Gadgets & Apps για τρέξιμο που κάνουν τη διαφορά

Gadgets & Apps για τρέξιμο που κάνουν τη διαφορά

Gadgets και apps για μαραθωνοδρόμους αλλά και όσους θέλουν να διατηρούνται σε φόρμα

Λίγες μόνο ημέρες πριν τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, δρομείς απ’ την Ελλάδα και όλο τον κόσμο προετοιμάζονται για τη μεγάλη κούρσα των 42.195 μέτρων. Βασικός αρωγός τους τόσο στην προπόνηση όσο και κατά τη διάρκεια της κούρσας, είναι η σύγχρονη τεχνολογία.

Τα high-tech gadgets και τα apps όμως, δεν απευθύνονται μόνο σε μαραθωνοδρόμους, αλλά και σε όλους τους δρομείς που θέλουν να τρέχουν καλύτερα και ταχύτερα. Ακόμη και στους ερασιτέχνες που επιθυμούν απλώς να βελτιώσουν τη σωματική κατάστασή τους και τη σωματική και ψυχική υγεία τους. Πρόσφατα, άλλωστε, γράφαμε ότι η άσκηση μπορεί να σε κάνει πιο ευτυχισμένο από τα χρήματα.

Garmin-min

Photo credit: Garmin

Τα gadgets που κάνουν τη διαφορά

Τα έξυπνα ρολόγια είναι πλέον απαραίτητο αξεσουάρ για τους περισσότερους δρομείς. Tο Apple Watch είναι βελτιστοποιημένο για δρομείς, όπως και το Galaxy Watch Active 2, ενώ ακόμη πιο εξειδικευμένες λύσεις όπως το ForeRunner της Garmin ή το Charge 3 της Fitbit τους επιτρέπουν να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή την απόσταση, τον ρυθμό, και συγκεκριμένους δείκτες υγείας.

Απαραίτητα για τους περισσότερους είναι τα συνοδευτικά αξεσουάρ όπως τα armbands, ενώ οι πιο απαιτητικοί θα βρουν ακόμη πιο εξειδικευμένες λύσεις – για παράδειγμα αυτός ο σένσορας της Suunto που καταγράφει τους καρδιακούς παλμούς κατά τη διάρκεια της άσκησης ή η ολοκληρωμένη πλατφόρμα της Runscribe που συγκεντρώνει όλους τους δείκτες και τα στατιστικά της εξάσκησης.

Video credit: Suunto

H υπερμαραθωνοδρόμος Liz Canty εξηγεί πώς το τρέξιμο άλλαξε εντελώς τη ζωή της, και πώς η τεχνολογία τη βοηθά στις δύσκολες διαδρομές που ακολουθεί.

High-tech παπούτσια που «μιλάνε» με το smartphone

Δεν πρέπει, βέβαια, να ξεχνάμε τα αθλητικά παπούτσια που πλέον ενσωματώνουν κορυφαία τεχνολογία. Όλες σχεδόν οι γνωστές μάρκες λανσάρουν παπούτσια για μαραθώνιο αξιοποιώντας στο έπακρο την τεχνολογία. To Nike ZoomX Vaporfly που βοήθησε τον Eliud Kipchoge να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε τον μαραθώνιο σε λιγότερες από δύο ώρες, είναι πλέον διαθέσιμο για όλους, ενώ κατασκευαστές όπως η Under Armour έχουν λανσάρει ακόμη και διασυνδεδεμένα παπούτσια.

Τα παπούτσια αυτά, όπως και όλα τα gadgets που αναφέραμε συνεργάζονται με ειδικά σχεδιασμένες εφαρμογές που «τρέχουν» σε όλα σχεδόν τα σύγχρονα smartphones και κάνουν τη διαφορά, διευκολύνοντας την οργάνωση της προπόνησης και τη λεπτομερή καταγραφή των επιδόσεων, αλλά και το sharing των διαδρομών στα κοινωνικά δίκτυα. Οι δρομείς μπορούν ακόμη να παρακολουθήσουν μέσω των apps τις διατροφικές τους συνήθειες, ακόμη και τον τρόπο που αναπνέουν ή κοιμούνται πριν και μετά τους αγώνες.

Ακόμη περισσότερα fitness apps, είχαμε προτείνει σε αυτό το άρθρο.

Photos credit: Apple, Samsung, Stryd

Και τώρα τρέχουμε! 

Τα apps όμως δεν είναι απαραίτητα μόνο στους επαγγελματίες μαραθωνοδρόμους. Σύμφωνα με την TCS (Tata Consultancy Services), επίσημο τεχνολογικό υποστηρικτή του Μαραθωνίου του Λονδίνου, η ψηφιακή τεχνολογία παραμένει το κλειδί για την ενίσχυση της υγείας και της ευημερίας τόσο των επαγγελματιών αθλητών όσο και των δρομέων. Περίπου ένας στις τέσσερις συμμετέχοντες στην έρευνα, διαπίστωσε ότι οι ψηφιακές εφαρμογές εκγύμνασης και ευεξίας ωθούν τους χρήστες να είναι πιο υπεύθυνοι και συνεπείς με τα προγράμματα προπόνησης και ευεξίας.

Ειδικά για τα fitness trackers, οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι όσοι τα χρησιμοποιούν όχι απλώς προπονούνται καλύτερα, αλλά ενθαρρύνονται περισσότερο να τρέξουν. Στη Μ. Βρετανία μάλιστα το 77% όσων αξιοποιούν κάποια συσκευή ή εφαρμογή για fitness ανάφερε ότι η συνολική απόσταση που διανύουν αυξήθηκε χάρη στη χρήση των συσκευών, ενώ ένας στους τέσσερις παρατηρεί πολύ σημαντική αύξηση στα χιλιόμετρα που τρέχει.

Να λοιπόν που η τεχνολογία που τόσο κατηγορούμε ότι μας καθηλώνει στον καναπέ, μπορεί να μας βοηθήσει όχι μόνο να σηκωθούμε απ’ αυτόν, αλλά και να αθληθούμε αποτελεσματικά. Και ποιος ξέρει, ίσως κάποια στιγμή τερματίσουμε και σε μαραθώνιο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.