, κάποιος που θα μπαίνει στο δωμάτιο με το smartphone στην τσέπη θα βλέπει τη μπαταρία του να φορτίζεται.

Video credit: Disney Research

Περιορισμοί και προβλήματα

Πώς θα γίνει όμως μαζική η συγκεκριμένη τεχνολογία; Θα απαιτείται να φτιάξουμε παντού περίκλειστους χώρους με μεταλλικά τοιχώματα; Οι ερευνητές της Disney θεωρούν ότι δεν είναι απαραίτητο. Ο πομπός μπορεί να μικρύνει περαιτέρω και να χωρέσει σε ακόμη μικρότερα μεταλλικά κουτιά.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ο δείκτης SAR (Ρυθμός Ειδικής Απορρόφησης Ενέργειας) που ενδέχεται να φτάνει σε υψηλά, ενδεχομένως επικίνδυνα επίπεδα. Οι ερευνητές είναι καθησυχαστικοί ισχυριζόμενοι ότι η εκπεμπόμενη ακτινοβολία ούτως ή άλλως δεν θα είναι επικίνδυνη, αρκεί βέβαια ο χρήστης να μη στέκεται σε απόσταση μικρότερη του μισού μέτρου από τον χάλκινο πομπό. Όπως και να 'χει, στην παραλία δεν θα μπορούμε (ακόμη) να φορτίζουμε...

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.