EuroHPC: Οι made-in-Europe υπερυπολογιστές

EuroHPC: Οι made-in-Europe υπερυπολογιστές

Επιστήμη, βιομηχανία, εθνική ασφάλεια, άμυνα και κυριαρχία αναμένεται να ενισχυθούν από τους υπερυπολογιστές που αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες της.

Από την έρευνα και την ανάπτυξη νέων θεραπειών και την κυβερνοασφάλεια, μέχρι την καινοτόμο ενίσχυση βιομηχανικών τομέων όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η αεροδιαστημική και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι υπερυπολογιστές ή supercomputers φαίνεται ότι θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό καταδεικνύεται από τη δημιουργία και τη δέσμευση για χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας EuroHPC, μίας νομικής οντότητας, που δημιουργήθηκε το 2018 με έδρα το Λουξεμβούργο και τη συμμετοχή όλων των χωρών μελών της Ένωσης, προκειμένου να συντονίσουν προσπάθειες και πόρους για να καταστήσουν την Ευρώπη παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα αυτό.

Video credit: DigitalEU

Οι supercomputers βρίσκονται στο επίκεντρο μιας πιο ανταγωνιστικής και ισχυρότερης Ευρωπαϊκής οικονομίας, σύμφωνα με την Mariya Gabriel, Ευρωπαία Επίτροπο για θέματα Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας.

Με προϋπολογισμό ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για το χρονικό διάστημα 2021-2027, οι πρώτοι made-in-Europe supercomputers έχουν ήδη εγκατασταθεί σε επτά χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι είναι οι υπερυπολογιστές

Ο όρος «υπερυπολογισμός» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1920 σε άρθρο της εφημερίδας New York World σχετικά με ηλεκτρομηχανικές συσκευές που κατασκεύαζε η IBM για το πανεπιστήμιο Κολούμπια. Ωστόσο, οι πραγματικοί υπερυπολογιστές έκαναν την εμφάνισή τους τη δεκαετία του 1960. Ουσιαστικά πρόκειται για ηλεκτρονικούς υπολογιστές που αποτελούνται από εκατοντάδες ή και χιλιάδες επεξεργαστές και έχουν υψηλότερα επίπεδα απόδοσης σε σύγκριση με τους υπολογιστές γενικής χρήσης.

Ωστόσο, παρά τις τεράστιες δυνατότητές τους,  δεν προορίζονται για να εκτελούν πολλά προγράμματα ταυτόχρονα. Επικεντρώνονται σε μία εργασία η οποία χρειάζεται υψηλής πολυπλοκότητας υπολογισμούς με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον σε μεγάλα εργαστήρια και για απαιτητικές προσομοιώσεις, που θα ήταν αδύνατον να ολοκληρωθούν με συμβατικούς υπολογιστές.

final_1

Photo credit: EuroHPC JU

Με τεράστιες δυνατότητες αποθήκευσης δεδομένων, ο MeluXina έχει ήδη εγκατασταθεί στο Λουξεμβούργο. Ωστόσο, η αποθήκευση δεδομένων είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα της σύγχρονης Πληροφορικής. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Project Silica: Η αποθήκευση δεδομένων πλέον..σε κρύσταλλα!».

Τα οφέλη για τους Ευρωπαίους πολίτες

Η πρωτοβουλία EuroHPC JU στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην προώθηση της επιστήμης, στην ενίσχυση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας και στην εξασφάλιση της τεχνολογικής αυτονομίας της Ευρώπης. Ωστόσο, πώς μπορούν οι supercomputers να ωφελήσουν στην πράξη τους Ευρωπαίους πολίτες;

Κατ' αρχάς μπορούν να διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων και την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών για διάφορες κατηγορίες ασθενών. Ήδη, εν μέσω πανδημίας, συμμετέχουν ενεργά στην αναζήτηση θεραπειών για την COVID-19, τεστάροντας νέα ή επανεξετάζοντας υπάρχοντα μόρια φαρμάκων, ενώ η συνδρομή τους είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της δημιουργίας και της εξέλιξης επιδημιών και ασθενειών.

Χρησιμοποιούνται επίσης στην μετεωρολογία. Χάρη στην υψηλή υπολογιστική ισχύ τους, μπορούν να παρέχουν ακριβείς προσομοιώσεις για την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών, καθιστώντας εφικτή την έγκαιρη ενεργοποίηση συστημάτων προειδοποίησης για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών και τη μείωση των ζημιών. Εξίσου σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν για την παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Photo credit: EuroHPC JU

O Karolina βρίσκεται στην Τσεχική Δημοκρατία. Σε έναν κόσμο που μεταμορφώνεται διαρκώς με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, η λέξη-κλειδί δεν μπορεί παρά να είναι η ασφάλεια. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Πόσο ασφαλές είναι το Internet of Things;».

Οι υπερυπολογιστές είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια, άμυνα και κυριαρχία. Χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της ασφάλειας και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο, και η συνδρομή τους είναι καθοριστική για την προστασία κρίσιμων υποδομών.

Η κορυφή του παγόβουνου

Οι δυνατότητες των supercomputers του 21ου αιώνα είναι απεριόριστες και φυσικά τα οφέλη που προαναφέρθηκαν αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου για το τεχνολογικό μέλλον της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την EuroHPC JU, οι υπερυπολογιστές θα επιτρέψουν σε βιομηχανικούς τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η αεροδιαστημική, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η υγεία να καινοτομήσουν περαιτέρω, να γίνουν πιο παραγωγικοί και να αναβαθμίσουν τα προϊόντα, τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες τους.

Παράλληλα, θα οδηγήσουν τις εξελίξεις για το κβαντικό μέλλον της Ευρώπης: οι made-in-Europe υπερυπολογιστές θα βρεθούν στο επίκεντρο του ψηφιακού μετασχηματισμού σχεδόν κάθε επιστημονικού τομέα, από την προώθηση των γνώσεων μας για την ύλη μέχρι την εξερεύνηση του σύμπαντος.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.