Έρχεται ο βιονικός φακός που προσφέρει υπεράνθρωπη όραση

Έρχεται ο βιονικός φακός που προσφέρει υπεράνθρωπη όραση

Στο άμεσο μέλλον τα προβλήματα όρασης θα αντιμετωπίζονται σε ελάχιστα λεπτά με απλές και ασφαλείς επεμβάσεις. Αν ξεπεραστεί δε το ζήτημα του οικονομικού κόστους θα μπορούσαμε να οδεύσουμε σε ένα μέλλον που η ανθρωπότητα δεν θα έχει καν ανάγκη τα γυαλιά και τους φακούς επαφής.

Ο Bionic Lens είναι ένας ενδοφθάλμιος «βιονικός» φακός ο οποίος θα αντικαθιστά τον φυσικό φακό του ματιού. Η όλη διαδικασία μάλιστα μπορεί να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης καταρράκτη. Είναι μάλιστα σχεδιασμένος ώστε το εμπρόσθιο τμήμα του να μπορεί να «φορτωθεί» μικροοπτικά ακριβείας πλήρως προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις παθήσεις του ματιού του εκάστοτε ασθενούς. Με αυτό τον τρόπο ο γιατρός θα μπορούσε να βελτιώσει μετεγχειρητικά την όραση μετά την εγχείρηση, χωρίς φυσικά να απαιτείται νέα επέμβαση.

Ο ενδοφθάλμιος φακός αναπτύσσεται από μια ερευνητική ομάδα με βάση τον Καναδά με επικεφαλής τον Dr. Garth Webb της Ocumetics Technology. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2017 και δοκιμάστηκε εκτεταμένα σε ζώα. Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: όχι μόνο διορθώθηκαν όλα τα πιθανά προβλήματα και παθήσεις, αλλά παρατηρήθηκε ότι ακόμη και φυσιολογικά μάτια χωρίς οποιαδήποτε πάθηση βελτίωσαν την όρασή τους σε επίπεδα πολύ ανώτερα του 20/20.

BionicLens1

Photo credit: Ocumetics Technology Corporation

Καλύτερη εστίαση από επαγγελματική φωτογραφική μηχανή

Το «βελτιωμένο» μάτι όχι μόνο θα βλέπει τα πάντα ολοκάθαρα, αλλά θα έχει τη δυνατότητα εστίασης σε διαφορετικές αποστάσεις, με τρόπο που ακόμη και οι ακριβότεροι φακοί των επαγγελματικών φωτογραφικών μηχανών δεν μπορούν να κάνουν.

Έρχεται λοιπόν η εποχή της «υπεράνθρωπης» όρασης; Πιθανότατα ναι και πολύ πιο σύντομα απ’ ότι πιστεύαμε. Ο Bionic Lens εντάσσεται σύντομα στο στάδιο των κλινικών δοκιμών που θα γίνουν σε Β. Αμερική και Ευρώπη.

Αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα διατεθεί για χρήση από οφθαλμοχειρουργούς μέσα στο 2018. Το κόστος βέβαια (εκτιμάται σε περίπου €3.000) συνεπάγεται ότι θα αργήσει να γίνει ευρύτερα διαθέσιμος και ότι στα πρώτα του βήματα θα απευθύνεται μόνο στις ελίτ.

Lens-02

Photo credit: Ocumetics Technology Corporation

Η τεχνητή νοημοσύνη κατάματα

Η ακόμη πιο συναρπαστική προοπτική που ανοίγει ο βιονικός φακός, είναι ότι θα είναι συμβατός με τις νέες τεχνολογίες απεικόνισης όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα.

Όπως μάλιστα δήλωσε ο Garth Webb «Η τεχνητή νοημοσύνη θα ενταχθεί στο ανθρώπινο σώμα πολύ σύντομα και με αυτόν τον τρόπο οι δυνατότητες του ανθρώπου θα πολλαπλασιαστούν».

Ο επικεφαλής του project, Dr. Garth Webb της Ocumetics Technology αναλύει τις δυνατότητες του βιονικού φακού:

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.